Politika & Kriminal

Telegram doznaje: smijenjena ravnateljica učinila je sve da iz škole udalji učitelja optuženog za zlostavljanje. Spasili su ga policija, sindikat i DORH

Telegram ima dokumentaciju koja pokazuje što je sve smijenjena ravnateljica činila kako bi zaštitila djecu

“Njegovo ponašanje je takvo da uvijek odmjerava moje dijete od glave do pete, da odmjerava njene grudi prsa uz namigivanje i s neprimjerenim osmijehom. Zna komentirati što je obukla i kako joj ta majica jako lijepo stoji, pa nju i prijateljicu zaustaviti na hodniku da im kaže kako su lijepe. Moje se dijete stidi doći na taj sat i uvijek se skriva iza ostale djece na satu.

Ja vas ovim putem molim da učinite sve da zaštitite moje a i ostalu djecu od takvih učitelja i njihovog ponašanja”, napisala je u pismu naslovljenom Veroniki Čerenko, ravnateljici OŠ Blaž Tadijanović u Slavonskom Brodu, majka djevojčice iz jednog osmog razreda te škole.

Sustav nije reagirao

Telegram raspolaže obimnom dokumentacijom koja potvrđuje da je prošlog tjedna smijenjena ravnateljica učinila sve kako bi zaštitila dobrobit djece, ali da, kako navodi pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u odgovoru našoj novinarki Dori Kršul, obrazovni sustav kao ni sustav pravosuđa i policije nije poduzeo odgovarajuće mjere da bi zaštitio malodobnu djecu.

Čim je bila obaviještena o slučaju, pravobraniteljica Pirnat Dragičević traži izvješće ravnateljice o svemu što je poduzela na zaštiti djece od neprimjerenog ponašanja učitelja “kako djevojčice koju je seksualno uznemiravao”, tako i druge djece s kojom prijavljeni učitelj dolazi u kontakt.

Kako se razvijao slučaj s početka 2020.

Spomenuto, rukom pisano pismo uznemirene majke, ravnateljica Čerenko zaprimila je 28. siječnja prošle godine. Iz službene zabilješke školske pedagoginje Mirele Bilić Bošnjak sastavljene 26. veljače prošle godine vidljivo je kako je majka djevojčice prije nego što se obratila ravnateljici, telefonski nazvala razrednicu Marinu Mirković i zatražila razgovor s učiteljem na kojeg se žalila. Rekla je da se njena kći uznemirena i uplakana vratila kući zbog ponašanja učitelja.

Pedagoginja će istoga dana zajedno s ravnateljicom obaviti razgovor i s ostalim učenicima tog razreda. Oni će potvrditi kako se učitelj ponaša neprimjereno, da se na satu osjećaju loše jer učitelj djevojčicama zagleda u dekolte, odmjerava im stražnjice, komentira njihov izgled, odjeću i šminku. Namiguje im i zaustavlja ih na hodniku.

O tome ravnateljica čini službenu zabilješku. Navodi riječi jedne učenice koja kaže da je učitelj pedofil, druge koja se žali kako ju je pogladio po ramenu i pitao zašto se ne šminka, te je povodom Dana ljubaznosti zaustavio na hodniku i tražio da ga zagrli.

Treća učenica, pak, rekla je kako joj je dok je odgovarala pred pločom iz ruke ispala spužva na što se učitelj sagnuo i držeći se uz njenu nogu spustio do poda. Jedna od učenica rekla je kako ju je učitelj nagovarao da trenira rukomet, rekao je kako će joj u dvorani “pokazati neke pokrete”, približio joj se, nasmijao i pitao: “Hoćemo ići probati ono u dvorani?”.

Učitelj je sve negirao

Pedagoginja i ravnateljica dogovorile su kako će učenicama pružiti svu potrebnu individualnu pomoć te da im se mogu obratiti i zatražiti razgovor u bilo kojem trenutku. S učiteljem kojeg učenice optužuju da ih je uznemiravao pedagoginja će razgovarati 29. siječnja 2020., samo dan nakon što je ravnateljica primila pismo uznemirene majke.

Opovrgnuo je sve optužbe i rekao kako su djeca na krivi način doživjela njegovo ponašanje. Dogovoreno je da pedagoginja posjeti nastavu kako bi se uvjerila u učiteljevo ponašanje. Učinila je to početkom i potkraj veljače te godine. Učitelj se ponašao primjereno, no pedagoginja je zapazila kako je “ostavljao dojam napetosti i suzdržanosti prema učenicima”.

Demantirao je navode učenika i majke

Posljednjeg dana veljače 2020. socijalna pedagoginja Iva Prskalo sastavlja službenu zabilješku u kojoj navodi kako je 19. veljače obavila razgovor s učenicom koja sada kaže da se nakon prijave njene majke ravnateljici ponašanje učitelja promijenilo, da više nema neprimjerenog ponašanja, no da je “učitelj iznimno ljut na njen cijeli razred”.

I socijalna pedagoginja otići će na jedan učiteljev sat kako bi se uvjerila u njegovo ponašanje. Zapaža kako je u pojedinim trenucima pokazivao napetost, “cupkao je nogom, nervozno prevrtao kemijsku po stolu, izbjegavao kontakt očima s učenicima”. Kasnije, socijalnoj pedagoginji rekao je kako ništa od onoga na što se žalila majka učenice, kao ni ono što su o njegovu ponašanju rekla djeca, nije točno.

Ravnateljica o svemu obavještava nadležne

Ravnateljica Čerenko šalje 30. siječnja 2020. dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu i sport Brodsko-posavske županije, tamošnjem Zavodu za javno zdravstvo i Centru za socijalana skrb, te Policijskoj upravi Brodsko-posavskoj u kojima ih, pozivajući se na zaštitu prava učenika te obvezu prijave kršenja tih prava, izvještava o cijelom slučaju.

S obzirom na to da je učitelj i dalje predavao u tom 8. razredu, majka djevojčice 2. ožujka piše izjavu u kojoj detaljno opisuje što proživljava njeno dijete. “Kada je pozove da odgovara, prvo je odmjeri od glave do pete i pogled zaustavi na grudima i onda počne namigivati i komentirati kako je lijepa i kako joj majica dobro stoji, pa se moje dijete osjeća neugodno i kaže da bi u tom momentu u zemlju propala”, piše majka učenice OŠ Blaž Tadijanović.

”Dana 30. siječnja 2020, moje dijete na satu pita može li u WC. Učitelj ju je prvo odmjerio, zaustavio pogled na grudima, pa kaže: ‘Vidi kolika si’. Izašla je, počela plakati i obukla jaknu jer je osjećala stid zbog njegovog pogleda. Kada je došla kući ispričala mi je kroz plač i pitala zašto je učitelj tako odmjerava i gleda u grudi i namiguje joj. Rekla je da osjeća stid i da zbog toga više ne skida jaknu.”

Razgovor s državnom odvjetnicom: ‘Djeca hvale učitelja’

Majka djevojčice u izjavi spominje i svoj razgovor s općinskom državnom odvjetnicom Terezijom Karij. Veli kako joj je ova rekla da nema ni jednog dokaza protiv učitelja i da ga djeca hvale i ugodno se osjećaju na njegovu satu. Kad je navela slučaj još jedne djevojčice, čija mati želi svjedočiti tvrdeći da njena kćer također doživljava seksualno uznemiravanje, odgovoreno je da za to nema potrebe jer se ime te djevojčice ne spominje ni u jednoj prijavi.

“Prijavila sam sve ravnateljici, a ona policiji i državnom odvjetništvu, a njihov odgovor na sve je da nema kaznenog djela jer je nije pipao”, piše majka djevojčice i navodi kako joj je kćer unatrag dva mjeseca izgubila četiri kilograma, kako se svakodnevno žali na glavobolju, “dok taj učitelj ponosno šeta po školi, gleda u oči i smije se, a nitko od nadležnih ne pita kako se osjeća moje dijete”.

Učitelj udaljen iz škole, no samo nakratko

Reagirat će zamjenica pravobraniteljice za djecu Marija Gabelica Šupljika i 10. ožujka prošle godine uputit će dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojem ih upoznaje s problemom i što je sve u školi u vezi s tim učinjeno. Dostavlja i svu raspoloživu dokumentaciju te navodi “da je u slučaju svake sumnje na seksualno nasilje i/ili seksualno uznemiravanje učenika od stane radnika škole, potrebno udaljiti radnika iz nastave i iz blizine djece, neovisno o pokretanju kaznenog postupka”.

Ravnateljica će 11. ožujka prošle godine donijeti odluku da učitelja udaljuje s posla, no tjedan dana kasnije nakon inspekcijskog nadzora obavljenog 18. ožujka tu će odluku biti prisiljena staviti izvan snage. Inspekcijskim je nadzorom utvrđeno kako je Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu izvijestilo učitelja da je Služba kriminalističke policije provela izvide tijekom kojih nije utvrđeno da su u postupanju učitelja ostvarena obilježja kaznenog djela.

Nemoćna majka sve prijavljuje DORH-u

Učitelj se nakon tjedan dana vraća na posao, pa će se majka djevojčice koja se žali na seksualno uznemiravane početkom travnja prošle godine obratiti Školskom odboru. ”Ja sam u policiji dala izjavu kao i u Državnom odvjetništvu i Centru za socijalnu skrb. Pisala sam i prosvjetnoj inspekciji i sve institucije koje su trebale zaštiti djecu stale su u obranu učitelja”.

Navodi što se događalo dalje: ”Poslije takvog nemara i nebrige sve sam prijavila DORH-u, a isto tako prijavila sam i učiteljevu suprugu koja sada širi laži po školi da je moja kći zaljubljena u njenog supruga. Moj suprug je branitelj Domovinskog rata i nije se borio za ovakvu državu da naša kćer sa strahom i grčem odlazi u školu”.

‘Dijete je sve krivo shvatilo’

I ravnateljica Čerenko obratila se DORH-u, upozoravajući ih u e-poruci 18. svibnja kako “nitko od institucija nije reagirao, a stanje djevojčice je bilo jako loše”, te kako je majka obavijestila ravnateljicu da je dijete dobilo glavobolju i da stalno plače. “Od vesele i pričljive odlikašice djevojčica se pretvorila u nevidljivu sjenu”, napisala je ravnateljica.

Osobito je važan dio u kojem upozorava DORH: ”S djevojčicom nije razgovarala niti policija niti Državno odvjetništvo. Majka je samoinicijativo otišla u [Općinsko] državno odvjetništvo, gdje joj je, prema njenom iskazu, rečeno kako treba ojačati svoje dijete na takve životne događaje i da nemaju niti jednog elementa za pokretane postupka, te da je dijete sve krivo shvatilo”.

Priča staje; nitko ne nalazi razloga za postupanje

Nakon toga, u drugoj polovini svibnja 2020., Županijska državna odvjetnica u Sl. Brodu Mirela Šmital obavijestit će majku djevojčice kako je ”nakon izvršenog nadzora Općinskom državnom odvjetništvu naloženo poduzimanje dodatnih izvida jer je utvrđeno da je odluka o dovršetku rada na predmetu preuranjena”. Šmital je to učinila tek nakon što joj je iz DORH-a zamjenica glavnog državnog odvjetnika Mirta Kuharić naložila provođenje nadzora nad radom Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu.

Početkom lipnja prošle godine brodska Služba kriminalističke policije, zatražit će od OŠ Blaž Tadijanović ”svu dokumentaciju koju škola posjeduje u vezi navedenog slučaja, uključujući sve izjave koje su uzete nakon zaprimanja prijave (učenika, razrednice, pedagoginje i dr.)”. Cijeli slučaj, pak, završio je tako da ni policija ni Državno odvjetništvo nisu našli nikakvog razloga za postupanje.

Majka ne želi da joj učitelj predaje kćeri

No, mučna se priča nastavlja. Majka jedne druge djevojčice koja je u školskoj godini 2020./21. trebala krenuti u 7. razred OŠ Blaž Tadijanović, moli ravnateljicu da se njenu kćerku ne rasporedi u razred u kojoj bi joj mogao predavati taj učitelj, ”zbog izrazito neugodnog iskustava sa starijim djetetom i odnosa prema njoj”.

Ravnateljica će promptno reagirati i 3. rujna prošle godine o tome izvijestiti Službu prosvjetne inspekcije u Osijeku, ali i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport Brodsko-posavske županije, Odjel školske medicine Zavoda za javno zdravstvo, Centar za socijalnu skrb, te Policijsku upravu Brodsko-posavsku.

Krajem prošlogodišnjeg rujna voditelj Službe kriminalističke policije u Slavonskom Brodu, Dražen Puljko izvijestit će ravnateljicu Čerenko kako su službenici krim-policije postupili temeljem njene obavijesti ”kojom prilikom nisu utvrđeni elementi kaznenog djela”.

Sve ponovno kreće u veljači ove godine

Sredinom veljače ove godine cijeli se slučaj ponovno razbuktava. I nastavnica fizike Klaudija Tolić Popović sastavit će službenu zabilješku o tome što su joj djeca ispričala o učitelju nakon jednog neugodnog susreta s učiteljem na hodniku u veljači 2021., kada se doslovno u nju zaletio, a što su učenici vidjeli.

Jedan učenik tada je rekao da je učitelj ”na nastavi pokazivao kako Severina skakuće i demonstrirao kako drži mikrofon i s njim masturbira”, dok je drugi dječak dodao kako je učitelj ”spomenuo vibrator i gledao ga u oči te mu se smijao”. Tada će majke četvero djevojčica i jedan otac zatražiti razgovor s ravnateljicom, a na tom će razgovoru, uz Veroniku Čerenko sudjelovati razrednica Zdravka Čuljak, nastavnica Klaudija Tolić Popović i stručna suradnica, pedagoginja Bernardica Domorad.

Iz zapisnika je vidljivo kako su se roditelji došli upoznati s razlozima zašto su ravnateljica i pedagoginja razgovarale s njihovom djecom, nakon što je nastavnica fizike Tolić Popović izvijestila ravnateljicu o tome što su joj djeca ispričala o ponašanju učitelja. Razrednica je tada rekla kako smatra da su ”uzrok nesporazuma hormoni, odnosno da su učenici u razdoblju kada za njih sve ima seksualnu konotaciju”.

Razrednica u obrani učitelja: ‘Krivo su shvatili’

Roditelji su negodovali što su im djeca ispitana bez njihova znanja, zahtijevali da im ravnateljica pokaže što su učenici napisali o svom učitelju, pa im je ona pročitala sve na što su se djeca žalila. Razrednica je tada stala u obranu učitelja i rekla kako su ”učenici krivo shvatili njegovo predavanje”, no replicirala joj je jedna majka ustvrdivši da se sve pokušava prikriti jer zna da je šestero roditelja svojoj djeci zabranilo išta govoriti o ponašanju učitelja.

Roditelji su izrazili bojazan da bi njihova djeca zbog onoga što su rekli o učitelju ”mogli dobivati slabije ocjene, odnosno da će biti stigmatizirani”. Dvije majke potvrdile su kako su im djeca, u razgovoru, rekla da je sve istina što su govorile o svom učitelju”.

Učitelj opet udaljen i opet vraćen na posao

Krajem veljače ove godine s učenicima 8. razreda o neprimjerenom ponašanju učitelja razgovarala je ravnateljica u nazočnosti pedagoginje. Učinile su to zbog uznemirenosti djece kako bi im pojasnili što se u školi tim povodom poduzima i zašto je to važno. Veronika Čerenko pojasnila je djeci da kao ravnateljica mora ispitati što se sve dogodilo i kako je to u interesu njihove sigurnosti i zaštite.

Pitala ih je jesu li o pritužbama na ponašanje učitelja razgovarali sa svojim roditeljima. Dio ih je rekao da jesu, drugi pak kako je odgovor roditelja bio da se u to ne treba petljati s obzirom da će za koji mjesec ionako završiti školovanje.

Temeljem nove preporuke pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, ravnateljica OŠ Blaž Tadijanović udaljit će 4. svibnja s nastave učitelja na čije su se ponašanje djeca opetovano žalila, no s obzirom da će 8. lipnja Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu obavijestiti ravnateljicu da je odbačena kaznena prijava koju je protiv učitelja podnijela tamošnja Policijska uprava, učitelj je 9. lipnja ove godine vraćen na posao.

Učitelj presudio o smjeni ravnateljice

Sindikat hrvatskih učitelja 17. svibnja ove godine, dok je učitelj bio udaljen s nastave, uskratit će suglasnost za redovni otkaz ugovora o radu učitelju kojeg djeca optužuju, s obzirom da je on i sindikalni povjerenik.

Kao što je Telegram pisao prošlog tjedna, epilog cijele te mučne priče više je nego neobičan. Inspektorica službe prosvjetne inspekcije iz Osijeka Jasna Galić-Minarik će 12. srpnja ove godine donijeti prijedlog za razrješenje ravnateljice Čerenko. Jedan od većih grijeha bila su dva udaljenja s nastave učitelja na kojeg je mnogo učenika i njihovih roditelja imalo pritužbe.

Na ekspresno sazivanoj sjednici Školskog odbora u petak 30. srpnja, Veronika Čerenko razriješena je dužnosti: od sedmero članova Školskog odbora četvero je bilo za njenu smjenu. Među ta četiri glasa presudan, onaj koji je prevagnuo, bio je glas dotičnog učitelja. I on je, naime, član Školskog odbora.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu