Politika & Kriminal

Telegram doznaje: Peđa Grbin bit će jedan od kandidata za šefa SDP-a

Oporbena grupacija u stranci se brzo dogovorila oko imena svog kandidata za preuzimanje SDP-a

22.12.2019., Zagreb - Izborni stozer predsjednickog kandidata Zorana Milanovica u Tvornici kulture tijekom cekanja rezultata na izborima za predsjednika Republike Hrvatske.  Pedja Grbin. Photo: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Dvorana je skandirala, Davor Bernardić kroz suze radosnice držao pobjednički intoniran govor, a na rubu prostorije Peđa Grbin je davao izjavu za Telegram: “Birači su pokazali palac dolje HDZ-u na ovim izborima. Unatoč dobrim rezultatima, u takvim uvjetima SDP mora ići na pobjedu”. Bio je svibanj prošle godine, a SDP je na europskim izborima ostvario isti broj mandata kao i HDZ, unatoč što je stranka Davora Bernardića dobila najmanje glasova od 1995. godine.

Danas je SDP na koljenima, uvjerljivo poražen na parlamentarnim izborima. Davor Bernardić je na godišnjem odmoru, neće se više kandidirati za predsjednika stranke, a sve je ovlasti prebacio na v.d.-a Zlatka Komadinu koji će voditi stranku do izbora novog rukovodstva.

Tko protiv Grbina?

A Peđa Grbin? E, on će biti kandidat za novog predsjednika SDP-a. Iako još ništa nije službeno, kako doznajemo, grupa stranačkih dužnosnika koja je cijelo vrijeme bila dio stranačke oporbe Davoru Bernardiću ispunila je ono što su najavljivali već nakon prvih izlaznih anketa u nedjelju poslijepodne – dogovorili su se oko jednog kandidata i to će, ne bude li dramatičnih promjena u narednim danima – biti dosadašnji potpredsjednik stranke Peđa Grbin.

To bi značilo u da utrku za nasljednika Davora Bernardića neće ulaziti Biljana Borzan, ni Siniša Hajdaš Dončić, koji su se spominjali kao potencijalni kandidati. S druge strane, teško je vjerovati da Grbin neće imati protukandidata. U medijskim i stranačkim kuloarima zasad su se u tom kontekstu spominjala imena koprivničkih kadrova, gradonačelnika Mišela Jakšića i bivšeg šefa Podravke (i iskusnog SDP-ovog stranačkog igrača) Zvonimira Mršića.

Povratak suspendiranih

Ne treba, međutim, isključiti ni mogućnost nekog iznenađujućeg kandidata, kao što je to nakon smrti Ivice Račana, uostalom, bio Zoran Milanović. Kako je danas na tiskovnoj konferenciji izjavio potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić, prijedlog vodstva socijaldemokrata za datum održavanja izbora bit će 26. ili 27. rujna, a predsjednika SDP-a birat će svi članovi stranke.

Grbin je, podsjetimo, prvi od članova vodstva SDP-a javno istupio tražeći Bernardićevu ostavku zbog lošeg rejtinga stranke još u rujnu 2017. godine. Zanimljivo, i on i još troje članova predsjedništva (Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić) su, zbog javnog kritiziranja vodstva stranke, pod dvogodišnjom stranačkom suspenzijom koja im ističe sredinom ovog mjeseca. Unatoč suspenziji i posljednjem mjestu na izbornoj listi u Osmoj izbornoj jedinici, Grbin je s lakoćom ušao u Sabor, osvojivši pritom više preferencijalnih glasova (16.991) i od Davora Bernardića (13.775) koji je bio vodeći na listi u Prvoj izbornoj jedinici.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu