Politika & Kriminal

Tko su ti najveći predsjedničini donatori? Jedan od njih lani je dobio 40 milijuna kuna poticaja

Najveći donatori kampanji Kolinde Grabar Kitarović su tvrtke Širjan d.o.o. te Radnik. d.d.

Prema prvim izvješćima o financiranju izborne promidžbe najveći donatori kampanji Kolinde Grabar Kitarović su tvrtke Širjan d.o.o. iz Gornje Rijeke kraj Križevaca te Radnik. d.d. iz Križevaca. Obje su joj uplatile po 100.000 kuna. Vlasnik tvrtke Širjan je Zvonimir Širjan, čija je obitelj jedan od najvećih proizvođača junadi i bikova u regiji. Zvonimirov otac, Josip, bio je saborski zastupnik HDZ-a te bivši načelnik općine Sveti Petar Orehovec.

Tvrtka Širjan u kojoj radi 49 zaposlenih lani je imala prihod od 133 milijuna kuna, s dobiti oko 8 milijuna kuna. Zvonimir Širjan vlasnik je i tvrtke Agropromet, koja je prošle godine imala dobit od oko milijun kuna. Agropromet je, inače, poznat kao jedan od najvećih donatora HDZ-a. U kampanji za parlamentarne izbore 2016. toj su stranci donirali 200.000 kuna, a godinu ranije 50.000 kuna.

Tvrtka je i poslovala s državom

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, tvrtke Širjan i Agropromet prošle su godine pak dobile oko 40 milijuna kuna potpora, najviše u svojoj županiji. Izdašne potpore dobili su i 2017. godine. Doduše godinu prije te dvije tvrtke bile su izbačene s jedne od lista za poticaje nakon kontrole iz Europske komisije koja je ustanovila da je natječaj napisan tako da su kandidati mogli prijaviti više svojih tvrtki kako bi privukli više sredstava.

Tvrtka je poslovala i s državom, no ne tako značajno. Kada se pogledaju isplate iz državnog proračuna, vidljivo je da je tvrtki Širjan prošle i ove godine sveukupno isplaćeno 291.472 kuna. Novac je došao iz Ministarstva gospodarstva preko Ravnateljstva za robne zalihe pod stavkom: skladištenje i čuvanje robnih zaliha – zakupnine i najamnine.

Jedan od najvećih HDZ-ovih donatora

Drugi veliki donator predsjedničine kampanje je Radnik d.d., ozbiljna građevinska tvrtka iz Križevaca čiji je šef uprave i najveći dioničar Mirko Habijanec. Radnik d.d. je vrlo uspješna kompanija koja je lani imala pola milijarde kuna prihoda i dobit od 31 milijun kuna.

Od poslovanja s državom i poticaja prošle su godine dobili 1.873.583 kuna, što je realno zanemarivo za tvrtku te veličine.

U posljednje tri godine HDZ-u su uplatili više od 400.000 kuna čime su postali jedan od njihovih najvećih donatora. Prema službenoj biografiji, Mirko Habijanec u Radniku je zaposlen od 1976., a danas je vlasnik 46 posto dionica. On je ujedno i predsjednik mjesnog odbora Predavec Križevački u općini Sveti Ivan Žabno gdje je na vlasti HDZ.

Nastavite čitati