Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Telegram doznaje: Plenkoviću je osobno prezentiran preplaćeni softver zbog kojeg je kasnije uhićena Žalac

U optužnici za aferu softver opisan je sastanak u premijerovom uredu, na kojem su bili Gabrijela Žalac, njezin današnji suoptuženik i Andrej Plenković

Iz nedavno podignute optužnice protiv Gabrijele Žalac proizlazi kako je sporan softver, zbog čije će se nabavke sada suditi bivšoj ministrici, još 27. travnja 2017. prezentiran osobno premijeru Andreju Plenkoviću, u njegovom uredu. Usvrdio je to njezin današnji supotuženik u svom iskazu.

Sredinom srpnja 2019., Telegram je otkrio kako je Žalac, kao tadašnja ministrica EU fondova, dala 12,9 milijuna kuna za softver koji je zapravo koštao manje od tri milijuna. Odnosno, da je na tom poslu zamračeno oko 10 milijuna kuna.

Sastanak prije gotovo 6 godina

Telegramove navode godinama kasnije potvrdio je Ured europskog javnog tužitelja u čijoj je pak optužnici sada detaljno opisan susret Gabrijele Žalac, njezinog današnjeg suoptuženika Mladena Šimunca i premijera Plenkovića od prije gotovo šest godina.

Žalac je, kako su posvjedočili njezini suradnici, nakon tog sastanka čak tvrdila kako je “strateška odluka Vlade” da se ide u nabavku tog softvera. Međutim, europski istražitelji otkrili su da je Žalac tjedan dana ranije, 20. travnja 2017., već potpisala odluku o nabavci ovog programa.

‘Vlada sve o svemu zna’

Šimunac je nakon uhićenja pred istražiteljima prvo ustvrdio kako bez političke podrške ne bi ni išao u takav milijunski natječaj. “U Hrvatskoj se ne događa ništa na razini dva, deset ili sto milijuna kuna, a da ured Vlade o tome nije obaviješten. Netko tko upravlja državom mora vidjeti da mu je to dovoljno dobar softver i netko tko upravlja sigurnošću mora zaključiti je li to dovoljno sigurno. Ako je to to, onda ima smisla”, izjavio je Šimunac.

Ustvrdio je zatim kako je dobio telefonski poziv da dođe u ured premijera. “Dobar dan, dobar dan. Kad možeš biti u predsjednika Vlade? Molim? Kad možeš biti u premijera? Šta kad mogu bit, mogu bit kad premijer kaže…”, opisivao je kako je dobio poziv. Kada je stigao, rečeno mu je da ima desetak minuta.

Kako je reagirao Plenković?

Šimunac, kazao je, zato nije gubio vrijeme, već je premijeru iznio sve što softver PLUR, odnosno platforma za strateško planiranje i upravljanje razvojem, nudi. Prisjetio se da je morao dosta detalja pojašnjavati, pa čak i ponavljati. Uvjeravao je premijera da bi neka rješenja ustupio Vladi, ali pod uvjetom da Vlada nastavi dalje brinuti o sigurnosti, jer je taj segment za njega bio preskup.

“Premijer se diže i pruža mi ruku i kaže: Gospodine Šimunac moram vam nešto reći. Da, recite. Ovo je prvi put, dok sam ja predsjednik Vlade RH, da je u ovu Vladu netko nešto donio, a ne da je došao nešto žicati. Vi ste prvi koji je donio vrijednost ovoj Vladi. Ja gledam i govorim: ‘Predsjedniče, ne, ne bit će tu puno posla’. Izađemo van. I super, riješen problem”, iznio je Šimunac pred istražiteljima.

Nakon toga, Gabrijela Žalac je suradnicima rekla da je nabavka ovog softvera strateška odluka Vlade iako je, kako su utvrdili istražitelji, od više svojih suradnika dobila upozorenje da PLUR za njih uopće nije dobro rješenje. Osim toga, suradnici su tražili da se ide u otvoreni postupak javne nabave kako bi se mogle javiti i druge tvrtke, ne bi li se dobila najbolja cijena. Nije ih poslušala.

Sada već čuvene poruke o AP

Kako smo javili ovaj tjedan, nakon uhićenja Gabrijele Žalac u njezinom su telefonu pronađene WhatsApp poruke koje je izmjenjivala s Josipom Rimac nakon odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). Komisija je, kao što je poznato, srušila prvi natječaj za ovaj softver, ali je Žalac nastavila s postupkom povećavši cijenu.

Dvije HDZ-ovke u dopisivanju su spominjale podršku osobe AP. A i sama Rimac hrabrila je Gabrijelu Žalac da nastavi gurati nabavku softvera. “Srećiceeee. Samo hrabro. Vidim da su i ovi u javnoj nabavi išli kontra. Ako ti tamo nešto treba samo me zovi. Za tebe sve”. U razgovoru o softveru koji je uslijedio par dana kasnije, Gabrijela Žalac joj poručuje: “Ali gle. Ovo će bit po mom. Što prije”. Rimac joj odgovora: “Sutra ćemo dogovoriti s AP, i složimo mi kontru”, nastavlja Rimac.

Prije objave ovog teksta kontaktirali smo Vladinog glasnogovornika Marka Milića i zamolili za komentar. Objavit ćemo ga, ako stigne.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više