Telegram doznaje: Tolušić kreće u veliki biznis. Upravo gradi luksuznu vinariju

Prema slikama buduće vinarije, građevina će izgledati poprilično impozantno

ZADNJA IZMJENA: svi 28, 2020

Tomislav Tolušić, bivši HDZ-ov potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, odnedavno je ponosni vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Terra Slavonia. I ne samo to, u mjestu Rezovac, prigradskom naselju Virovitice, niknula je tabla kojom Tolušić, urbi et torbi, najavljuje podizanje građevine gospodarske namjene – vinarije i spremišta proizvoda. Radove na Tolušićevom OPG-u izvodi tvrtka Gradba iz Lukača u Virovitičko-podravskoj županiji.

Datum prijave početka gradnje je 8. svibnja ove godine, samo dan nakon što je Tolušić na svome Facebook profilu objavio kako odlazi u političku samoizolaciju. ”Povlačim se sa svih političkih funkcija. Odradit ću do kraja ovaj mandat u Saboru i to je to od mene, što se politike tiče (osim članstva u mojoj i jedinoj političkoj stranci u kojoj ću ikad biti)”, napisao je na svojoj Facebook stranici.

Na kraju, dao je naslutiti da kreće u poduzetničke vode o čemu se u Virovitici već dugo šuška. Napisao je kako u njemu ima strasti ”ali za zemlju, lozu i vino”. Sada je postalo jasno na što je mislio.

Tolušićev kum o kojem smo ekstenzivno pisali

Tolušić je, vidljivo je iz gruntovnog izvatka Katastarske općine Restovac, 26. ožujka ove godine kupio ukupno 17.905 četvornih metara zemljišta na kojem se nalaze voćnjaci, vinogradi te jedna kuća, zgrada i dvorište. Zanimljivo, to zemljište prije Tolušića bilo je u posjedu Marija Abramovića, kuma bivšeg ministra poljoprivrede, inače vlasnika tvrtke Drvene konstrukcije iz Voćina u Virovitičko-podravskoj županiji. Abramović je kratko bio u vlasništvu te nekretnine, kupio ju je 10. travnja prošle godine.

Ploča na ulazu u gradilište buduće impoznatne vinarije

Čitatelji Telegrama Abramovića se sjećaju iz dva naša teksta: on je 11. siječnja 2016. kupio Tolušićev stan u Zagrebu, na Laništu, veličine 49,06 m², za 68.700 eura. Potom, Abramovića ponovno srećemo kao jednog od putnika u rent a car vozilu Opel Vivaro kada je zajedno s Tolušićem i još nekoliko osoba, u lipnju 2018. putovao na utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, u Kalinjingradu, onu između Hrvatske i Nigerije.

Zanimljivo, Tolušića i ekipu vozio je njegov bivši službeni vozač Blaž Curić, kum Milijana Vase Brkića, donedavno jednog od najmoćnijih ljudi u vrhu HDZ-a. Curić je uhićen u rujnu 2018. pod sumnjom da je Franji Vargi dojavio kako je pod policijskim mjerama zbog afere lažnih SMS poruka kojima je Zdravko Mamić htio dokazati povezanost bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca Županijskog suda u Osijeku, člana sudskog vijeća koje je sudilo Mamiću.

Sada mu je prodao zemljište, ranije je kupio njegov stan

Vratimo se Abramoviću, Tolušićevom kumu koji mu je prodao zemljište na kojem počinje nicati vinarija, OPG Terra Slavonia, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede. Kao što smo tada također pisali, Abramovićeva tvrtka Drvene konstrukcije dobila je značajna bespovratna sredstva u vrijeme Tolušićevog obnašanja funkcije ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

Sada, dvojica prijatelja i kumova, ponovno su se našla u poslovnom odnosu, samo što je ovaj put Abramović prodavatelj zemljišta Tolušiću, dok je ranije bio kupac njegovog zagrebačkog stana na Laništu.

I prije gradnje vinarije Tolušić je bio zagušen kreditima

Grad Virovitica na čijem je čelu i dalje Ivica Kirin (HDZ) bez obzira što se ni danas ne zna kako mu je iz gradske blagajne lani nestalo 17 milijuna kuna, 27. travnja raspisao je natječaj za prodaju nekretnine u Rezovcu. Naznačili su kako se radi o zemljištu veličine 2.598 metara četvornih koje se dijelom nalazi u građevinskoj zoni, a dijelom izvan građevinskog područja, ”u naravi poljoprivredne namjene”. Dodali su, da ne ispada kako prodaju mačka u vreći, da je zemljište ”zaraslo i neobrađeno”. Utvrđena je početna kupoprodajna cijena u iznosu od 7.300 kuna, a natječaj je bio otvoren osam dana, dakle do 5. svibnja.

Telegramovi izvori tvrde da je za kupnju tog zemljišta zainteresiran i Tomislav Tolušić, s obzirom da ono graniči sa zemljištem koje je već kupio.

Prema slici buduće Tolušićeve vinarije, građevina će izgledati prilično impozantno i zacijelo neće biti jeftina. U imovinskoj kartici, posljednjoj koju je predao Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa potkraj prošle godine, obitelj Tolušić ima skromnu ušteđevinu od 5.200 eura, ali i visoke anuitete, dva kunska kredita (mjesečno ukupno 3.334,07 kuna) i dva kredita u eurima (ukupno 1.248 eura). Za dosadašnje kredite i alimentaciju, bivši ministar svaki mjesec mora izdvojiti 14.790 kuna.

Drago Hedl
Istraživački novinar
519 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program