Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Telegram doznaje: Konačno objavljene imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika. Izvukli smo što sve imaju najpoznatiji

Imovinske kartice konačno su objavljene, ali zgodno su skrivene. Na stranicama ministarstva i DSV-a o tomu nije napisana ni jedna obavijest

Nakon nekoliko godina najavljivanja, birokratskih zavrzlama i formalnih prepreka, javno su dostupne imovinske kartice svih hrvatskih sudaca, ali i državnih odvjetnika, njih više od 1700. Bez puno pompe, zakopana na vizualno neuglednoj internetskoj stranici Državnog sudbenog vijeća, objavljena je poveznica putem koje bilo tko može jednostavno pretražiti imovinu, prihode i obveze pojedinog suca ili državne odvjetnice te imovinu njihovih partnera ili maloljetne djece, ako ih imaju.

Time su pravosudni dužnosnici, što se tiče javnosti njihove imovine, konačno u istom rangu kao ostali državni dužnosnici poput ministara, saborskih zastupnika, sudaca Ustavnog suda i drugih. Iako je bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tvrdio kako će imovinske kartice biti dostupne nakon ljeta, iz nekog razloga čekao se doslovno zadnji čas, posljednji dan proceduralnog roka u kojem su morale biti objavljene, početkom siječnja ove godine.

Godine za ‘usklađivanje pravnog okvira’

Bošnjaković je još prije četiri godine krenuo s najavom ovog koraka prema većoj transparentnosti pravosuđa, no sve se odužilo zbog Agencije za zaštitu osobnih podataka. Naime, potrebne izmjene Zakona o Državnom sudbenom vijeću te Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću stupile su na snagu još 1. rujna 2018. godine, ali AZOP je tražio “dodatno usklađivanje pravnog okvira” za objavu izvješća o imovini.

Ukratko, problem je bila neusklađenost s famoznim GDPR-om, Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka. Potom su se opet morala promijeniti ista dva zakona, a onda donijeti i “izmjene pravila o sadržaju obrasca izvješća o imovini”. U srpnju smo pitali Ministarstvo pravosuđa i uprave što se dogodilo s imovinskim karticama i silnim izmjenama koje se čekaju, pa smo dobili kronološki odgovor te napomenu kako su spomenute izmjene pravila donesene te se “izvješća o imovini objavljuju putem mrežne aplikacije u roku od 120 dana od njihovog stupanja na snagu”.

Poveznica skrivena na web adresi

U trenutku kad je rok istekao, a od imovinskih kartica nije bilo ni traga ni glasa, Telegram je ponovno upitao ministarstvo Ivana Malenice gdje je zapelo. Ispalo je kako su kartice uistinu objavljene zadnjeg dana roka, 4. siječnja, ali se nitko njima nije želio osobito hvaliti. Na internetskim stranicama ministarstva i Državnog sudbenog vijeća o tomu nije napisana ni jedna obavijest.

A kako biste došli do podataka o imovini, treba otići na stranice Državnog sudbenog vijeća, potom kliknuti na rubriku Imovinske kartice sudaca, zatim pronaći jedva vidljiv link “pročitaj više” i tek na samom dnu te treće stranice pronaći praktički zakopanu poveznicu koja konačno vodi na tražilicu imovinskih kartica. Ako želite preskočiti navedene korake, možete kliknuti ovdje.

Imovina u nekoliko klikova

Iako su imovinske kartice sudaca teoretski i do sada bile dostupne, za to se morao uputiti zahtjev s obrazloženjem Državnom sudbenom vijeću, koje bi onda moralo odobriti uvid u imovinsku karticu. Sa suvremenom aplikacijom za pretraživanje, procedura se svela na dva klika, pa smo proučili imovinu nekoliko najpoznatijih pravosudnih dužnosnika.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek vlasnica je stana i garaže u Karlovcu kupljenih kreditom, vrijednih 1.470.000 kuna, a posjeduje i darovano građevinsko zemljište veličine 1003 m² te je suvlasnica četvrtine još jednog zemljišta veličine 9423 m², što je stekla nasljedstvom.

Posjeduje i 138 dionica Hrvatskog Telekoma vrijednih nešto manje od 14 tisuća kuna te ima štednju u iznosu 30 tisuća eura. Godišnje uprihodi još 5840 kuna naknade za rad u Ispitnom povjerenstvu za polaganje pravosudnih ispita. Od obveza, otplaćuje kredit od 20 tisuća eura.

Vrijedan sat, umjetnine, stanovi…

Predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća, ali i zamjenik Hrvoj-Šipek, Darko Klier, prijavio je dva stana u Ludbregu; oba veličine 70-ak kvadrata, jedan kupljen, a drugi stečen nasljedstvom. Posjeduje umjetnine ukupno vrijedne 100 tisuća kuna, a priuštio si je i ručni sat Omega Seamaster vrijedan 30 tisuća kuna.

Stalni prihod Klieru iznosi od 35 do 36 tisuća kuna bruto, a kao predsjednik DOV-a uprihodi još 4000 kuna mjesečno. Član je Povjerenstva za polaganje pravosudnih ispita, za što zaradi 175 kuna po kandidatu. Obavlja i funkciju predsjednika Žalbenog vijeća za antidoping HZJZ-a, za što dobije 750 kuna po sjednici. Od najma, nije specificirano čega, uprihodi još 700 kuna mjesečno. Štednje i kredita nema, ali plaća 5000 kuna mjesečno za leasing BMW-a 520D.

Sessa kupio stan od odštete

Predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa, suvlasnik je kuće s okućnicom u Dubrovniku veličine 650 m², vrijedne 7.500.000 kuna. Kuća je stečena nasljedstvom, a u obitelji je od 1907. godine. Sessa vozi VW Tiguan iz 2017. vrijedan 170 tisuća kuna, uštedio je 29 tisuća eura, a još ostvaruje prihod od zakupa te naknade za rad u Državnom izbornom povjerenstvu i Arbitražnom vijeću HGK.

Sessina supruga upisala je štednju od 20 tisuća eura koju je dobila od njega, isto kao i stan od 40 kvadrata u Velom Lošinju. Zanimljivo, tu nekretninu procijenjenu na 292 tisuće kuna, Sessa je kupio zajmom od obitelji, ali i “sredstvima od odštete koju je naplatio nakon dobivene parnice protiv Večernjeg lista, Slobodne Dalmacije, HSP-a i Dobroslava Parage.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više