Talijanski premijer prijeti ostavkom ako se stranke u koaliciji ne srede; traži da odluče hoće li na izbore ili će vladati

 Koalicijska vlada Lige i M5S ljulja se od europskih izbora

ZADNJA IZMJENA: lip 4, 2019
Foto: AFP

Talijanski premijer Giuseppe Conte zaprijetio je u ponedjeljak ostavkom tvrdeći da njegova razjedinjena koalicija mora hitno odlučiti hoće li izaći na prijevremene izbore ili nastaviti vladati. “Želim jasan, otvoren i brz odgovor jer zemlja više ne može čekati”, rekao je Conte na konferenciji za novinare. Ako strane nemaju namjeru više djelovati kao vlada, “jednostavno ću predati mandat na raspolaganje”, rekao je.

Poruku je uputio krajnje desnoj Ligi i antisistemskom Pokretu pet zvijezda (M5S). Koalicijska vlada Lige i M5S ljulja se od europskih izbora 26. svibnja koji su promijenili odnos snaga.

Liga želi diktirati agendu

M5S Luigija Di Maija koji je dobio 32,5 posto glasova na izborima u ožujku 2018. sada je stao na potpori od 17 posto, dok je Liga Mattea Salvinija skočila sa 17 na 34 posto i sada ima namjeru diktirati agendu.

Conte je zatražio “lojalnu suradnju” svih ministara, bez izuzetaka. Suradnja znači da se “o političkim problemima razgovara sa šefom vlade, a ne da se upućuju nejasni signali prema medijima”. Conte je rekao na tiskovnoj konferenciji i da se njegova vlada suočava s kompleksnim pregovorima o proračunu za 2020. godinu te da državi treba povjerenje financijskih tržišta.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2035 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program