Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Telegram doznaje: Vlada daje 8 milijuna kuna župama pogođenim potresima. Iz budžeta za poboljšanje života u lokalnim zajednicama

Nakon serije ranijih Telegramovih članaka, Vlada je bila odustala od dodjele novca za male zajednice isključivo Crkvi. Očito ne zadugo

Kako Telegram doznaje, Vlada RH odlučila je izdvojiti 8 milijuna kuna za župe stradale u prošlogodišnjim potresima na Baniji. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) objavilo je poziv za iskazivanje interesa svim vjerskim zajednicama na potresom pogođenim područjima. Kako piše u pozivu i opisu Programa, cilj je “sprečavanje nastajanja daljnjih šteta na građevinama sakralne i javne namjene u vlasništvu vjerskih zajednica koje služe za zadovoljenje vjerskih, socijalnih, zdravstvenih, obrazovnih i kulturnih potreba u zajednici”.

Ministarstvu su, kao podnositelji zahtjeva, prihvatljive vjerske zajednice koje funkcioniraju na područjima pogođenim potresima lani 28. i 29. prosinca, čiji su vjerski objekti tada oštećeni, što moraju dokazati priloženom dokumentacijom. Najviši iznos sredstava koji se prema ovom Pozivu može dodijeliti jednom podnositelju iznosi 500.000 kuna dok se projekti čija je vrijednost manja od 50.000 kuna neće financirati. Rok za podnošenje zahtjeva je 21. lipnja 2021.

Iz ministarstva Nataše Tramišak poručuju kako se vjerske zajednice neće moći javiti na više različitih natječaja s istim projektima te da je provedbeno razdoblje projekta i prihvatljivosti troškova od 1. siječnja ove godine pa do kraja 2022.

Drugo ime, ista namjena

‘Program ulaganja u infrastrukturu vjerskih zajednica na potresom pogođenim područjima’ zapravo je nastavak programa ‘Ulaganje u zajednicu’. Riječ je o neobičnoj priči koju je otkrio upravo Telegram: Vlada RH godinama je, na natječajima namijenjenim poboljšanju uvjeta života u lokalnim zajednicama, novac dodjeljivala gotovo isključivo Crkvi. Putem tog programa, koji je pokrenula bivša ministrica Gabrijela Žalac, još 2017., župama je podijeljeno više od 50 milijuna kuna. Telegram je pritom otkrio da se niz župa prijavilo i za sličan natječaj Ministarstva kulture i tako praktički dva puta povuklo sredstva za isti projekt. S tim da su neki od tih projekata uključivali i izgradnju ispovjedaonica i razmjenu razglasa.

Nakon serije Telegramovih članaka, Ministarstvo regionalnog razvoja odustalo je od te prakse, no evidentno ne zadugo. Kao i ranije, i sada su sredstva osigurana direktno iz proračuna.

Zanimljivo, na Telegramovo hoće li program ‘Ulaganja u zajednicu’ biti aktualan i ove godine, iz Ministarstva regionalnog razvoja u ožujku su nam odgovorili da je za ulaganja koja nisu obuhvaćena navedenim pozivima “konkretno ulaganja u sakralnu baštinu i očuvanje kršćanskog identiteta hrvatskoga naroda”, poziv u pripremi u okviru raspoloživih sredstava iz državnog proračuna, ali da zbog situacije s pandemijom i potresom “isti neće biti raspisan dok se ne utvrde sve prioritetne potrebe za područja pogođena potresom i sanacijom šteta”. U međuvremenu su, očito, “prioritetne potrebe” utvrđene.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više