Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Telegram doznaje: Tvrtka obitelji gradonačelnice duguje Malom Lošinju stotine tisuća kuna. Godinama ih ne ovršuju

HDZ-ova gradonačelnica Telegramu je pokušala objasniti da to nije problem. Jer, kaže, ima tvrtki koje duguju i puno više

Tvrtka u kojoj su suvlasnici otac i brat Ane Kučić, HDZ-ove gradonačelnice Malog Lošinja, dužna je Gradu Mali Lošinj najmanje 240 tisuća kuna. Proizlazi to iz službenog dokumenta što ga je Telegram dobio na uvid.

Riječ je o neplaćenoj komunalnoj naknadi, kaznama, spomeničkoj renti, naknadi za uređenje voda i zakupnini za gradski prostor u kojem se tvrtka nalazi.

Dio dugovanja, kako nam je i sama gradonačelnica potvrdila, datira još iz 2016., a do danas ga njezina uprava nije pokušala prisilno naplatiti, niti je s tvrtkom svoje obitelji Y/C Marina raskinula ugovor o najmu gradskih prostora na elitnoj lokaciji na malološinjskoj rivi.

Štiti li gradonačelnica obiteljsku firmu?

Još prije nekoliko tjedana, kada nam je ukazano na ovo suspektno dugovanje, pitali smo gradonačelnicu zašto ne ovršuje tvrtku svoje obitelji.

Među odgovorima koje nam je poslala, prilično je lutala s visinom dugovanja iako smo joj odmah rekli da smo u posjedu službenog dokumenta u kojem su vidljivi iznosi potraživanja grada prema tvrtki Y/C Marina iz sredine listopada. Ne navodimo točan datum kako ne bismo ugrozili osobe koje su nam dokument ustupile.

Gradonačelnicu smo na osnovu uvida u dokument pitali koji je iznos tvrtka njezinih roditelja gradskoj blagajni dugovala do sredine listopada ove godine.

Lutanje se brojkama dugova proračunu

Najprije nam je odgovoreno da je s 13. listopadom ove godine tvrtka u suvlasništvu umirovljenih roditelja gradonačelnice prema Gradu Malom Lošinju imala dospjelo dugovanje u iznosu od 99.332,90 kuna.

Kazali su nam odmah kako nije bilo nikakvih otpisa dugovanja, niti je išta palo u zastaru.

Iz ureda gradonačelnice tvrde da je najstarije dugovanje tvrtke Y/C Marina iz 2016., dakle iz godine kada je Ana Kučić došla na čelo Malog Lošinja. Na funkciji je naslijedila Garija Cappellija koji je tada postao ministar u HDZ-ovoj Vladi. Od ljeta te godine ostala je nepodmirena spomenička renta u iznosu od 31.697,20 kuna.

Taji li gradonačelnica popis dugovanja?

U službenoj evidenciji Grada Malog Lošinja, još je i novčana kazna od 400 kuna, oko 80 tisuća kuna komunalne naknade, nešto više od pet tisuća kuna naknade za uređenje voda, te gotovo 122 tisuće kuna duga za zakupninu gradskih prostora u kojima posluje tvrtka roditelja gradonačelnice Malog Lošinja. Ukupno je to onih 240 tisuća kuna koliko se i navodi u dokumentu koji je Telegram dobio na uvid.

Međutim, gradonačelnica taj iznos niti u jednom odgovoru ne spominje. Obrazlažući dugove obiteljske tvrtke prema gradskom proračunu, gradonačelnica Kučić navodi da je 1. lipnja ove godine s tvrtkom Y/C Marina sklopljen tzv. Upravni ugovor, kojim je dogovorena obročna otplata duga.

Obiteljska firma platit će dug na rate?

Kada smo pitali na koji iznos je sklopljen taj upravni ugovor, pojavila se sasvim nova cifra. Riječ je, kako su nam kazali iz ureda gradonačelnice, o iznosu od 174.619,46 kuna. Na što se točno to potraživanje odnosi, nisu ponovno precizirali.

U svakom slučaju, spomenutih 240 tisuća kuna iz službenog gradskog dokumenta tek je osnovno dugovanje na koje bi trebalo obračunati zatezne kamate.

Tri različita iznosa dugova gradu

Dakle, u prvom i drugom odgovoru na upite Telegrama, gradonačelnica je navela različite cifre o dugovanju obiteljske firme, dok u službenom dokumentu piše treći, najveći iznos.

“Za dospjela dugovanja, kao što je praksa i s drugim dužnicima, od strane Grada dostavljane su obavijesti o stanju duga s pozivom na podmirenje”, napisala nam je gradonačelnica.

Zatim je u nastavku odgovora nastavila objašnjavati kako je naplatu dugovanja otežala koronakriza. Nije nam međutim rekla što je čekala s naplatom potraživanja u mjesecima i godinama prije pojave virusa. Istovremeno, nije se propustila pohvaliti da se za vrijeme pandemije zastalo s naplatom potraživanja što je, kaže, bila vrsta pomoći grada Malog Lošinja gospodarstvenicima.

Popis najvećih dužnika Malog Lošinja

A onda je uslijedio novi neočekivani dio odgovora. Ne navodeći o kojim se točno dužnicima radi gradonačelnica je, valjda pokušavši opravdati dugove tvrtke svoje obitelji, navela da i prema drugim firmama grad ima potraživanja.

Tako nam je napisala nekoliko najvećih iznosa dugovanja koje precizno prenosimo: 4.557.109,05 kuna, 1.160.667,65 kuna, 971.300,14 kune, 941.352,42 kune, 738.431,43 kune, 697.149,88 kuna, 689.720,54 kune… Samo to, kada se zbroji, prelazi 9,7 milijuna kuna. S iznosom koji duguje tvrtka Y/C Marina dolazi se do 10 milijuna kuna dugova gradskom budžetu.

Zašto grad ne tuži svoje dužnike?

Prema dostupnoj sudskoj praksi grad Mali Lošinj inače pokreće ovršne postupke zbog dugova prema gradskom proračunu, no zašto to nije učinjeno i za ove milijunske iznose nije sasvim jasno.

Sudski postupak nije pokrenut ni protiv oca i brata gradonačelnice jer su, kako nam kaže, priznali svoj dug sklapanjem upravnog ugovora. Zatim je uslijedio još jedan iznenađujući dio odgovora. Iz ureda gradonačelnice naglasili su kako je tvrtka za koju smo pitali zapravo samo u suvlasništvu jednog njezinog roditelja.

To smo provjerili u Sudskom registru. Tamo je navedeno da je vlasnik tvrtke otac gradonačelnice, dok je direktor njezin brat. Niti jednog drugog imena među suvlasnicima nema.

Ugovor je produžen unatoč dugovima

Pitali smo na kraju i zašto Mali Lošinj nije raskinuo ugovor s tvrtkom obitelji Kučić kada već ne plaća svoje obveze gradu. Evo što gradonačelnica na to kaže:

“Kao i u mnogim drugim slučajevima, išlo se prvotno na slanje opomena te kasnije na potpisivanje upravnog ugovora, što je mehanizam koji Gradu bitno olakšava naplatu potraživanja. Valja naglasiti da je sklapanje upravnog ugovora mehanizam koji je zakon predvidio kao način da se dužnicima u cijeloj Republici Hrvatskoj olakša podmirenje duga.

Inače, sukladno zakonskim propisima zastalo se s prisilnom naplatom dugova te je sve veći broj dužnika podnio zahtjev za sklapanje upravnih ugovora kao mehanizam za podmirenje duga”, pojašnjavaju dodatno zašto u većoj mjeri ne ovršuju svoje dužnike pa ni tvrtku roditelja gradonačelnice.

Zanimalo nas je tko je točno potpisao upravni ugovor za dugove obiteljske tvrtke. Iz Grada nam službeno kažu da je to napravio zamjenik gradonačelnice, gospodin Anto Nedić.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više