Politika & Kriminal

Talijanski vinari ustali protiv ideje EU: 'Nećemo dodavati vodu u svoja vina da budu zdravija'

U Europi se razmatra osmišljavanje proizvodnje vina bez alkohola ili vina s manjim postotkom alkohola

Low-angle shot of the Italian-style tower and lawn, a popular wedding reception venue, at V. Sattui Winery in St Helena, California, February 6, 2021.,Image: 604009100, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Talijanska vinska industrija oštro se protivi planovima Europske unije o mogućem razrjeđivanju vina vodom da bi se u njemu smanjio udio alkohola. Po pisanju talijanskih medija, U Europi se razmatra osmišljavanje proizvodnje vina bez alkohola ili vina s manjim postotkom alkohola, a krajnji cilj takvog prijedloga je promicanje zdravlja.

Ministar poljoprivrede Stefano Patuanelli najavio je da će se Rim tome usprotiviti, a udruga poljoprivrednika Coldiretti upozorila je na “obmanu potrošača”, prenosi talijanska novinska agencija Ansa. Novine Corriere della Sera u subotu pišu o “pobuni u Italiji”.r

‘To bi ugrozilo identitet europskih vina’

“Uvođenje djelomičnog i/ili potpunog smanjenja postotka alkohola u vinu, kao nove vinarske prakse predstavlja velik rizik i iznimno opasan presedan koji bi ozbiljno ugrozio identitet talijanskih i europskih vina”, rekao je u petak predsjednik Coldirettija Ettore Prandini.

Prodaja razvodnjenog vina kao kvalitetnog proizvoda dosad je u Europi bila zabranjena, podsjećaju i ostali predstavnici ove industrije. Na policama trgovina kupci mogu pronaći i vina koja se deklariraju kao bezalkoholna. Italija je prva u svijetu po količini proizvedenog vina, a godišnji prihod po zadnjim je podacima iznosio oko 11 milijardi eura.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu