Telegram doznaje: Kako su šefovi lanca, zbog kojeg je uhićena i Karamarko, prali novac preko ekskluzivnih nekretnina

Rekonstruiramo kako je išao tijek novca koji su istražitelji pratili

ZADNJA IZMJENA: svi 21, 2020
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U velikoj operaciji kodnog naziva Flajš u kojoj je zbog sumnji u sudjelovanje u prijevarama prijavljena i supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Ana Karamarko, USKOK je, tvrde, otkrio pronevjeru tešku 11,3 milijuna kuna. Osim toga, sumnja se da su uključeni u ove prijevare nezakonito zaradili oko 20 milijuna kuna.

Osumnjičeni organizator Tomislav Pavković, vlasnik više privatnih firmi i njegov prvi suradnik Oliver Kolobarić pokušali su, vjeruju istražitelji, oprati taj ilegalno stečen novac ulaganjem u nekretnine. Prema informacijama iz istrage, kupili su dva vrijedna poslovna prostora tvrtke VMD u njezinim centrima u Strojarskoj ulici 22 i Kraljevićevoj 24 u Zagrebu. Riječ je o ukupno 17,8 milijuna kuna.

U Strojarskoj 22 nalazi se poznata poslovna zgrada, dok je u Kraljevićevoj 24 nedavno dovršen moderan poslovno-stambeni kompleks.

Tijek navodno ilegalnog novca

Istražitelji su slijedili tijek novca iz Pavkovićeve firme Le Noke usluge, kojoj je, kako vjeruju, tek formalni direktor bio Jozo Primorac, čovjek koji je također obuhvaćen istragom. Ta tvrtka fakturirala je razne usluge firmama s kojima se Pavković povezao, a USKOK tvrdi da su u pitanju lažne fakture preko kojih je izvlačen novac i umanjivane porezne obveze. Jedna od tvrtki kojoj je Pavković isporučio navodno lažne račune u iznosu od 467 tisuća kuna bila je i Drimia d.o.o. Ane Karamarko.

Dio novca što ga je, prema tvrdnjama istražitelja, nezakonito zaradio, Pavković je još u svibnju 2018. s računa tvrtke La Noke usluge prebacio na račun firme Goldstar. I u toj firmi bio je direktor. Radilo se o 4,1 milijun kuna, a kao razlog plaćanja bio je, prema dokumentaciji što su ju prikupili poreznici, upisan zajam između ove dvije tvrtke.

U prijavi se navodi, i da je u lipnju 2018. Kolobarić s računa tvrtke Kobex promet, što ju istražitelji također povezuju s izvlačenjem novca, Goldstaru uplatio još 1,3 milijuna kuna.

Kako su kupljeni kvadrati od VMD-a?

Zatim je ta Pavkovićeva firma za 10,6 milijuna kuna kupila 716 kvadrata poslovnog prostora na 13. katu zgrade Strojarskoj cesti 22. Goldstar je i dalje upisan kao vlasnik tih ureda.

Tijekom 2019. realizirana je još jedna kupoprodaja, koju USKOK smatra dijelom prikrivanja nezakonite zarade. Naime, dio sredstava ponovno je, kako tvrde istražitelji, transferiran iz firmi Le Noke usluge i Kobex promet na račun tvrtke Black stone u kojoj je direktorica Dijana Pavković, šogorica Tomislava Pavkovića. S računa te firme zatim je plaćeno nešto više od sedam milijuna kuna za 414 kvadrata poslovnog prostora u drugom VMD-ovom poslovno-stambenom centru, onom u Kraljevićevoj ulici 22. Iz zemljišnih knjiga proizlazi da je taj prostor još uvijek u vlasništvu Black stonea.

Zbog ovih transfera USKOK Pavkovića i Kolobarića tereti i za pranje novca. Naime, budući da su poreznici zaključili kao su Le Noke usluge i Kobex promet tvrtke osnovane isključivo s ciljem izvlačenja novca i poreznih prijevara, njihova plaćanja posebno su provjeravana. Tako je trag novca doveo istražitelje do vrijednih poslovnih prostora, koji su, kako se sumnja, kupljeni kako bi se kriminalno stečena sredstva plasirala u legalne financijske tokove.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1988 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program