Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Doznajemo: Brat Vase Brkića bespravno ušao u državne poslovne prostore, zbog sporih sudova sada je sve OK

Jozo Brkić je sada postao legalni korisnik prostora u koji je ušao bespravno

FOTO: PIXSELL

Krajem prošlog mjeseca, Trgovački sud u Zagrebu nepravomoćnom je presudom naložio iseljenje tvrtki Twist promet d.o.o. iz državnog prostora u središtu Zagreba, pod prijetnjom ovrhe. Riječ je o poslovnom prostoru u Jurišićevoj ulici u kojoj se nalazi frizerski salon i brijačnica za muškarce, a vlasnik i direktor tvrtke je poduzetnik Jozo Brkić, široj javnosti poznat i kao brat bivšeg HDZ-ovog dužnosnika Milijana Brkića.

Mediji su već izvještavali kako je Brkić na zanimljiv način došao do poslovnog prostora u srcu grada: isplatio je tvrtku koja je tada bila u posjedu državne nekretnine i nastavio s njezinim poslovanjem. Na takav podzakup prostora, mimo javnog poziva i ugovora s vlasnicom – državom, reagiralo je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podizanjem tužbe prije dvije i pol godine.

Presuda je stigla nedavno, ali do iseljenja nije došlo: Brkić je uložio žalbu Visokom trgovačkom sudu i tako prolongirao ovrhu, a istog je dana s Državnim nekretninama sklopio ugovor o zakupu i tako postao legalni korisnik prostora u koji je uletio bespravno.

Kralj gradskih prostora

Poslovni uzlet Joze Brkića javno se prati već godinama, s obzirom na to da je svojedobno privukao pozornost osnivanjem desetaka (jednostavnih) trgovačkih društava s kojima je u relativno kratkom roku na natječajima osvojio zakup više desetaka što gradskih, što državnih prostora, uglavnom u centru glavnog grada. Dobar dio njih bio je derutan.

Neke Brkićeve tvrtke danas su u stečaju, neke je prodao u paketu sa zakupom na gradski ili državni prostor, dok su mu za neke prostore ugovori otkazani. U slučaju ove brijačnice, Državne nekretnine nisu mogle otkazati ugovor jer on do nedavno jednostavno nije postojao, a Brkić se na sudu branio kako je u dobroj vjeri sklopio ugovor o poslovnoj suradnji i prepuštanju prostora s tvrtkom Novi Izgled. Za nju se ispostavilo, da priča bude još bizarnija, kako godinama nije imala pravo raspolagati prostorom.

Minijatura kaosa s državnom nekretninom

Naime, Brkić je 2017. sklopio ugovor o poslovnoj suradnji s tvrtkom Novi Izgled, koja mu je za 80.000 kuna prepustila prostor i radnike s kojima je nastavio brijati i šišati Zagrepčane. Ta je tvrtka, pak, prostor prethodno preuzela od Estetic Uveme d.o.o. još 2012.

Problem leži u tomu što je Estetic Uvemi ugovor o zakupu prostora bio raskinut još 2005. godine pa, kako navodi sud, “nije mogla ni na koji način raspolagati predmetnim poslovnim prostorom”. Ukratko, i tvrtka koja je Brkiću za novac ustupila prostor, godinama nije imala ugovor s državom, no bez problema je dalje koristila i raspolagala državnom nekretninom na atraktivnoj lokaciji. Dapače, elegantno ju je predala dalje.

Spasila ga Marićeva izmjena zakona

Iste godine kada Županijsko državno odvjetništvo podnosi tužbu protiv Brkićeve tvrtke u namjeri da je izbaci van, na scenu stupa ministar državne imovine Goran Marić, danas savjetnik Uprave HAC-a. I predlaže izmjene Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora te pod egidom uvođenja reda u bespravne korisnike državnih prostora, omogućuje tisućama njih da reguliraju svoj status i legaliziraju boravak u javnim nekretninama.

Tu novu zakonsku mogućnost pravovremeno je iskoristio i Brkić, podnijevši zahtjev za reguliranje zakupnog odnosa Državnim nekretninama prošle godine. No, ugovor o zakupu sklopio je ovog mjeseca, 7. listopada, osam dana nakon presude, pa je sud tijekom postupka njegovo pozivanje na novi zakon ocijenio bespredmetnim jer spomenute izmjene “ne propisuju kao obvezno sklapanje ugovora o zakupu niti je u ovom trenutku izvjesno da će takav ugovor biti sklopljen.”

Državne nekretnine: podmirio je dugove

Iz trgovačkog društva koje upravlja državnim nekretninama, a naziva se upravo Državne nekretnine, Telegramu su odgovorili što već znamo: kako presuda nije pravomoćna, kako je podnesen zahtjev za reguliranje zakupnog odnosa, ali i kako je u međuvremenu Brkićeva tvrtka podmirila dugovanja za predmetni prostor, pa je time ispunio sve uvjete da s njim sklope ugovor.

“Svaki pravno reguliran odnos sa zakupnicima pruža vlasniku nekretnine cjelovitu pravnu zaštitu i sigurnost u raspolaganju”, napomenuli su nam iz Državnih nekretnina i dodali kako su o sklapanju Ugovora o zakupu obavijestili nadležno državno odvjetništvo koje vodi postupak protiv Twist prometa.

Više od 2 godine za pripremno ročište

Poslovična sporost hrvatskog pravosuđa u ovom slučaju daje dodatnu dimenziju cijeloj priči. Da podcrtamo, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu tužbu je podnijelo u ožujku 2018. godine, potom su se pune dvije godine i pet mjeseci izmjenjivali podnesci, pripremno ročište održano je tek u kolovozu ove godine, sudska rasprava nije ni održana, a presuda je stigla koncem rujna.

Dakle, više od dvije i pol godine čekalo se na nepravomoćnu presudu u predmetu koji nije osobito zahtjevan; trebalo je u suštini samo potvrditi notornu činjenicu da je prostor vlasništvo Republike Hrvatske i da trenutačni posjednik, Brkićeva tvrtka, nema nikakav ugovor s državom koji bi joj jamčio pravo da bude u njemu.

No, Brkić je u zanimljivoj vremenskoj koincidenciji uspio legalizirati svoje korištenje državnog prostora točno zadnjeg dana roka za žalbu na nepravomoćnu presudu, što bi u konačnici moglo igrati ulogu na višem sudu. Državno odvjetništvo potvrdilo nam je kako odluku o daljnjem postupanju u sudskom postupku tek trebaju donijeti.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu