Politika & Kriminal

Tata zaražen koronavirusom, koji je trebao biti u samoizolaciji, pojavio se s djetetom u Klaićevoj

Zaraza je čovjeku službeno potvrđena nakon posjeta bolnici u Klaićevoj ulici

01.01.2012., Zagreb - Petero djece ozljedjeno je u igri petardama ispred kuce u Drzicevoj ulici. Dvoje je prevezeno u Klaicevu bolnicu. 
Photo: Martina Popovcic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL
Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

U Klinici za dječje bolesti u Zagrebu u srijedu ujutro bio je roditelj kod kojeg je kasnije tijekom dana potvrđena zaraza novim koronavirusom. Otac je, kako je prvi objavio Index, na vađenje krvi doveo svoje dijete.

Kasnije tijekom dana doznalo se da je doista zaražen zbog čega je u Klinici za dječje bolesti u tijeku dezinfekcija bolničkog prostora u kojem je roditelj s djetetom boravio. Naložena je i samoizolacija djelatnika bolnice, te ostalih pacijenata koji su tada bili tamo.

Potvrdio je to za Telegram i ravnatelj Klinike za dječje bolesti dr. Goran Roić.

Je li tata morao biti u samoizolaciji?

“Jučer u jutarnjim satima dogodio se kontakt roditelja u pratnji malodobnog pacijenta pri boravku na dijagnostičkoj pretrazi. Ispituju se sve okolnosti s obzirom na sumnje na eventualnu zarazu roditelja koronavirsom koje su međuvremenu potvrđene, kao i okolnost nepoštivanja samoizolacije koja mu je određena. U suradnji i koordinaciji sa Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, kao i epidemiološkom službom provode se sve potrebne preventivne mjere. Razmatramo i daljnje postupanje, samoizolaciju djelatnika bolnice i pacijenata koji su bili u kontaktu. Izvidi i dodatne mjere dezinfekcije bolničkog prostora gdje se to dogodilo traju”, izjavio je kratko dr. Roić za Telegram.

Iz ovoga proizlazi da je roditelj bio u bolnici s djetetom dok još nije imao potvrdu vlastite zaraze, no ipak mu je zbog sumnje u koronavirus bila već naložena samoizolacija. Inače, nepoštivanje kućne izolacije, kako je danas još jednom potvrdio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, predstavlja kazneno djelo. “Važnost samoizolacije je strahovito velika jer osoba može biti širitelj, a da to ne zna”, kazao je Capak.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu