Politika & Kriminal

Telegram doznaje: Nakon Šimunićevih prijava, Uskok istražuje bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Oroslavja

Kako neslužbeno doznajemo, istražuju se isplate Gredičaku iz lokalnog proračuna te sumnjiva kupovina zemljišta

FOTO: Boris Scitar/PIXSELL/Vjekoslav Skledar/Telegram

Protiv bivšeg gradonačelnika Oroslavja, HDZ-ovog Emila Gredičaka, u tijeku su izvidi, doznaje Telegram iz dobro obaviještenog izvora. Naložio ih je Uskok, nakon što je Viktor Šimunić, sadašnji gradonačelnik koji je u lipnju od HDZ-a preuzeo vođenje Grada, prijavio svog prethodnika.

Prema neslužbenim informacijama, u ovom se trenutku istražuju isplate Gredičaku iz lokalnog proračuna te sumnjiva kupovina zemljišta na koju je Šimunić nedavno upozorio, a kojom je, tvrdi, Grad ozbiljno oštećen.

Problematično zemljište i isplate Gredičaku

Isplate Gredičaku, koje Uskok sada provjerava, odnosile su se na naknadu za prijevoz, topli obrok i 13. plaću. Na tome je, prema prijavi koju je Šimunić podnio protiv bivšeg gradonačelnika – a ista je sada temelj ovih izvida – Grad Oroslavje oštećen za oko 130 tisuća kuna.

Osim toga, izvidima je obuhvaćena i kupovina 4500 kvadrata zemljišta za reciklažno dvorište, za koje Šimunić tvrdi da je poljoprivredno, a plaćeno je kao građevinsko. Njega je Grad Oroslavje ukupno platio 612 tisuća kuna, dok je vlasnica od koje je parcela kupljena za nju svojedobno navodno dala 15 tisuća kuna. Dakle, vrijednost je navodno bila oko 3 kune po kvadratu, a Grad je prema Šimunićevoj prijavi taj isti kvadrat plato 139 kuna. Gradonačelnik Oroslavja nedavno je zato snimio i video usred spornog polja te ispričao detalje neobične kupovine. Kako tvrdi, Grad je nakon kupnje od sudskog vještaka zatražio procjenu zemljišta. Prvi vještak procijenio je, kaže Šimunić, da zemljište vrijedi 10 kuna po kvadratu, odnosno da ima vrijednost poljoprivrednog zemljišta.

“Tri dana kasnije, 26. 5. Grad Oroslavje ponovno traži procjenu, ali ovaj put od drugog vještaka koji procjenjuje zemlju kao da je ona građevinska čestica. Iako nema ceste, struje, vode i nalazimo se usred ničega. Procjena je taj put 139 kuna po kvadratu. Baš se slučajno poklopilo s kupoprodajnim ugovorom od desetak dana ranije. Zemljište o kojem pričamo je sve iza mene. Pogledajte i uvjerite se sami”, rekao je Šimunić pa dodao: “Vrijedi li ovo 139 po kvadratu ili je Grad Oroslavje nekom pogodovao? Kaj vi mislite? Umjesto 44 tisuće kuna Grad kupi zemlju za 612 tisuća kuna”.

Recite mi svoje mišljenje – idemo li gradit pravednu budućnost?#oroslavje2.0

Posted by Šimunić Viktor on Tuesday, September 7, 2021

Šimunić: ‘Kad USKOK neće u Oroslavje, eto nas k njima’

Inače, ovu potvrdu o izvidima dobili smo dan nakon što se gradonačelnik u intervjuu na Telegramu požalio kako, usprkos njegovim brojnim prijavama o malverzacijama, Uskok ništa ne poduzima. “Nitko ništa ne kontrolira. Novac građana troši se kako god žele načelnici i gradonačelnici i njihova politička većina. Korupcija je utoliko moguća na svakom koraku. Novac građana nestaje, a nema revizije, nema USKOK-a, nema posljedica. Možeš samo trubiti u vjetar. Ovakav sustav treba razmontirati”, rekao je našoj Sanji Modrić.

Najavio je i kako se ovih dana sprema održati press konferenciju u Zagrebu pred zgradom USKOK-a, odakle mu se povodom njegovih prijava još nitko nije javio. “Onda dobro”, kaže, “kad USKOK neće u Oroslavje, eto nas k njima”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu