Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Telegram doznaje: Boras predložio da kontroverzni Prosperov Novak postane professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu

U posljednjim mjesecima rektorskog mandata, Boras ne odustaje od svojih prijedloga za časne profesorske titule

26.11.2014., Zagreb - Slobodan Prosperov Novak, hrvatski povjesnicar knjizevnosti, komparatist, novinar, politicar i teatrolog. "nPhoto: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

I u posljednjim mjesecima svog rektorskog mandata na čelu zagrebačkog sveučilišta, Damir Boras trudi se ostaviti trajnoga traga. Nakon što je nedavno predložio da svi bivši rektori – što će i on biti od listopada – imaju pravo na besplatno ljetovanje i mobilnu tarifu do 300 kuna mjesečno, Boras je na današnjoj sjednici Senata iz svoje rektorske kvote odlučio predložiti kontroverznog Slobodana Prosperova Novaka, umirovljenog profesora Akademije dramske umjetnosti, za professora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu.

Na današnjoj sjednici Senata, doznaje Telegram, rektor je predložio da se imenuje povjerenstvo koje će finalno odlučiti o promociji Prosperova Novaka u časno profesorsko zvanje; na tu točku dnevnoga reda nitko od članova Senata nije ništa komentirao, a potom je uslijedilo glasanje. Kako se na Senatu zagrebačkog sveučilišta i dalje glasa dopisno, rezultati će biti poznati kasnije danas, no s obzirom na navadu članova Senata da bespogovorno izglasavaju rektorove prijedloge, niti s pokretanjem ove procedure ne bi trebalo biti većih problema.

Rektorov prijedlog

Rektor Boras u prijedlogu, u čijem je posjedu Telegram, opširno ispisuje životopis Prosperova Novaka i, zgodno, odmah na početku krivo piše ime akademije na kojoj je njegov predloženik za emeritusa radio prije umirovljenja. Boras piše Akademija dramskih umjetnosti, umjesto Akademija dramske umjetnosti, što je točan naziv ove visokoškolske ustanove. Na pet i pol stranica argumentira zašto predlaže Prosperova Novaka za professora emeritusa.

“Iz prikaza ukupne djelatnosti predloženika zorno proizlazi da prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak ima posebne i nesporne zasluge za razvitak znanosti, kulture i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Njegov znanstveno-istraživački, pedagoški i stručni doprinos verificiran je i afirmiran na međunarodnom planu. U iznimno širokom interdisciplinarnom znanstveno-istraživačkom četrdesetogodišnjem radu prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak je, bez dvojbe, obogatio hrvatsku kulturnu i književnu historiografiju.

Predloženik je razvio opsežnu publicističku djelatnost, ima bogato iskustvo u organiziranju domaćih i međunarodnih stručnih skupova, izložbi i projekata, dobitnik je značajnih nagrada i priznanja te utoliko udovoljava kriterijima za dodjelu počasnog zvanja professor emeritus“, piše rektor Boras u svom prijedlogu. Predlaže da Senat imenuje stručno povjerenstvo koje će odlučiti o ovoj emerituri, u sastavu: profesor Stjepan Ćosić s Fakulteta hrvatskih studija (predsjednik povjerenstva), te profesori Mislav Ježić i Tihomil Maštrović s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti.

Više novca za emerituse, nego za studente

Opet interesantno, rektor u povjerenstvo ne predlaže nikoga s Akademije dramske umjetnosti, čiji je umirovljeni profesor Prosperov Novak. Tu je, međutim, prijedlog za predsjednika povjerenstva s Fakulteta hrvatskih studija, fakulteta na kojemu je Prosperov Novak danas vanjski suradnik. Osim počasne titule, profesori sveučilišta u zvanju professora emeritusa iz Rektorata primaju mjesečnu naknadu od otprilike 2000 kuna neto na mirovinu. Ovdje valja istaknuti kako je praksu prema kojoj rektor osobno predlaže dodjelu ovog počasnog zvanja uspostavio upravo Boras.

Učinio je to u travnju 2015., sedmom mjesecu svog prvog rektorskog mandata. Pravilnik o dodjeli počasnog zvanja tada je proširen pravom rektora da osobno, tijekom jedne akademske godine, iz svoje kvote može predložiti dva profesora za titulu professor emeritus. Kako je pisala srednja.hr još 2017., nakon izmjene Pravilnika došlo je do svojevrsne inflacije dodjele počasnog zvanja i titule professor emeritus. Tako su danas izdvajanja Borasovog Rektorata veća za naknade emeritusima (6,2 milijuna kn), nego za studentske stipendije (6 milijuna kuna).

Zdušno rušio kurikularnu reformu

Rektor je svoje pravo da predlaže umirovljene profesore u počasno zvanje obilato koristio. Medijski najeksponiraniji slučaj zabilježen je 2019., kada je osobno predložio dodjelu počasnog zvanja umirovljenom profesoru komunikologije Mariju Plenkoviću, ocu premijera Andreja Plenkovića. Boras je za emeritusa, također iz svoje kvote, predložio umirovljenog profesora Dragu Roksandića s Filozofskog fakulteta, znajući pritom za najmanje jednu optužbu protiv njega za seksualno uznemiravanje.

U posljednjoj godini svog rektorskog mandata, iz svoje kvote tako predlaže Prosperova Novaka. Posljednji njegov istup Telegram je zabilježio u veljači prošle godine, kada je pogreb tada netom preminulog Đorđa Balaševića nazvao “ideološkom dernjavom”. U godinama nastojanja uvođenja i provođenja Cjelovite kurikularne reforme u hrvatski obrazovni sustav, istaknuo se u njenog najžešćeg i najgorljivijeg kritičara, često svodeći kritike na ad hominem uperen prema ljudima koji su proces tada vodili i govoreći o reformi kao “tempiranoj bombi”.

Gorljiv branio Bandićev doktorat

U medijima se posljednjih godina sporilo kako Prosperov Novak od 2016. koristi gradski stan u Zagrebu za 369 kuna mjesečno. Baš je nedavno Nacional objavio kako će on sada morati iseliti iz tog stana zbog neplaćenih računa rente koji se, tvrde izvori tjednika, penju do više od 70.000 kuna.

Na tom su tragu zabavne epizode u kojima je zabilježeno kako se Prosperov Novak zdušno zalagao za počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu Milanu Bandiću, šefu stranke čiji je – barem u tom trenutku – bio član. Bandićev doktorat u legendarnom je nastupu na HRT-u nazvao “aktom sreće, aktom zadovoljstva jednog sveučilišta”. Sada je red na sveučilišnu počast – prema ocjeni rektora Borasa – došao na samog Prosperova Novaka.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više