Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Telegram doznaje: Državno odvjetništvo počelo istraživati moćnog HDZ-ovog župana Božu Galića

Vukovarsko-srijemskog župana istražuju zbog čudne pozajmice županijskog novca, o kojoj je pisao Telegram

Protiv Bože Galića, HDZ-ovog vukovarsko-srijemskog župana, kome je ovo četvrti mandat, započela je istraga Općinskog državnog odvjetništva o čudnoj posudbi javnog novca. Kao što je Telegram nedavno pisao, župan Galić privatnoj tvrtki Triko iz Iloka, grada na krajnjem istoku Hrvatske, posudio je 1,9 milijuna kuna iz proračuna Vukovarsko-srijemske županije. Tvrtka Triko, čiji su vlasnici Stanko i Jasna Ivanek, završila je u stečaju i vrlo su mali izgledi da će novac Županiji ikada biti vraćen.

Dodatno, stvar je zakomplicirao razvod vlasnika tvrtke Triko, koji sada vode spor oko podjele bračne stečevine, čiji je dio i kuća s bazenom, na površini od 358 metara četvornih u katastarskoj općini Skitača, na Labinskom poluotoku, vrijedna 4.1 milijun kuna. Upravo ta kuća, uz ranije izdane mjenice, trebala je biti jamac za vraćanje posudbe od 1,9 milijuna kuna Vukovarsko-srijemskoj županiji, no problem je u tome što je ta nekretnina – osim sudskog postupka za podjelu imovine – već opterećena hipotekom u iznosu od 150.000 eura, kao jamstvo za otplatu kredita kojeg su vlasnici tvrtke Triko iz Iloka podigli u Erste & Steiermärkische banci u Rijeci.

U vrlo sličnoj situaciji bio je bivši gradonačelnik Dubrovnika

Državni ured za reviziju u jesen prošle godine, češljajući poslovanje županije na čijem je čelu Božo Galić, utvrdio je kako ”Zakonom o proračunu nije propisana mogućnost odobravanja zajmova trgovačkim društvima izvan javnog sektora (u privatnom vlasništvu) iz proračunskih sredstava”. Više nego jasno: Galić nije mogao posuditi javni novac privatnoj tvrtki.

Posuđujući novac tvrtki u privatnom vlasništvu, Božo Galić tako se našao u istoj situaciji kao i bivši gradonačelnik Dubrovnika, Andro Vlahušić. On je, kao što je poznato, prije pet godina, u veljači 2015. pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od šest mjeseci, uvjetno na godinu dana jer je privatnoj tvrtki Dubrovačko primorje u travnju 2010. iz gradskog proračuna posudio dva milijuna kuna.

U istom sudskom procesu, bio je osuđen i Pero Vićan, direktor spomenute tvrtke Dubrovačko primorje, koga je USKOK teretio da je Vlahušića poticao na kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, pa je i on dobio istovjetnu kaznu kao i bivši gradonačelnik Dubrovnika. Taj sudski postupak Vlahušiću je onemogućio sudjelovanje na izborima. Slična stvar, bude li podignuta optužnica, mogla bi se dogoditi i dugovječnom HDZ-ovom županu, Boži Galiću.

Župan je pompozno najavio pa povukao kandidaturu za šefa HDZ-a

Zanimljivo je kako je Božo Galić prije manje od tri tjedna, 14. veljače, pompozno najavio svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a. Učinio je to u vinkovačkom hotelu Admiral, rekavši kako je razlog njegove kandidature ”nezadovoljstvo sporom realizacijom državnih projekata na području Vukovarsko-srijemske županije”.

Kako su tada izvijestili mediji, Galić je najavio reorganizaciju Hrvatskih šuma, obnovu željezničke pruge Vinkovci-Zagreb, te izgradnju pogranične ceste Ilok-Lipovac-Strošinci. No, već 28. veljače, zanimljivo, Galić je odustao od kandidature i najavio da će podržati Andreja Plenkovića u utrci za stranački tron.

Prošlog petka priopćio je da je sakupio dovoljan broj potpisa za valjanu kandidaturu, da ih je predao u Središnjicu stranke, no da ipak odustaje od utrke za šefa Hrvatske demokratske zajednice, te da će podržati Plenkovića. Sada, kada je, kako saznajemo, počela šira istoga o posuđivanju javnog novca privatnoj tvrtki koji teško da će biti vraćen, ali i istraga o raspolaganju javnim novcem u nekim drugim situacijama, postaju jasniji mogući razlozi odustajanja župana Galića za izbor na mjesto predsjednika HDZ-a.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više