Politika & Kriminal

Talijanski premijer uzvraća Vatikanu na kritike o zakonu o homofobiji: 'Italija je laička država'

'Mi smo laička, a ne vjerska država', rekao je Mario Draghi u Senatu, što je dočekano pljeskom

Italy's Prime Minister Mario Draghi delivers a speech during a debate at the Senate on February 17, 2021 in Rome, before submitting his government to a vote of confidence. (Photo by YARA NARDI / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Talijanski premijer Mario Draghi istaknuo je u srijedu da je Italija “laička država” i da je njezin parlament neovisan, odgovarajući tako javno na kritike Svete Stolice na nacrt zakona o suzbijanju homofobije.

“Mi smo laička, a ne vjerska država”, rekao je Mario Draghi u Senatu, što je dočekano pljeskom. “Parlament slobodno raspravlja i donosi zakone”, dodao je. U veoma neuobičajenoj diplomatskoj “verbalnoj noti” upućenoj Italiji, Sveta Stolica se usprotivila nacrtu talijanskog zakona o suzbijanju homofobije.

Draghi: ‘Laičnost je zaštita pluralizma’

U noti se zapravo ističe da se neki dijelovi teksta protive Konkordatu koji je na snazi između Italije i Svete Stolice jer “ograničavaju slobodu Katoličke crkve” u organiziranju i u prakticiranju vjerskih obreda, kao i “punu slobodu” govora i mišljenja na koju imaju pravo vjernici i katoličke udruge.

Po ovom nacrtu zakona kažnjavala bi se diskriminacija i poticanje na nasilje nad homoseksualcima, lezbijkama, transrodnim i invalidnim osobama. Tekst ne izuzima katoličke škole u Italiji od obveze sudjelovanja u aktivnostima za Dan protiv homofobije u Italiji koji će se obilježavati 17. svibnja.

“Naš pravni sustav sadrži sva jamstva kako bi zakoni uvijek poštovali ustavna načela i međunarodne obveze, pa tako i Konkordat s Crkvom”, istaknuo je Draghi pred senatorima. “Laičnost nije ravnodušnost države prema vjerskom fenomenu, laičnost je zaštita pluralizma i kulturne raznolikosti”, ocijenio je.

O zakonu se trenutno raspravlja u Senatu

Tekst o “mjerama prevencije i borbe protiv diskriminacije i nasilja na temelju spola, roda, spolne orijentacije, rodnog identiteta i invalidnosti”, koji je predložio zastupnik Demokratske stranke (lijevi centar) Alessandro Zan, prošao je u studenome u Zastupničkom domu. Trenutačno se o njemu raspravlja u Senatu.

Italija i Sveta Stolica normalizirali su odnose Lateranskim ugovorima potpisanim 1929., nakon šezdeset godina krize. On obuhvaća Konkordat koji je 1984. izmijenjen kako bi se ukinuo povlašten status katoličke vjere koja više nije državna religija u Italiji.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu