Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Telegram doznaje: sud utvrdio da je Tolušić nezakonito nadzirao dodjele poticaja poljoprivrednicima

Trgovački sud u Zagrebu donio je odluku u korist tvrtke koja je ostala bez poticaja

FOTO: PIXSELL/screenshot

Telegram je doznao za novu aferu s kojom se povezuje nekadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, uhićenog prošli tjedan po nalogu europskih tužitelja. Riječ je o sumnjivim kontrolama dodjele poticaja za krške pašnjake što ih je Agencija za plaćanja u poljoprivredi provodila tijekom njegovog mandata.

Tolušić je te kontrole pompozno uveo, hvaleći se borbom protiv malverzacija s poticajima. No, ispada da su ti postupci nadzora bili suprotni pravu Europske unije. Tako proizlazi iz nepravomoćne presude Trgovačkog suda u Zagrebu koju je Telegram dobio na uvid.

Na problematične kontrole javno je još prije pet godina upozorio poljoprivredni poduzetnik Claude Jambrušić, vlasnik tvrtke Real Beef.

Tolušićeva borba za poticaje

Prema izjavama Caludea Jambrušića, glave su se najčešće okretale kada je Tolušić još kao ministar govorio o mogućim muljažama s poticajima. Sumnjalo se i da je Jambrušić u jeku tog rata s Tolušićem dao objaviti famoznu fotomontažu nekadašnjeg ministra poljoprivrede s prostitutkom i kokainom, no on je to negirao.

Na kraju je baš Jambrušić bio taj koji je sporna Tolušićeva pravila prijavio Europskoj komisiji, ali i pokrenuo sudski postupak protiv Republike Hrvatske na Trgovačkom sudu u Zagrebu. U tužbi je tvrdio da je zbog nepropisnih kontrola, koje su uz to bile i retroaktivne, izgubio nešto više od 25 milijuna kuna. Doznajemo da su se brojni poljoprivrednici našli u sličnoj situaciji te također plaćaju penale zbog poticaja koje su dobili, a po Tolušićevom pravilniku nisu na njih imali pravo.

Zašto je uopće tužena država?

Suština problema bila je u sljedećem: kontrole na Jambrušićevim pašnjacima za koje su isplaćeni milijunski poticaji obavljene su retroaktivno, odnosno mjesecima nakon što je njegova tvrtka već dobila novac. Osim toga, nakon što je Tolušić 2017. promijenio Pravilnik, tražilo se da na pašnjacima bude i određeni broj stoke. Nju, kako je utvrdila kontrola, Jambrušić u trenutku nadzora nije imao. No, pri tome nije bilo propisano kada bi stoka trebala biti na ispaši. Jambrušiću je dio sredstava ipak uskraćen.

On se zbog novog Tolušićevog Pravilnika obraća Europskoj komisiji čija je Glavna uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj još u prosincu 2017. pisala Ministarstvu poljoprivrede, navodeći da se visina poticaja ne može uvjetovati brojem grla na pašnjacima. Poljoprivrednici su, objasnili su iz Europske komisije, a Telegram je o tome prvi izvijestio, morali imati mogućnost “odabira alternativnih aktivnosti koje nisu uvijek povezane s proizvodnjom”. Dakle, već tada je postojala naznaka da se kontrole ne provode pravilno, no unatoč tome ništa nije promijenjeno.

Budući da se našao na udaru takvih kontrola, koje su mu nanijele golemu financijsku štetu, Jambrušić je odlučio tužiti državu. Tražio je da se utvrdi odgovornost Agencije za plaćanja u poljoprivredi za 25 milijuna kuna štete koju je, kako je naveo u tužbi, pretrpio.

‘Nadzor po Tolušićevom naputku’

“Dvije Uredbe EU kao i Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi iz 2016. izričito su propisali da se kontrola na terenu obavlja u istoj godini u kojoj su podneseni zahtjevi. Stoga kontrola provedena u travnju 2017. za poticaje koje sam dobio za 2016. nije bila dopuštena. Zbog toga sam i podnio prigovor upozoravajući da nije moguće retroaktivno obaviti kontrolu”, naveo je u tužbi Jambrušić. Istaknuo je i da je ova kontrola bila u suprotnosti s priručnikom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju preko koje su isplaćivani poticaji.

“Prema tom priručniku kontrole su se trebale obaviti prije isplate u istoj kalendarskoj godini u kojoj je određeni poljoprivrednik podnio zahtjev. Kontrola u travnju 2017. nezakonita je jer ju je djelatnik Agencije Tihomir Babić proveo prema internim napucima tadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, a to je suprotno pravu Europske unije”, istaknuo je Jambrušić u tužbi.

Je li RH mogla mijenjati pravila EU?

Prije nekoliko dana donijeta je nepravomoćna međupresuda u korist Jambrušićeve tvrtke Real Beef. Dokazi su provođeni nešto više od dvije godine. Analizirana je brojna dokumentacija, posebno pravila Europske unije koja se odnose na dodjelu poticaja za krške pašnjake. Saslušani su i brojni svjedoci, a predstavnici RH isticali su diskrecijsko pravo svake države u izmjeni pravila Europske unije. Agencija je provodila kontrolu koja je bila relevantna za isplatu potpora.

“Kada bi se prihvatili navodi Claudea Jambrušića onda bi za isplatu potpora bilo dovoljno samo upisati i prijaviti površine bez provođenja minimalno propisanih aktivnosti. Ove kontrole nisu provedene prema internim naputcima tadašnjeg ministra poljoprivrede Tolušića, niti suprotno pravu EU, niti su čin administrativne odmazde”, uzvraćali su predstavnici države na Jambrušićeve optužbe.

Sud: ‘Prekršeno je pravo EU’

Sud je na kraju utvrdio i da je, osim kontrola provedenih 2017. i 2018., i kontrola što ju je na njegovim pašnjacima Agencija provela u veljači 2019. za prethodnu godinu, također bila i retroaktivna i protivna pravu EU.

“Republika Hrvatska Pravilnikom iz 2017. nije propisala razdoblja u kojima stoka mora biti na ispaši, u kojem se intervalima mora obaviti pašarenje, te kada je tvrtka koja je dobila poticaje dužna snositi eventualni propust. Stoga ovaj sud ne prihvaća rezultate provedenih kontrola jer su provedene suprotno pravu EU. Takvim nepravilnim i nezakonitim postupanjem tvrtka Real Beef izravno je zakinuta budući da visina isplaćene potpore izravno ovisi o količini prijavljenih i prihvatljivih površina. Očita je uzročno-posljedična veza između nezakonitih kontrola i štete koju je Real Beef pretrpio”, navedeno je u nepravomoćnoj presudi.

Vrijede li sada nova pravila?

Za sada se Trgovački sud u Zagrebu nije upuštao u izračun visine štete budući da se to može utvrditi samo skupim financijskim vještačenjem. Ako presuda o odgovornosti države bude potvrđena, onda će i ta šteta biti obračunata.

Ovdje valja napomenuti da je aktualna ministrica poljoprivrede Marija Vučković krenula mijenjati Tolušićev pravilnik no to je kulminiralo aferom u kojoj su zbog nezakonitih pritisaka uhićeni njezina bliska suradnica Ružica Njavro, bivša državna tajnica Josipa Rimac, te dvojica stočara Ante Sladić i Josip Ravlić. Ravlić je, inače, ranije surađivao s Jambrušićem, a bio mu je i svjedok u procesu protiv države.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više