Politika & Kriminal

Telegram doznaje: Viši sud provjeravao je korumpiranog stečajnog suca 7 puta. Kako je moguće da im ništa nije bio sumnjivo?

Pitali smo Visoki trgovački sud RH je li od 2009., kada su evidentno počele malverzacije, radio provjere predmeta suca Mihaela Kovačića

FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

USKOK još provodi istragu protiv stečajnog suca Mihaela Kovačića kojeg se povezuje s kriminalom teškim oko 30 milijuna kuna. Sumnja se, kao što je sudac i priznao nakon uhićenja, da je novac iz tvrtki u stečaju počeo izvlačiti još 2009. godine. Svo to vrijeme baš nitko nije posumnjao da Kovačić odobrava isplate s računa stečajnih dužnika koje nisu bile baš ničim opravdane, te da novac troši za svoje privatne potrebe.

Od početka ovog slučaja nameće se pitanje kako je moguće da je Kovačić godinama muljao s novcem iz stečajeva, te da nitko nije posumnjao u njegov kriminal. Naime, rad sudaca nadziru i njihovi šefovi ali i viši sudovi. U slučaju Trgovačkog suda u Zagrebu na kojem je radio sudac Kovačić to je Visoki trgovački sud RH. Jesu li nadzirali suca Kovačića?

Tko je nadzirao korumpiranog suca?

Javljali smo već kako su on i suosumnjičeni stečajni upravitelji Branko i Iva Petanjek, te Kovačićeva obitelji, prijatelji i poznanici, prema tvrdnjama USKOK-a, novcem ukradenim iz stečajeva pokupovali brojne nekretnine. Taj je novac, navodi se u rješenju o otvaranju istrage, trošen i na odjeću, putovanja, ulaganja, automobile… Iva Petanjek ga je, vjeruju istražitelji, i posuđivala.

Svo to vrijeme rad stečajnog suca Kovačića morao je biti pod nadzorom jer to propisuje Zakon o sudovima. Je li nadzora uopće bilo pitali smo Visoki trgovački sud RH. Naime, prema Zakonu o sudovima upravo je taj sud, kao neposredno viši, zadužen za nadzor rada sudaca Trgovačkog suda u Zagrebu.

Sedam puta nadzirali su suca Kovačića

U odgovoru za Telegram Visoki trgovački sud RH navodi da su predmeti na kojima je radio sudac Mihael Kovačić u razdoblju od 2009. do 2020. nadzirani ukupno sedam puta.

Prvi puta bilo je to još 30. ožujka 2009. no taj datum nije obuhvaćen rješenjem o otvaranju istrage. Zatim su predmete suca Kovačića kontrolirali 12. studenog 2010. godine. Baš u mjesecima prije toga on je, kako je priznao nakon uhićenja, već izvlačio novac iz stečajne mase Željezare Sisak.

Najprije je nešto manje od 12 milijuna kuna prebacio na račun javnog bilježnika Mladena Ježeka da bi zatim taj novac prebacivao na svoje i račune svojih prijatelja. Nešto više od milijun kuna koje su isplaćene s u siječnju i srpnju 2010. iskorištene su za kupnju nekretnina za stečajne upravitelje Petanjek. Kovačić je to pravdao isplatama vjerovnicima. No, na Visokom trgovačkom sudu nitko ništa nije primijetio.

Je li sudac znao kad će ga provjeravati?

Početkom lipnja 2012. ponovno su provjeravali predmete na kojima je radio sudac Kovačić. Ponovno ništa sumnjivo nije uočeno, a ni istražitelji nemaju podatke da je u to vrijeme, kao i neposredno prije toga bilo spornih isplata.

No, nakon što je taj nadzor u prvim danima lipnja okončan, već 12. lipnja 2012. sudac Kovačić nastavlja s izvlačenjem novca. Sve do veljače 2013., priznao je istražiteljima, nalagao je isplate s računa Željezare Sisak na račun Branka Petanjeka. Ovaj je tim novcem, sumnja se, kupovao apartmane u Tribunju.

Nije mu, tvrdi USKOK, bilo dovoljno 400 tisuća kuna izvučenih tada iz Željezare Sisak, pa je zajedno s Kovačićem izvukao još oko milijun kuna iz Emporion plusa, Slavijatransa, NIK-a i TVIM-a čije je stečajeve kao stečajni upravitelj vodio.

Tko mu je sve pomagao i izvlačenju novca?

Novi nadzor Kovačićevog rada Visoki trgovački sud obavlja između 4. i 8. studenog 2013. godine. Svega par dana ranije osumnjičeni sudac nalaže uz pomoć svoje prve suradnice Aleksandre Mažić da se s javnobilježničkog pologa stečajnog dužnika Biro form isplati nešto više od 150 tisuća kuna. Fingirao je da se radi o isplatama vjerovnicima i nagradi javnoj bilježnici Gordani Briševac Imprić.

Visoki trgovački sud RH provjeravao je Kovačića i između 25. i 27. studenog 2014. godine. Ni tada nisu uočili ništa sporno iako je svega desetak dana ranije naložio računovodstvu Trgovačkog suda u Zagrebu da na javnobilježnički polog prenese nešto više 109 tisuća kuna s računa stečajnog dužnika Hrisaor d.o.o.

Dio tog novca kasnije je isplaćen nećaku njegove supruge Ivanu Prpiću. Par mjeseci ranije iz stečajne mase tvrtke Progres izvukao je oko 45 tisuća kuna od čega je dio završio na računu njegovog sina Patrika Kovačića.

Kada su posljednji put nadzirali suca?

Idući put Kovačićev rad provjeravan je tek krajem veljače 2016. godine. Otprilike u to vrijeme izvlačio je novac iz Tempa u kojem je stečajna upraviteljica bila Iva Petanjek, te Termocommercea iz kojeg mu je u isplatama pomagala suradnica Aleksandra Mažić. S njih dvije isplaćivao si je novac iz stečaja tvrtke Proizvodnja-Regeneracija.

Posljednji put nadzor rada stečajnog suca Mihaela Kovačića Visoki trgovački sud RH obavljao je između 10. i 14. rujna 2018. godine.

Kako je ipak otkriven korumpirani sudac?

Tek krajem 2019. pojavljuju se prve naznake razotkrivanja višegodišnjeg kriminala suca Kovačića. Tada je, naime, stečajni upravitelj Jure Marušić od Trgovačkog suda u Zagrebu tražio novac tvrtke Firo farm u stečaju koji je trebao biti deponiran kod javne bilježnice. Namjeravao ga je raspodijeliti vjerovnicima ovog stečajnog dužnika. Radilo se o nešto manje od pola milijuna kuna. Međutim, kako smo već pisali, javna bilježnica obavještava sud da je po nalogu suca Kovačića još 2013. isplatila te novce.

Nakon što je doznao za nestanak novca, predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu Nino Radić suočio je Kovačića s tom informacijom. Ovaj nepravilnosti pokušava svaliti na svoju zapisničarku, te pokušavajući sve prikriti, 17. veljače 2020. nalaže isplatu novca s računa stečajne mase tvrtke Tempo, čiji je stečaj također vodio zajedno sa stečajnom upraviteljicom Ivom Petanjek, Firo farmu.

U kolovozu 2020. s Trgovačkog suda u Zagrebu konačno sve sumnje prijavljuju USKOK-u. Sudac i stečajni upravitelji s kojima ga se povezivalo završili su pod tajnim mjerama. Svi njihovi kontakti su nadzirani. Nakon što je akcija finalizirana sudac Kovačić, koji je u međuvremenu suspendiran, sve je priznao.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu