Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Telegram doznaje: Mladići koji su u bijegu od policije bacili puške i sef sinovi su međimurskog političara

Policija je oružje pronašla nakon kraće potjere u okolici Čakovca

25.08.2021., Parag- Policija osigurava podrucje krvavog sukoba u kojem je ubijena zena i ranjeno vise osoba.
Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Telegram je iz više pouzdanih izvora doznao da su dvojica od trojice mladića kod kojih je policija jučer u okolici Čakovca pronašla arsenal oružja i streljiva, sinovi predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Međimurja Matjaša Dide Orušuša. Da bi se moglo raditi o njemu posumnjali su novinari lokalnih medija još jučer kada je policija banula u Gornji Hrašćan. Telegram je danas dobio potvrdu da se radi upravo o Oršuševim sinovima.

Inače, gospodin Oršuš slovi za bliskog suradnika saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Ovaj najnoviji incident s pronađenim oružjem dolazi nedugo nakon što je u pucnjavi u Paragu ubijena jedna žena, a još pet osoba je ranjeno. Postavljeno je tada pitanje dostupnosti oružja u Međimurju, te blagog kažnjavanja ljudi koje policija uspije prijaviti za njegovo ilegalno posjedovanje. Kajtazi je čak tada optužio policiju da nije reagirala iako je on dva mjeseca ranije upozorio ministra Božinovića da je u romska naselja stigla veća količimna oružja i da će se dogoditi tragedija.

Pretres kuće u okolici Čakovca

Oružje u Gornjem Hrašćanu pronađeno je i oduzeto. Prema službenim informacijama iz PU međimirske kod dvojice mladića u tom mjestu jučer je pronađena automatska puška, zračna puška, 37 komada streljiva, te dva spremnika za automatsku pušku. Oduzete su im i dvije digitalne vage, dvije vreće s 28 kilograma duhana i sef s novcem.

Prijavi je prethodila potjera jer su se mladići, kada su im policajci sa sudskim nalogom za pretragu došli na vrata, dali u bijeg. Trčeći su odbacili neke predmete koje su policajci kasnije uspjeli pronaći. Utvrdili su da je riječ o automatskoj pušci i sefu s novcem. Dvojica su zaradila kaznenu prijavu zbog sprječavanja dokazivanja, a jedan zbog nedozvoljene trgovine i neovlaštenog posjedovanja oružja.

Oršuš: ‘To mi mediji podmeću’

Gospodina Oršuša pitali smo kako to da su mu sinovi prijavljeni za kaznena djela povezana s oružjem, na što je on burno reagirao poručivši nam kako lokalni mediji pretjeruju.

“Zašto su uvijek kada se nešto dogodi u Međimurju krivi Oršuš i Kajtazi”, pitao je potvrđujući da je jedan sin ipak obuhvaćen kaznenom prijavom nakon pretrage u Gornjem Hrašćanu. Optužio je zatim policiju da surađuje s dilerima, te najavio da će u idućim danima objaviti neka iznimno važna nova saznanja.