Politika & Kriminal

Tata i dječak bez maske ponovno pred školom u Zagorju

Danas, čini se, prosvjednika nema

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

I danas su se pred školom u Krapinskim Toplicama pojavili učenik i njegov tata koji inzistira da njegov sin ne nosi masku u školu, javlja Index. Tako već danima svako jutro gledamo isti scenarij: 14-godišnji dječak i roditelji dolaze na nastavu, no učenika osoblje ne pušta unutra.

S njima je danas razgovarao ravnatelj, nakon čega se vratio u školsku zgradu, a otac dječaka je donio i postavio stol i stolice da posluže kao školska klupa. Potom se udaljio iz školskog kruga, dok je s dječakom u improviziranoj školskoj klupi ostala sjediti njegova majka. Drama je dosad bila upotpunjena i mini prosvjedima koji su se paralelno odvijali pred školom, a koje su predvodili takozvani antimaskeri, no njih danas očito nema.

Ovo je jedna od njihovih ranijih izjava: “Dijete ima prava da dobije obuku, to piše u zakonu. Mandat nije viši nego zakon. On tu sjedi i njegov otac ga uči, ne znam što. Hrvati, kako je to vama normalno? Je l’ mi još živimo u Jugoslaviji?”. Neki od njih su se pritom izjasnili da uopće nisu iz Krapinskih Toplica, nego da su kanadski Hrvati.

Prekršajne prijave i posjet socijalne službe

Inače, protiv osoba koje su se okupljale pred školom dosad je podneseno više od 20 prekršajnih prijava, a ravnatelj redovito zove policiju zbog uznemiravanja djece i osoblja. Roditelje je ovaj tjedan posjetila i socijalna služba, ali nisu uspjeli ući u dom obitelji. Kako je ispričala Tanja Cujzek, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zabok, roditelji su se pred kućom pojavili s više nepoznatih osoba i zabranili djelatnicama ulazak u kućanstvo i “da obave razgovor samo s roditeljima”.

Cujzek je za Jutarnji list rekla kako su roditelji nakon toga primili poziv da se u ponedjeljak jave u Centar na razgovor. “Mi smo dobili obavijest škole da učenik već peti dan ne pohađa nastavu, a kako roditelj može opravdati nepohađanje nastave do tri dana, škola nas je bila dužna obavijestiti, kao što smo i mi nakon ove obavijesti škole dužni postupati po službenoj dužnosti. Podsjetit ću da je jedno od prava djeteta prema Obiteljskom zakonu i pravo na obrazovanje i mora se ustanoviti zašto je djetetu to pravo uskraćeno”, rekla je Cujzek,

Ravnateljica zabočkog centra jučer je policiji prijavila Bernardu Jug, ženu koja na društvenim mrežama motivira prosvjednike da se okupljaju oko škole u znak podrške roditeljima dječaka iz Krapinskih Toplica koji odbija nositi masku. Cujzek je rekla kako su poruke i mailovi koje su Jug i njezini sljedbenici slali uznemirili i nju i djelatnike centra. “Na policiji je da procjeni ima li u njima elemenata prijetnje i nije na meni da to ocjenjujem”, naglasila je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu