Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Telegram doznaje: Dijana Zadravec pobijedila na sudu. Bolnica je mora vratiti na funkciju

Općinski radni sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu u korist smijenjene pročelnice

Doktorica Dijana Zadravec nije smjela biti razriješena s dužnosti predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Kliničke bolnice Sestre milosrdnice, utvrdio je Općinski radni sud u Zagrebu u nepravomoćnoj presudi.

Zadravec je smijenjena nakon serije istupa u medijima u kojima je, po mišljenju ondašnje uprave, blatila bolnicu. Zato je morala napustiti funkciju, odnosno premještena je na drugo radno mjesto.

Sukob zbog EU projekta

Sve je počelo u prosincu 2019. kada je objavljeno da se Dijana Zadravec sukobila s jednom kolegicom oko vrijednog projekta koji je trebao biti pokrenut u bolnici. Zadravec je tvrdila da je nabava namještena za jednu tvrtku. Radilo se u europskom projektu radiološko-edukacijskog centra.

Nakon što je informacija o tom sukobu dospjela u medije, dr. Zadravec je počela objašnjavati kako je ukazivala na moguću korupciju u toj javnoj nabavi, što joj se na kraju spočitavalo. Ukazivala je i na dubiozno trošenje nekih materijala. Svoje sumnje prijavila je upravi bolnice, kao i nadležnim tijelima u RH, što je, prema nepravomoćnoj presudi, i dokazala na sudu.

Smjena zbog javnih istupa

Unatoč tome, zbog medijskih istupa u kojima je navodno iznosila neistine dobila je otkaz, odnosno smijenjena je s dužnosti pročelnice Kliničkog zavoda, te je dobila nižerangirano mjesto u bolnici. Sada bi, ako ova presuda postane pravomoćna, trebala biti vraćena na poziciju.

Treba podsjetiti da je nakon izbijanja afere oko EU projekta došlo do podjele zaposlenika, odnosno dio ih je okrenuo leđa doktorici Zadravec. Neki su čak i prosvjedovali za njezinu smjenu. Žalili su se na mobbing, a i pacijenti su, smatrala je uprava bolnice, počeli gubiti povjerenje u njihovu zdravstvenu ustanovu.

Tim više što su se neki onkološki pacijenti javno požalili da nisu dobili usluge u Zavodu kojim je upravljala dr. Zadravec. Kao obrazloženje pojavile su se informacije o nedostatku liječnika, posebno radiologa, od kojih su neki prema vlastitim tvrdnjama otišli upravo zbog odnosa Dijane Zadravec.

Miješanje politike u rad bolnice

Zadravec je pak tvrdila da su medicinske sestre samoinicijativno otpuštale pacijente bez pregleda. Optuživala je i da se u rad bolnice izravno miješa predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

I dok su neki svjedoci iz bolnice na sudu tvrdili da nepravilnosti na koje je javno upozoravala Dijana Zadravec nisu utvrđene, sud je nabavio inspekcijski nalaz prema kojem je nepravilnosti u KB Sestre milosrdnice između 2019. i 2021. ipak bilo. Detalje tih nalaza nedavno je objavio i Telegram.

Na kraju je sud zaključio da je Dijana Zadravec ipak opravdano upozoravala na moguće propuste u radu bolnice, te da zbog toga nije smjela biti smijenjena s dužnosti.

Ključni citat iz važne presude

“Sud je utvrdio da je poslodavac postupio suprotno Zakonu o prijaviteljima nepravilnosti kada je 1. lipnja 2021. odlučio Dijani Zadravec dati otkaz s izmjenom ugovora o radu”, naveo je sud. Drugim riječima, bolnica je prekršila zakon kada je smijenila dr. Zadravec s funkcije pročelnice.

“Poslodavac ne smije prijavitelja nepravilnosti staviti u nepovoljan položaj zbog prijavljivanja nepravilnosti i zato ova Odluka o otkazu ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora o radu nije dopuštena”, zaključuje sud koji je naložio KB Sestre milosrdnice da Dijanu Zadravec vrati na staru funkciju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više