Politika & Kriminal

Telegram doznaje: Žena na Škorinoj izbornoj listi pravomoćno osuđena zbog pomaganja organiziranom kriminalu

Vrhovni sud potvrdio presudu protiv Davorke Smoković, bivše državne odvjetnice iz Pazina. I to joj nije prvi problem sa zakonom

Na listu Domovinskog pokreta u 8. izbornoj jedinici Miroslav Škoro stavio je bivšu općinsku državnu odvjetnicu iz Pazina Davorka Smoković koja je nedavno i pravomoćno osuđena za korupciju, odnosno pogodovanje kontroverznom poduzetniku Draženu Golemoviću u istrazi što je protiv njega vođena.

I to nije jedini problem sa zakonom koji je Davorka Smoković imala. Županijski sud u Rijeci 2016. proglasio ju je krivom za izdavanje neopravdanih putnih naloga te je nepravomoćno osuđena na jedinstvenu bezuvjetnu kaznu zatvora od devet mjeseci, jer je sud zaključio da je oštetila državni proračun na 56.333 kune.

Nedavno je konačno osuđena i zbog pomaganja organiziranom kriminalu, uvjetno na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Pravomoćna presuda donesena je sada, nakon više od deset godina procesa.

Oglas kojim Domovinski pokret po društvenim mrežama reklamira svoju kandidatkinju

Zbog čega je osuđena Škorina kandidatkinja?

U pitanju je epilog afere Ipsilon iz 2009., kada je USKOK osumnjičio Golemovića i Davorku Smoković, te još nekoliko policajaca, jednog carinika i poreznika u lancu korupcije. Naime, Golemoviću su, kako stoji u presudi, odavali informacije iz postupka poreznog nadzora što je protiv njega vođen. Davorka Smoković osuđena je jer je tražila od policajca da čim sporije istražuje Golemovićev slučaj.

Policajac s kojim je o tome razgovarala početkom 2009. odmah je sastavio službenu bilješku te je lokalna tužiteljica ubrzo uhićena zajedno s Golemovićem. On je, doduše, nakon puštanja iz istražnog zatvora neko vrijeme bio nedostupan hrvatskom pravosuđu jer je bio pobjegao u BiH. No kada se vratio, ubrzo je pravomoćno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora. Sve je priznao, a u postupku je dokazano kako je Smoković od njega primila dizajnersku ogrlicu u vrijednosti 300 eura.

Tajno su ju snimili kako razgovara s Golemovićem

Tijekom suđenja preslušani su i tajno snimljeni razgovori Golemovića i Davorke Smoković. Čuli su se u više navrata. Svaki bi razgovor Golemović započinjao pitanjem “što ima novoga”, te bi zatim tužiteljicu pozivao na kavu.

“Da pozdravim najpošteniju i najhrabriju ženu Istre”, započeo je Golemović jedan od razgovora u kojem ju je kasnije upitao: “Jesu li još nabrušeni na mene?”. Objašnjavao joj je tada da ništa nije svjesno htio sakriti, aludirajući na provedeni porezni nadzor, kao i da zbog neplaćenih poreznih stvari ne znači da je kriminalac.

U drugom telefonskom razgovoru rekao je: “Pa da čujem kako je moja prijateljica”, dok joj je u jednom laskao: “Vi ste prekrasna osoba. Ne želim da zbog mene netko ima problema. Imao sam potrebu da vam to kažem”. Na suđenju su i Golemović i Davorka Smoković tvrdili da su im razgovori i susreti bili prijateljski.

Golemovićevo priznanje dokaz protiv tužiteljice

I dok je Golemović nakon priznanja ekspresno osuđen, protiv Davorke Smoković postupak je u nekoliko navrata ponavljan. Među dokazima protiv nje, na kraju se našla i pravomoćna presuda protiv Golemovića koji je na sudu priznao da je podmićivao ljude u tužiteljstvu, policiji i carini.

Odluku je Vrhovni sud RH donio na sjednici 1. lipnja ove godine, a javno je objavljena 25. lipnja na mrežnoj stranici suda. Davorka Smoković u podužem statusu na Facebooku kaže da presudu još nije primila već je za nju doznala iz medija. Svih ovih godina optužbe je negirala.

Čekamo komentar iz Domovinskog pokreta

USKOK je u žalbi tražio da joj se izrekne bezuvjetna zatvorska kazna, no Vrhovni sud ocijenio je da će i uvjetna osuda, s obzirom na to da je od nedjela proteklo više od 10 godina, biti dostatna osuda bivšoj općinskoj državnoj odvjetnici.

Telegram je prije nekoliko sati glasnogovornici Domovinskog pokreta poslao zamolbu za komentar ovog slučaja. Ako ga naknadno primimo, svakako ćemo ga objaviti.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu