Politika & Kriminal

Telegram doznaje: Prvo dvoje osumnjičenika u aferi Janaf priznalo krivnju, sprema se još šestero

Šef velikogoričke firme utopio je HDZ-ovog gradonačelnika

Direktor velikogoričke tvrtke VG Vodoopskrba Tomislav Jelisavac i njegova suradnica Katarina Gašparac prvi su osumnjičenici koji su priznali krivnju u aferi Janaf. Doznaje to Telegram iz izvora bliskih istrazi.

Riječ je o kraku afere koji vodi prema gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću, točnije prema sumnjama u namještanje projekta s velikogoričkim pročistačem otpadnih voda.

Namještanje natječaja za Peteka

Jelisavac je nakon priznanja već pušten da se brani sa slobode, a u srijedu se očekuje da će iz istražnog zatvora u Remetincu izaći i Katarina Gašparac. Oboje su priznali nedjela koja su im stavljena na teret, a prema neslužbenim informacijama to je spremno učiniti još šestero okrivljenika iz korupcijske hobotnice osumnjičenog poduzetnika Kreše Peteka.

Jelisavac i Gašparac priznali su kako su po nalogu gradonačelnika Velike Gorice namještali natječaj za pročistač otpadnih voda u tom gradu upravo za Petekovu firmu. U pitanju je projekt čija je vrijednost procijenjena na 97 milijuna kuna, a s Petekom je ugovoren posao za iznos od oko 148 milijuna kuna.

Zašto su odlučili priznati krivnju?

Direktor velikogoričke firme VG Vodoopskrba, koja je nositelj projekta, prvi je sve priznao. Prema neslužbenim informacijama, gospodin Jelisavac ima ozbiljnih problema sa zdravljem i zadržavanje u istražnom zatvoru nakon uhićenja teško mu je palo.

Zbog toga je odlučio iznijeti obranu i priznati što mu je stavljeno na teret. No, većinu odgovornosti ipak je svalio na svoju suradnicu iz povjerenstva za javnu nabavu za projekt pročistača, Katarinu Gašparac. Izjavio je kako je sve što je gradonačelnik Barišić tražio od njega, vezano za taj projekt, proslijedio Gašparac kako bi to i provela.

Kako je prilagođavan natječaj?

Gašparac je rekla kako je Jelisavac inzistirao da natječaj prođe i da se, kako je opisala, dogovori cijena kako u konačnici ne bi bilo pritisaka na gradsku tvrtku da ona smanji.

Osim toga, Jelisavac je, opisala je u svom iskazu Katarina Gašparac, inzistirao da se posao pripreme natječaja povjeri Mirjani Prodan, osumnjičenoj bliskoj suradnici Kreše Peteka. Ona je osumnjičena da je, kako proizlazi iz rješenja o otvaranju istrage, namještala uvjete natječaja baš prema mogućnostima Petekove tvrtke.

Ključni detalji tajnih snimki

Iako iz tajno snimljenih razgovora Katarine Gašparac proizlazi kako je u prvi mah odbila sudjelovati u provođenju natječaja, na kraju je navodno, zbog Jelisavčevog inzistiranja, ipak na to pristala. Oboje su, nakon otvaranja istrage protiv Peteka, završili u istražnom zatvoru kako ne bi utjecali na svjedoke.

Ipak, suočeni s detaljima tajnih snimki, te činjenicom da su u Remetincu mogli ostati i više mjeseci dok svjedoci ne budu ispitani, oboje su odlučili priznati krivnju. Jesu li se nagodili s USKOK-om oko blažih kazni za sada nam nije potvrđeno.

Je li gradonačelnik naredio muljaže?

Do sada je već poznato kako USKOK sumnja da su ljudi koji su radili na javnim nadmetanjima, u ovom slučaju i Jelisavac i Katarina Gašparac, u oglasniku javne nabave prilagođavali odgovore pitanjima Petekove firme. Mirjana Prodan je, sumnja se, preko Jelisavca, dostavljala Katarini Gašparac te odgovore.

Riječ je o pitanjima koja tvrtke zainteresirane za posao postavljaju onome tko je raspisao natječaj, u ovom slučaju VG Vodoopskrbi. Kroz odgovore kreiraju se uvjeti natječaja.

Gašparac je u prvi mah navodno upozorila direktora da to nije pravilno, no na kraju ju je uvjerio kako zbog gradonačelnikovog zahtjeva moraju čim prije dovršiti natječaj za pročistač.

Detalji tajno snimljenih razgovora

Telegram je već ranije objavio detalje tajno snimljenih razgovora Kreše Peteka i gradonačelnika Barišića iz kojih USKOK zaključuje da su njih dvojica imali dogovor.

Peteka i Barišića istražitelji su u više navrata snimili kako se sastaju u jednom velikogoričkom restoranu. Vidjeli su se tamo i 3. veljače ove godine, dok je još trajao natječaj za radove na pročistaču.

Kad se toga dana sastajao s Petekom, Barišić je, kako proizlazi iz tajno snimljenih razgovora, u isti restoran pozvao i Tomislava Jelisavca.

Dokumenti za natječaj na sticku

“Ovaj će danas doći u 15 do 12…. ono kaj smo jučer razgovarali… ja ću s njim biti u Mon Amiju kratko… hoćeš ti navratiti na kavu, desetak minuta”, pozvao je Barišić Jelisavca na sastanak. Istražitelji vjeruju da su njih dvojica s Petekom tada i dogovarali detalje natječaja za pročistač.

Već u 13:05 sati tog istog 3. veljače Petek javlja detalje osobama s kojima izrađuje natječajnu dokumentaciju: “Slušaj me, molim te. Ja sam dobil sad zadnju dokumentaciju za VG, imam ju kod sebe na sticku”. I idući dan snimljen je kako govori: “Znači ja od jučer imam novi podatak…. jučer smo se Dražen i ja dogovorili”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu