Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Telegram donosi video: Policajac iz Vinkovaca šakom u glavu udarao dečka zbog prometnog prekršaja

Šef policijske uprave, potvrđeno je Telegramu, samo je usmeno opomenuo policajca Krunoslava Kopčića iako je očito udarao mladića koji nije pružao otpor

Prije nešto više od godinu dana, u lipnju 2020., vinkovački prometni policajac Krunoslav Kopčić grubo je fizički nasrnuo na mladića zatečenog u prometnom prekršaju i više puta ga snažno udarao šakama. Mladić nije pružao nikakav otpor, nije bio nasilan niti se opirao, mirno je, u pratnji jednog policajca išao do policijskog vozila, u kojem se nalazio Kopčić. Izašavši iz policijskog vozila, Kopčić ga je odmah brutalno napao, udarao te potom prisilio da ruke stavi na krov službenog automobila. Policijsko nasilje jasno se vidi na video snimci koju je nedavno dobio Telegram.

Od Policijske uprave Vukovarsko-srijemske zatražili smo odgovor je li protiv policajca Krunoslava Kopčića pokrenut stegovni postupak zbog prekoračenja upotrebe nužne fizičke sile te je li točno da je načelnik Fabijan Kapular, zbog takvog ponašanja prometnog policajca Kopčića samo usmeno opomenuo. S obzirom na to da smo napomenuli kako o događaju posjedujemo video-snimku, iz PU vukovarsko-srijemske zamoljeni smo da je dostavimo kako bi nam, napisali su, mogli odgovoriti na upit.

‘Utvrđeni je manji propust pa je upozoren’

Dva dana nakon dostave snimke, dobili smo zanimljiv odgovor: u PU vukovarsko-srijemskoj potvrdili su sporni događaj i informaciju koju je Telegram već imao: Kopčiću je za nepotrebno udaranje mladića zatečenog u prometnom prekršaju izrečeno samo usmeno upozorenje. ”Utvrđen je manji propust u metodologiji postupanja u konkretnoj situaciji, poradi čega je policijski službenik usmeno upozoren od strane nadležnog rukovoditelja. Također su prema njemu poduzete i druge odgovarajuće mjere, a isti je i dodatno educiran za konkretnu situaciju”, stoji u odgovoru, koji nam je poslan tek nakon dostave snimke.

Koje su to ”druge odgovarajuće mjere” prema Kopčiću poduzete nije objašnjeno, no umjesto toga dobili smo detaljan opis okolnosti zbog kojih je Kopčić onako brutalno udarao mladića koji nije pružao nikakav otpor niti se opirao policijskom postupanju.

”Evidentno je da je postupanje policije u svakom događaju, pa tako i ovom, potrebno sagledati u ukupnosti kompletnog događaja, a ne samo prema pojedinim izdvojenim segmentima, kako bi se u konačnici mogli izvući i odgovarajući zaključci”, stoji u odgovoru PU vukovarsko-srijemske.

Policija u odgovoru brani svog zaposlenika

”Analizom cijelog događaja, razvidno je da se osoba prema kojoj je službeno postupano u navedenom događaju po utvrđivanju činjenja prekršaja, oglušila na svjetlosne i zvučne signale policijskih službenika, te se dala velikom brzinom u bijeg kroz okolna naselja Vinkovaca i poljske putove, pritom čineći evidentne ugroze za sebe, ali i za druge sudionike u prometu”.

”Nakon duže potjere i zaustavljanja vozila od strane više policijskih ophodnji, postupao je prema navedenom i policijski službenik Postaje prometne policije Vinkovci [Krunoslav Kopčić], kako je razvidno na dostavljenoj nam snimci. Bitno je istaknuti, da je prilikom izlaska osobe iz vozila utvrđeno da se radi o od prije policiji poznatoj osobi, te je za istu bilo opravdano sumnjati da se nalazi pod utjecajem opojnih droga ili lijekova, a što je kasnije i potvrđeno”.

Na snimci se vidi da nije pružao nikakav otpor

”Nadalje, zaustavljeni vozač je poznat policiji kao recidivist većeg broja teških kaznenih djela i prekršaja posebice s elementima nasilja, uključujući i prema policijskim službenicima”, stoji u odgovoru policije.

”Imajući u vidu sve okolnosti događaja, policijski službenik koji je službeno postupao prema osumnjičeniku, a zatim i uhićeniku, cijeneći sve sastavnice događaja nije nerazmjerno postupao, dakle djelujući u okvirima svojih ovlasti propisanih zakonom”, zaključuju u PU Vukovarsko-srijemskoj, mada se na snimci jasno vidi kako Kopčić odmah po izlasku iz automobila počinje udarati mladića koji nije pružao nikakav otpor.

Iskusni policajac koga smo zamolili da pogleda snimku rekao je kako se radilo o nepotrebnoj upotrebi fizičke sile i kako je policajac za takvo postupanje morao biti ozbiljno sankcioniran, te da postoje i elementi mogućeg udaljenja iz službe.

Došao pred Vladu sa ženom i četvero male djece

Priča s Kopčićem, međutim, tu ne prestaje. Početkom veljače ove godine, kako su pisali mediji, Kopčić se zajedno sa suprugom i četvero (od šestero) malodobne djece uputio u Zagreb tražeći primanje kod premijera Andreja Plenkovića. Predsjednika Vlade htio je upoznati s problemom da ni nakon osam godina od pravomoćne sudske presude nije vraćen na ranije radno mjesto u interventnu policiju.

Mediji nisu izvijestili je li početkom veljače ove godine, kada se Kopčić s obitelji uputio u Zagreb i kako se neslužbeno čulo prijetio da će pred Banskim dvorima podignuti šator i ondje biti zajedno s obitelji sve dok ga premijer ne sasluša, tada došlo do susreta vinkovačkog policajca i Andreja Plenkovića. Telegramu je iz Vlade potvrđeno da se taj susret dogodio.

Bez pristanka raspoređen na niže radno mjesto

”Možemo potvrditi kako je tom prigodom g. Kopčića primio predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, a po završetku sastanka pridružio se i predsjednik Vlade kako bi se upoznao s problematikom, vezano uz situaciju iz 2013. kada je g. Kopčić u okviru PU Vukovarsko-srijemske raspoređen bez svog pristanka na niže radno mjesto u odnosu na zvanje koje je imao u trenutku rasporeda”, stoji u odgovoru hrvatske Vlade kojim potvrđuju da se nasilni policajac sreo s premijerom.

”Napominjemo da je MUP rješenjem utvrdio gospodinu Kopčiću pravo na isplatu razlike u plaći za razdoblje od 2013. do 2018., za koja je prema svim pravilima tada ispunjavao uvjete i za koja je imao pravo. Razlika u plaći je g. Kopčiću isplaćena”, pojasnili su iz Vlade.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Telegram, Kopčić se uspio izboriti da kao prometni policajac prima plaću interventnog policajca. Na naš upit je li to točno iz PU vukovarsko-srijemske nismo dobili odgovor.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više