Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Uz Horvata, na udaru policije i ministar Aladrović, potpredsjednik Vlade Milošević i Tomislav Tolušić

Krug obuhvaćenih istragom se širi

Osim ministra Darka Horvata, kako doznaje Telegram, istražitelji su se usmjerili i na bivšeg ministra Tomislava Tolušića. Uz njih, prema za sada dostupnim informacijama, ovaj najnoviji postupak odnosi se i na bivšu Horvatovu pomoćnicu Anu Mandac. Jutarnji list pak doznaje kako su na udaru policije i potpredsjednik Vlade Boris Milošević te ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović. Prema zasad dostupnik informacijama sumnjiči ih se da su tražili zapošljavanje preko veze te zbog dodjele poticaja.

Večernji je prvi doznao kako se potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića tereti za događaj iz doba dok nije bio u izvršnoj vlasti, nego saborski zastupnik. Ministra Josipa Aladrovića istražuje se pak zato što ga je Ana Mandac u svom iskazu optužila za zapošljavanje u vrijeme kad je bio šef HZMO-a.

Istražitelji su u akciju krenuli nakon što su tijekom istrage u aferi Rimac, gdje je su Josipa Rimac i Ana Mandac već osumnjičene za sumnjivu dodjelu potpora obrtnicima i poduzetnicima, ukazale na moguću upletenost ministra Horvata. Tvrde da su upozoravale kako se potpore i poticaji ne dodjeljuju na pravilan način.

Ključni iskazi svjedoka

Te svjedokinje, visokopozicionirane u Ministarstvu gospodarstva, prema informacijama iz istrage, u svojim su iskazima ustvrdile kako je obujam dodjela potpora mimo pravila bio puno veći od onog što je prvotno USKOK stavio na teret Horvatovoj pomoćnici i Josipi Rimac. U tom slučaju radilo se o nešto manje od 600 tisuća kuna poticaja koje su navodno dobili poduzetnici bliski Josipi Rimac.

O kojem se sada točno iznosu radi nije nam potvrđeno, no svjedokinje iz Ministarstva gospodarstva kazale su istražiteljima da su upozoravale ministra na problematičnu dodjelu potpora i poticaja.

Još osoba pod sumnjom

Na listi osoba pod istragom našao se i jedan državni tajnik iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao i ravnateljica Uprave u jednom ministarstvu.

Policija je jutros po nalogu USKOK-a upala u Horvatov dom za što je Telegram dobio potvrde iz više izvora. Tolušić, saznajemo, ne bi trebao biti privođen, odnosno protiv njega će najvjerojatnije policija samo podnijeti kaznenu prijavu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više