Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Telegram doznaje detalje presuda protiv tate monstruma. Za obiteljsko nasilje svaki je put proglašen krivim

Protiv 27-godišnjaka su vođena 23 sudska postupka. Samo u jednom je oslobođen

Općinski sud u Slavonskom Brodu potvrdio je za Telegram koje je sve kazne do sada već dobio 27-godišnji otac djevojčice iz Nove Gradiške. Ona je bila oduzeta iz biološke obitelji i smještena kod udomitelja, no lani u studenome je vraćena. Na Uskrs ove godine umrla je od posljedica brutalnog premlaćivanja.

Telegram je u utorak javio kako su protiv oca bila pokrenuta 23 sudska postupka, a sada nam je potvrđeno da je u većini njih i proglašen krivim. Čak sedam puta kažnjavan je zbog obiteljskog nasilja. Doznali smo detalje sudskih odluka.

Nasilje prema roditeljima

Prva presuda za kršenje Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji izrečena mu je u srpnju 2013. godine. Tada je sankcioniran novčanom kaznom od pet tisuća kuna, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane približavanja žrtvi nasilja u trajanju od dva mjeseca. U to vrijeme bio je, kako smo već pisali, uglavnom nasilan prema ocu i majci.

Novu osudu dobio je već u prosincu 2013. godine. Nepravomoćno je zbog kršenja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji kažnjen novčanom kaznom od 1.400 kuna i zabranom približavanja žrtvi nasilja u trajanju od tri mjeseca.

Zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u listopadu 2014. osuđen je novčanom kaznom od tri tisuće kuna. Izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane približavanja žrtvi u trajanju od tri mjeseca.

Zatvor zbog nasilja u obitelji

U siječnju 2015. zbog nasilja u obitelji dobiva prvi puta i zatvorsku kaznu – 15 dana zatvora i udaljenje iz kuće na mjesec dana. Kazna očito nije djelovala, jer je već dva mjeseca kasnije, u ožujku 2015., ponovno proglašen krivim zbog kršenja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Osuđen je na još 15 dana zatvora, a dobio je i novu zaštitnu mjeru udaljenja iz kuće – ovoga puta u trajanju od šest mjeseci.

U listopadu 2018., opet zbog kršenja Zakona od zaštiti od nasilja u obitelji, sud mu izriče novu novčanu kaznu – 6.000 kuna, kao i zaštitnu mjera zabrane približavanja žrtvi u trajanju od mjesec dana.

Zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji osuđen je i u srpnju 2020. godine. Dobiva 15 dana zatvora, te zaštitnu mjeru zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja oštećene. Nije joj se, odredio je sud, smio približiti na manje od pet metara idućih šest mjeseci.

Kažnjavan je i u prometu

U svibnju 2013. uhvaćen je da vozi pod utjecajem zabranjenih sredstava, te bez vozačke dozvole. Zato je kažnjen novčanom kaznom od 10.200 kuna. Izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilom kategorije u trajanju od šest mjeseci nakon izdavanja vozačke dozvole.

U veljači 2014. prometna policija opet ga je zaustavila bez vozačke dozvole, pa je kažnjen s 8100 kuna novčane kazne.

Bez vozačke je vozio i u travnju 2014, te ga je sud nakon prijave policije kaznio sa 6000 kuna. Izrečena mu je i nova zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet mjeseci nakon izdavanja vozačke dozvole. U listopadu 2016. zbog tih istih prekršaja kažnjen je s još 5.100 kuna novčane kazne.

Nepopravljiv za volanom

U rujnu 2016. dobio je još 15 dana zatvora i zaštitnu mjeru oduzimanja vozačke dozvole za još šest mjeseci zbog kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a zatim u prosincu još 6000 kuna novčane kazne, 10 dana zatvora i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od devet mjeseci.

Zbog istih prometnih prekršaja u studenome 2017. osuđen je uvjetnom kaznom zatvora od 30 dana uz rok kušnje od osam mjeseci. Dobio je i zaštitnu mjera zabrane upravljanje motornim vozilom u trajanju od osam mjeseci.

Dvije presude u jednom danu

Kaznom od 30 dana zatvora i zabranom upravljanja osobnim vozilima 12 mjeseci od izdavanja vozačke dozvole kažnjen je i nepravomoćnom presudom u listopadu 2019. godine. Ponovno je uhvaćen da vozi pijan i bez vozačke.

Isti dan izrečena mu je presuda u drugom predmetu u kojem ga je policija prijavila za iste prometne prekršaje, te je tada dobio još 45 dana zatvora, dvije tisuće kuna novčane kazne i zabranu upravljanja na rok od 12 mjeseci.

U ožujku 2020. dobio je nepravomoćnu presudu od 25 tisuća kuna i 40 dana zatvora, te zabranu upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od 15 mjeseci. Naime, vozio je opet pijan, neregistriran auto i bez vozačke dozvole.

Galamio na javnom mjestu

Prema sudskoj evidenciji prva prekršajna kazna izrečena mu je u travnju 2012. i to zbog galame na javnom mjestu. Dobio ju je još kao stariji maloljetnik. Izrečen mu je sudski ukor.

Zbog drskog ponašanja na javnom mjestu kažnjen je i u siječnju 2015., te je dobio kaznu od 570 kuna. U prosincu 2017. izrečena mu je za isti prekršaj nova novčana kazna od 300 kuna.

U veljači 2018. nepravomoćno je kažnjen zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i to novčanom kaznom od 300 kuna. U prosincu 2019. pravomoćno je osuđen zbog prikrivanja ukradene robe. U kaznenom postupku izrečena mu je uvjetna osuda – pet mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana. To mu je ujedno i jedina kaznena sankcija, ostale je dobio u prekršajnim postupcima.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više