Telegram doznaje: Hrvatsku čeka nova pravosudna blamaža, Ježić u drugoj arbitraži priznao neistine

Iz dva neovisna izvora doznajemo da Ježić je priznao kako dijelovi iskaza nisu bili točni

ZADNJA IZMJENA: stu. 12, 2017
Foto: PIXSELL

Nakon objave obrazloženja presude Arbitražnog suda u procesu protiv MOL-a, koja žestoko kompromitira hrvatsko sudstvo i Državno odvjetništvo, Telegram ima nova saznanja koja ukazuju na moguću novu međunarodnu blamažu Hrvatske.

Telegram neslužbeno doznaje kako su navodi Roberta Ježića bili podjednako neuvjerljivi i u drugom arbitražnom procesu protiv MOL-a, onom na sudu u Washingtonu. Iz dva neovisna izvora doznali smo kako se tijekom iskazivanja ustvrdilo da je na sudu u Zagrebu djelomično govorio neistinu, s namjerom popravljanja vlastitog položaja u procesu. Navodno je i sam Ježić, doznaje Telegram, priznao kako su dijelovi njegovog tadašnjeg iskaza bili netočni.

Teške optužbe suda Ujedinjenih naroda

Sud Ujedinjenih naroda u Ženevi ustvrdio je kako su počinjene brojne nepravilnosti tijekom procesa Ina-MOL u Zagrebu. Suca Ivana Turudića, u tom trenutku šefa Županijskog suda u Zagrebu optužili su za pristranost i citirali mu brojne javne izjave koje govore u prilog toj tezi. Državno odvjetništvo optuženo je za još skandaloznije radnje – sudjelovanje u lažiranju dokaza, konkretno, u smišljanju lažnog svjedočenja Roberta Ježića.

Turudića također terete zbog nepreciznog i netočnog vođenja zapisnika, odnosno mijenjanja iskaza svjedoka u ključnim dijelovima, a spominju i manipulacije sa snimkom Sanadera i Hernadija u zagrebačkom restoranu Marcellino. U dosad nezabilježenoj međunarodnoj sramoti za hrvatsko pravosuđe, sud Ujedinjenih naroda ustvari je kazao kako je ovaj proces protiv bivšeg premijera Ive Sanadera bio monitiran. Ukoliko se infomacije Telegrama o procesu u Washingtonu pokažu točnima, a nemamo razloga vjerovati da nisu, hrvatsko će pravosuđe biti ozbiljno osramoćeno.