Politika & Kriminal

Tata iz centra Zagreba, inače arhitekt objašnjava kako bi trebali izgledati sigurnosni koridori za djecu koja idu u škole

Roditelji i dalje potpisuju peticiju kojom za svoju djecu zahtijevaju siguran put do škola u opasnom centru

11.01.2021., Zagreb - Za vijeme konferencije za medije platforme Mozemo vatrosci su dosli sanirati stete od potresa na zgradi u Gundulicevoj ulici,  prekoputa ulaza u skolu Ivana Gundulica. 
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Tjedan dana uoči početka drugog polugodišta, zagrebački roditelji iz centra grada masovno potpisuju peticiju kojom traže da se njihovoj djeci osigura siguran put do donjogradskih škola. Taj je put, kako svjedoče nebrojene fotografije po društvenim mrežama, daleko od sigurnog. Potres u ožujku zadao je prvi, težak udarac stoljetnim zgradama u centru, a nakon velikog petrinjskog potresa koji je dodatno uzdrmao Zagreb, opasni nesanirani dijelovi zgrada prijete sigurnosti građana.

U takvim bi uvjetima idućega ponedjeljka na nastavu trebalo krenuti više od 300 učenika Osnovne škole Ivana Gundulića u strogom centru grada. Upravo je predsjednica Vijeća roditelja iz OŠ Ivana Gundulića, Anica Tomić, pokrenula peticiju za siguran put do škola, koju je u ovim trenucima potpisalo više od 2300 građana.

“Sve roditelje u ovom trenutku muči ista briga, ne samo u našoj školi, nego i u OŠ Josipa Jurja Strossmayera, OŠ Kršnjavoga i ostalih oštećenih donjogradskih škola čiji su učenici dislocirani po ovim školama”, govori Tomić za Telegram.

‘Dajte da vidimo elaborate o sigurnosti škola’

Peticijom pokušavaju apelirati na gradske vlasti da osiguraju sigurne puteve, natkrivene koridore kojima bi se učenici kretali do škola, bez bojazni da će im nešto pasti na glavu ili da će, pak, zbog ograđenih pločnika morati hodati po kolniku. “Ceste su javne površine i zanima me kako će ih u gradu osigurati za sigurno kretanje ne samo naše djece, nego i ostalih građana”, govori mama Tomić.

Ističe kako roditelji masovno artikuliraju da od grada žele, u prvome redu, vidjeti dokumentaciju o sigurnosti kuća na putu do škola, za koje iz grada tvrde da su sigurne. “Lovrić tvrdi i da su škole sigurne, no želimo vidjeti elaborate ovjerene od statičara da su škole sigurne”, kaže. Vrpce kojima su ograđene opasne zgrade u centru i pločnici, dodaje, nisu dovoljne jer pretpostavljaju da djeca hodaju po kolniku.

Arhitekt: ‘Ne vidim alternativu koridorima’

“Ako iz grada nisu skloni postavljanju sigurnih, natkrivenih koridora za kretanje, neka pretvore ulice u pješačke zone, neka ograniče promet ujutro i popodne kad djeca idu u i iz škole”, nabraja Tomić i dodaje kako su sve to pitanja o kojima bi trebali voditi računa u gradskoj upravi. O potrebi natkrivenih zaštitnih koridora u centru Zagreba, Telegram je još krajem travnja prošle godine razgovarao s Markom Trzunom, roditeljem osnovnoškolca i arhitektom.

I sada nam ponavlja; nužno je omogućiti siguran pješački prolaz učenicima. “Ako postoji alternativa natkrivenim koridorima, dapače, ali ja je ne vidim, kao ni ostali kolege arhitekti s kojima sam razgovarao”, govori Trzun. Navodi opcije za kretanje učenika do škole. S jedne strane, ako pješaci hodaju po pločniku, moraju znati da je on za njih posve siguran.

Novi potresi mogu odvaliti dijelove kuća

“Ako pločnik nije siguran, to je potrebno naznačiti i osigurati da njime nitko ne prolazi. Potom je nužno staviti alternativni pravac”, kaže arhitekt Trzun, no dodaje kako je to često nemoguće u uskim donjogradskim ulicama. U tom je slučaju, naglašava, potrebno napraviti natkriven tunelski koridor. Upozorava i da svako od brojnih podrhtavanja tla, kojima svakodnevno svjedočimo, već oštećene dijelove objekata može dodatno oštetiti ili odvaliti.

Sve to može pasti na pločnik ili na kolnik bilo kada, upozorava arhitekt koji je nakon potresa u ožujku s obitelji odselio iz razrušenog doma u centru i premjestio djecu iz OŠ Ivana Gundulića. “Grad se prema školama ponaša kao apsolutni vlasnik kada treba izabrati ravnatelja i zapošljavati, a s druge strane, ponašaju se kao potpuni stranac kad treba preuzeti odgovornost i brigu za škole i sigurnost učenika”, zaključuje.

U gradu ne vide potrebu za koridorima

Anica Tomić dodaje kako sve ovo više nije pitanje jedne gradske četvrti, već opće sigurnosti građana. Uz dobru volju, zaključuje, sve se to moglo riješiti i prije osam mjeseci. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić danas je kazao kako za tunelske koridore, koje traže roditelji, nema potrebe. “Ako negdje prijeti opasnost, to će se ukloniti. Ne vidim razloga za gradnju nekakvih tunela, a i pitanje je praktičnosti”, rekao je.

“Gradonačelnik je jučer rekao da su od 29. prosinca do danas zagrebačke službe skinule puno toga što je bilo opasno za prolaznike, a radovi će se intenzivirati do 18. siječnja. Tako smo sigurni da će svi koridori prema školama biti sigurni”, rekao je Lovrić. Mama Tomić će sutra, kao predstavnica zabrinutih donjogradskih roditelja, ponovno sjesti na sastanak s Lovrićem, nakon prošlotjednog sastanka na kojem je bio i ravnatelj škole Zoran Čorkalo.

Povodom skorašnjeg početka nastave u situaciji s boljom epidemiološkom slikom, no opterećenoj svakodnevnim potresnim…

Posted by Osnovna škola Ivana Gundulića on Saturday, January 9, 2021

Nastavite čitati