Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Grad Zagreb imenovao brata Gabrijele Žalac u važan EU projekt. To je onaj kojem je, tvrdi Uskok, sredila da prođe ispit

Žalac je, prema optužnici, uz pomoć Josipe Rimac svom bratu Ivanu Ivankoviću nezakonito pomogla kod polaganja državnog ispita

Bivša ministrica Gabrijela Žalac optužena je da je uz pomoć Josipe Rimac, ondašnje državne tajnice u Ministarstvu uprave, svom bratu Ivanu Ivankoviću sredila prolazak na državnom stručnom ispitu. On zbog toga nije optužen, te i dalje radi u upravi Grada Zagreba. Trenutno je pomoćnik pročelnika za energiju i klimu, a nedavno mu je ukazano i novo povjerenje.

Naime, prema javno dostupnim dokumentima, gradonačelnik Tomislav Tomašević potpisao je 7. srpnja ove godine zaključak kojim Ivankovića imenuje predstavnikom Grada Zagreba u vijeće članica Mreže za pravednu i niskougljičnu tranziciju. Riječ je o projektu “METAR do bolje klime” odnosno Mreži za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj”.

Projekt je započeo još u listopadu 2020., dok mu je trajanje predviđeno do rujna 2023. godine. Financijska sredstva od gotovo 3,6 milijuna kuna osigurana su iz Europskog socijalnog fonda. Pitali smo Grad Zagreb zašto su baš Ivankovića imenovali kao svog predstavnika u tom odboru, no odgovor do objave teksta nismo dobili.

Žalac: ‘Nisam bratu sredila državni ispit’

Ovdje valja napomenuti da Gabrijela Žalac, unatoč USKOK-ovim optužbama, od početka negira bilo kakvo kršenje zakona u bratovom slučaju. Ivanković je krajem travnja 2019., kada je već radio u Gradu Zagrebu i to u ondašnjem uredu pročelnice Mirke Jozić, trebao položiti državni stručni ispit. USKOK vjeruje da je Gabrijela Žalac za njega intervenirala kod Josipe Rimac. Ona je pak, stoji u optužnici, pomoć tražila od Terezije Marić, koja je u Ministarstvu uprave bila zadužena za državne stručne ispite, da osigura prolazak Ivankoviću neovisno o pokazanom znanju.

USKOK je rekonstruirao da je Gabrijela Žalac 26. travnja 2019. javila Josipi Rimac da joj brat sutra polaže ispit. Uslijedila je intenzivna komunikacija dvije prijateljice. Rimac piše da “ide javiti”, a Žalac joj nakon toga šalje emotikon poljupca.

Istovremeno, Rimac je snimljena kako govori Tereziji Marić da “brat od Gabi polaže”. Uz to dodaje da je “on u Gradu Zagrebu” i da “pripaze malo”. Terezija Marić uzvraća da će provjeriti. Povratno javlja Josipi Rimac da još nema komisije za 25. svibanj, ali da će zapisati napomenu i pitati 3-4 dana prije.

Rimac: ‘Sve riješeno samo opušteno’

Dan prije ispita Gabrijela Žalac poslala je Josipi Rimac poruku s podsjetnikom: “Sutra u 08.30h start, Ministarstvo uprave, Maksimirska 63. Cmokac”. Rimac joj uzvraća: “Sve riješeno, samo opušteno”.

Iz toga USKOK zaključuje da su Josipa Rimac, Gabrijela Žalac i Terezija Marić sudjelovale u sređivanju prolaska na državnom stručnom ispitu za Ivana Ivankovića.

Hoće li se Gabrijela Žalac izvući?

Gabrijela Žalac u svojoj je obrani zanijekala krivnju. Optužnicom joj je na teret stavljeno poticanje Josipe Rimac na trgovanje utjecajem, a Kaznenim zakonom za to je predviđena kazna do pet godina zatvora. Žalac očito nema namjeru priznati kazneno djelo, dapače odlučno ga poriče.

“U komunikaciji s Josipom Rimac, koja mi je prijateljica, nije mi ni u primisli bilo da ju pitam da se pogoduje mom bratu kod polaganja državnog stručnog ispita”, uvjeravala je istražitelje u svom iskazu Gabrijela Žalac. Zatim je objašnjavala što su zapravo trebale značiti poruke koje su pronađene u njezinom i mobitelu Josipe Rimac, te što je trebao značiti razgovor s Terezijom Marić.

“Ja samo nisam željela da moj brat ne čeka na ispitu cijeli dan. Samo sam htjela da sve teče kako treba”, izjavila je Gabrijela Žalac. Istražitelji joj, proizlazi iz optužnice, nisu povjerovali. Naime, smatraju nelogičnim da je Josipa Rimac tražila od Terezije Marić da ‘pripazi’ na Ivana Ivankovića samo zato da on ne čeka dugo na ispitu. Osim toga, primjećuju istražitelji, ni činjenica da je javila Josipi Rimac točno vrijeme bratovog ispita ne govori u prilog tezi iz njezine obrane.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više