Nakon Dinamovih, pod istragom i jedan Hajdukov transfer. Otkrio ga je Ured za sprječavanje pranja novca

U fokusu istražitelja našao se prelazak Ante Vukušića u Pescaru

ZADNJA IZMJENA: srp. 17, 2015
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Čini se da je na pomolu novi veliki skandal vezan za transfere hrvatskih nogometaša u inozemstvo. Ovoga puta u fokusu interesa istražitelja našao se NK Hajduk, i to prelazak njegovog igrača Ante Vukušića u talijanski klub Pescara u kolovozu 2012. godine.

Po posebnom policijskom izvješću koje je upućeno Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, od Vukušićevog su transfera navodno nezakonitu proviziju dobili njegov menadžer Siniša Šošo (na glavnoj slici) i suradnici braća Rajko i Velibor Momčilović, a pod sumnjom su se našli i bivši i sadašnji predsjednik Hajduka Joško Svaguša i Marin Brbić.

Vukušićev transfer bio je izuzetno potreban Hajduku zbog teške financijske situacije u kojoj je u to vrijeme klub bio, pa je dogovorenih 3,8 milijuna eura bilo spasonosno za klupsku blagajnu. No, kako proizlazi iz dokumentacije kojom raspolažu istražitelji, Brbić je bez znanja Nadzornog odbora potpisao sporazum kojim se odobrava isplata provizije Šoši i Momčilovićima.

Ante Vukušić
Ante Vukušić Ivo Čagalj/PIXSELL

Malverzacije otkrio Ured za sprječavanje pranja novca

Radilo se o iznosu od oko šest milijuna kuna koje je Hajduk isplaćivao u obliku provizije menadžerima sve do svibnja 2013. godine. U trag tom novcu, po informacijama koje su Telegramu potvrđene u Ravnateljstvu policije, došao je Ured za sprječavanje pranja novca. Riječ je o još jednom posebnom odjelu Ministarstva financija koji ima zadatak pratiti sumnjive tijekove novčanih sredstava te o njima izvještavati nadležna tijela.

“Zadatak nam je analitičko­obavještajno obrađivati sumnjive transakcije zaprimljene od obveznika te nakon što ocijenimo da u vezi s transakcijom ili određenom osobom postoje razlozi za sumnju na pranje novca ili financiranje terorizma u zemlji ili inozemstvu, u pisanom obliku dostavljamo izvješća na daljnje postupanje i procesuiranje nadležnim državnim tijelima.

Surađujemo s DORH-­om, USKOK-­om, MUP-­om, SOA-­om, HNB-­om, HANFA-om, Poreznom i Carinskom upravom te Financijskim inspektoratom”, objašnjavaju u Uredu za sprječavanje pranja novca, čije je izvješće nedavno stiglo do policije.

Novac je bio na računu tvrke registrirane na Malti

Po tom izvješću, istražitelji su uspjeli novac pratiti sve do tvrtke International sport company, registrirane na Malti. Ta je zemlja već tradicionalno oaza onima koji žele novac sakriti pred svim mogućim provjerama; već je više tvrtki koje se povezuju s hrvatskim državljanima tamo bilo detektirano i povezivano s pranjem novca.

“Sve što piše u tom izvješću je netočno. Nisu točne ni cifre što ih spominjete, kao ni da sam bilo što učinio bez znanja Nadzornog odbora. Upravo suprotno, postoji odluka Nadzornog odbora, što znači da su svi sve znali i imali uvid u dokumentaciju vezanu za taj transfer”, rekao nam je kratko Brbić te najavio skoru javnu objavu dokumentacije što je spominje. (priopćenje koje je Brbić objavio na web stranici Hajduka možete pročitati OVDJE)

Policajci su bili površni, tvrdi Brbić

“Policajci koji su me o ovome ispitivali bili su vrlo površni, i uvjeren sam da je objava ove informacije baš sada, uoči kupštine Hajduka, usmjerena protiv nas, protiv kluba i protiv Udruge Naš Hajduk”, smatra Brbić dodajući kako je ovo “pokušaj udara”. O samom Šoši i Momčilovićima Brbić nam nije rekao ništa.

Marin Brbić, predsjednik Hajduka
Marin Brbić, predsjednik Hajduka Ivo Čagalj/PIXSELL

Menadžer Siniša Šošo bio je ranije čest gost domaćih sudova zbog postupaka što su sezali još u kraj 1990­-ih, no u međuvremenu je rehabilitiran pa je tako njegova kaznena evidencija čista. U njoj više nema pravomoćnih osuda što ih je odslužio, zbog čega ih se više i ne može spominjati kao dio njegove prošlosti.

Šošina povijest napada

To je u obzir nedavno uzeo i Općinski sud u Splitu, gdje se protiv Šoše vodi postupak zbog napada na Antu Marinovića, prijatelja nogometnog trenera i bivšeg reprezentativca Igora Štimca. Naime, Šoši je bila određena jamčevina kojom je platio izlazak iz istražnog zatvora u kojem je završio da ne bi ponovio neko kazneno djelo, no kada je utvrđeno da je nastupila rehabilitacija, jamstvo – a radilo se o 200 tisuća kuna – mu je vraćeno.

Jamčevinu je pak za boravak na slobodi u tom slučaju morao platiti Velibor Momčilović, jer on još nije rehabilitiran, u kazneno­pravnom smislu, a sa Šošom je optužen zbog napada na Marinovića. Šošo i Momčilović optuženi su da su u studenom 2012. godine napali Marinovića u splitskom kafiću. Dok ga je Šošo držao, Momčilović ga je, po optužnici, nekoliko puta udario šakom u glavu. Napadnuti Marinović tada je izjavio da su ga pretukli zbog Šošinog igrača Dinka Trebotića.

Premda je te večeri u društvu s Marinovićem bio i tadašnji izbornik Štimac, on ništa nije vidio budući da se napad dogodio u izdvojenom prostoru. Šošo i Marinović negirali su napad.

Veza s knežijskom mafijom

Posljednji incident u koji je bio upleten Šošo dogodio se lani u prosincu tijekom malonogometnog turnira Kutija šibica, kada je sudjelovao u tučnjavi, navodno braneći jednog svog igrača. Među igračima kojima je Šošo menadžer su i Duje Čop, Ante Rukavina i Mirko Hrgović.

Njegova povezanost s braćom Momčilović, koji su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne u procesu tzv. knežijskoj mafiji, godinama je trn u oku ljubiteljima Hajduka, ali i većini nogometnih djelatnika. Velibor Momčilović, bio je naime, osuđen na osam godina zatvora zbog zloporabe droge, dok je njegov brat Rajko dobio čak 14 godina. Svojevremeno su se pojavile informacije da je USKOK i ranije istraživao Šošu zbog sumnji u malverzacije prilikom nogometnih transfera.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1072 članka Više o autoru