Politika & Kriminal

Telegram doznaje. Građevinar koji je dobio poslove od 800.000 kuna sve priznao: ‘Šefu u GSKG morao sam davati 10 posto…’

Mario Jurinić u svojoj je obrani opisao kako je Blaževiću isplaćivao 10 posto od ugovorenih radova

FOTO: Telegram/Pixsell

Vlasnik tvrtke Kum-Grading Mario Jurinić, koji je uhićen u aferi s namještanjem radova na zgradama u Zagrebu, priznao je istražiteljima da je dao mito osumnjičenom šefu u gradskoj tvrtki GSKG Nevenu Blaževiću. USKOK sumnja da je Blažević mito uzimao od početka prošle godine.

Osim od Jurinića, prema tvrdnjama istražitelja, mito je Blažević dobio i od Davora Režeka, vlasnika Skela gradnje, te Slaviše Veljkovića, vlasnika građevinske tvrtke Exact. Radilo se, kako smo već javljali, o postotku od radova koje im je Blažević navodno osigurao.

Hitni radovi na sanaciji

Nakon uhićenja u četvrtak ujutro Jurinić, čija tvrtka godinama surađuje s GSKG-om, potvrdio je na ispitivanju u sjedištu USKOK-a da ga je Neven Blažević tražio 10 posto od svakog posla koji mu ugovori. Radilo se, kako neslužbeno doznajemo, mahom o hitnim sanacijama na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima na zgradama kojima upravlja GSKG.

Ukupno je, od počeka 2020., Blažević Jurinićevoj firmi osigurao nešto više od 800 tisuća kuna vrijednih radova, proizlazi iz dokumentacije pronađene u finišu ove antikorupcijske akcije.

Žurno plaćanje računa

Osim što je Blažević, prema tvrdnjama USKOK-a, sredio da upravo Kum-Grading dobije seriju hitnih poslova, šef iz GSKG-a osumnjičen je i da se posebno založio da sve Jurinićeve fakture budu bez ikakve odgode i plaćene.

Uz postotak od 10 posto, kako je priznao Jurinić, Blaževiću je kao mito obavio i radove u stanu na Srebrnjaku. O sanaciji tog stana nakon zagrebačkog potresa, što je kao mito navodno dobio Blažević, Telegram je jučer prvi javio. Riječ je o stanu koje je u suvlasništvu Blaževića i njegove supruge Renate, koja je direktorica pravnih poslova u GSKG-u.

Istražitelji imaju informacije da Blažević, iako je službeno prijavljen na Srebrnjaku, zapravo tamo ne živi, već da stanuju na drugoj adresi na području Maksimira.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu