Politika & Kriminal

Telegram ekskluziv: Šef Domovinskog pokreta živi u Osijeku, a prijavio se u Vukovaru. Tako je uštedio 113.817 kuna prireza

Mario Radić dobio je 8,7 milijuna kuna dividende od Pevexa. Zato što je prijavio da živi u Vukovaru gdje je stopa prireza nula, izbjegao je ogromna davanja

FOTO: Pixsell/Telegram

Nakon ostavke Miroslava Škore, 20. srpnja, trenutačno prvi čovjek Domovinskog pokreta, Mario Radić, u velikom intervjuu Jutarnjem listu, potkraj svibnja prošle godine, naslovljenom Čovjek iza Miroslava Škore: ‘Nisam babaroga kako me prozivaju’, rekao je kako posljednjih 27 godina živi u Osijeku. Iz nekih razloga, taj se podatak u tekstu spominje dva puta.

No činjenica je da Mario Radić, vidljivo je iz javno dostupnih podataka, od 23. siječnja 2018. godine ima prebivalište u Vukovaru, u Ulici Lijeva Supoderica. Dakle, u vrijeme kada je davao intervju, nije rečena istina: prebivalište mu nije bilo u Osijeku, na adresi gdje je ranije živio, u Ulici Vidova Gora, već u Vukovaru.

U Osijeku prirez 13 posto, u Vukovaru nula

Ljudi, naravno, tijekom života često, iz različitih razloga, mijenjaju prebivališta i u tome nema ničeg neobičnog. Radić, nakon Škorine ostavke, najmoćnija osoba Domovinskog pokreta, svojedobno je bio član, a jedno vrijeme i predsjednik nadzornog odbora moćnog trgovačkog lanca, tvrtke Pevex, ali daleko važnije za ovu priču je podatak da je on i jedan od najvećih dioničara Pevexa. Osobno, u vlasništvu ima 1.152 dionice (ili 8,73 posto), a njegova tvrtka Filir (čije je sjedište također u Vukovaru), u posjedu je 991 dionice.

Početkom lipnja ove godine objavljeno je kako je tvrtka Pevex iz rekordne neto dobiti ostvarene u 2020., od čak 199,45 milijuna kuna, svojim dioničarima, a ima ih ukupno 453, isplatila gotovo 95 milijuna. Za svaku dionicu njihovim je vlasnicima isplaćeno 7.600 kuna. Nije dakle teško izračunati da je Mario Radić za svojih 1.152 dionice ukupno dobio 8,755.200 kuna.

U Osijeku gdje je njegovo prebivalište bilo do siječnja 2018., stopa prireza je 13 posto. U Vukovaru, gdje je nakon toga prijavio prebivalište, međutim prireza nema; stopa je 0 posto. Da je dakle bio prijavljen u Osijeku morao bi platiti prirez od 113.817 kuna. S obzirom na to da je prebivalište prijavio u Vukovaru, nije platio ni lipe prireza.

Marija Radića podsjetili smo na njegovu izjavu iz svibnja prošle godine kada je u intervjuu Jutarnjem rekao kako u Osijeku već živi 27 godina, dakle od 1993., što je u suprotnosti s činjenicom da je od siječnja 2018. prebivalište prijavio u Vukovaru. Zamolili smo ga da pojasni gdje zapravo živi.

‘Porez i prirez plaćao sam sukladno propisima’

”Moje trenutno prebivalište je Vukovar. Prije toga sam bio prijavljen u Osijeku i Zagrebu u različitim vremenskim terminima. Prebivalište je mjesto i adresa u Republici Hrvatskoj na kojem se osoba trajno nastanila radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih za životne interese. Ja sam rođeni Vukovarac čiji su pretežiti životni interesi vezani uz Vukovar. Mjesto moje prijave je moja djedovina gdje pokušavam provoditi većinu svog vremena. U zadnje vrijeme životni interesi me vode diljem Hrvatske”, odgovorio je Radić na Telegramov upit.

S obzirom na različite stope prireza u Osijeku i Vukovaru, pitali smo ga gdje je platio prirez na isplaćenu dividendu od 8,755.200 kuna. Odgovorio je: ”Prireze i poreze sam plaćao sukladno propisima Republike Hrvatske”.

A hrvatski propisi, kažu pak, da je stopa prireza u Osijeku 13 posto, a u 35 kilometara udaljenom Vukovaru, gdje je sada Radićevo prebivalište – nula.

U Sabor izabran iz osječke, ne vukovarske jedinice

Na izborima za 10. saziv Hrvatskog sabora, održanim u srpnju prošle godine, dva mjeseca nakon onog intervjua u kojem je rekao kako već 27 godina živi u Osijeku, Mario Radić izabran je za zastupnika u IV. izbornoj jedinici, koja obuhvaća i grad Osijek, a ne u petoj kamo spada Vukovar. U Saboru ga nema, u zastupničkim klupama zamjenjuje ga Danil Spajić koji je nakon ostavke Darija Žepine imenovan za vršitelja dužnosti glavnoga tajnika Domovinskoga pokreta.

Ali, s obzirom na to da ga sada, kako Mario Radić i sam kaže, ”u zadnje vrijeme životni interesi vode diljem Hrvatske”, njemu bliske osobe tvrde kako sada ipak najviše vremena provodi u Zagrebu. Ondje, u Ulici Klementina Crnčića ima prostrani stan u četverodomki, kupljen u svibnju 2019.

Mada je u odgovoru na Telegramov upit gdje mu je prebivalište, odgovorio kako je prije Vukovara, osim u Osijeku, jedno vrijeme prebivalište imao i u Zagrebu, sada ondje nije prijavljen. U Zagrebu je naime, stopa prireza najviša u Hrvatskoj, iznosi čak 18 posto.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu