Politika & Kriminal

Telegram ekskluziv: Šefa u GSKG-u i građevinara koji mu je davao mito spojio je Bandićev najbliži suradnik

Istražitelji su, doznajemo, u posjedu zanimljivih snimki nastalih tajnim nadziranjem aktera afere koja je od jučer u središtu pozornosti

17.06.2021. Zagreb - Policija i Uskok upali u GSKG: Uhicene cetiri osobe, medju njima i voditelj

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/Igor Kralj/PIXSELL/Telegram

Jedan od osumnjičenih građevinskih poduzetnika koji je uhićen u jučerašnjoj antikorupcijskoj akciji je, kako smo već javljali, i Slaviša Veljković. Za njega USKOK sumnja da je davao postotak od unosnih poslova s Gradskim stambeno-komunalnim gospodarstvom (GSKG) Nevenu Blaževiću koji je bio zadužen za dodjelu žurnih sanacija.

Blažević se s Veljkovićem, kako su utvrdili istražitelji tajno nadzirući osobe upletene u ovu aferu, upoznao preko Roberta Ljutića nekadašnjeg najbližeg suradnika pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Prema informacijama do kojih smo došli, Blažević je još krajem listopada prošle godine upravo na Ljutićevu preporuku došao u kontakt s Veljkovićem.

Detalji tajno snimljenih razgovora

Tada Blažević Veljkoviću predlaže model suradnje kakav je, sumnja se, već imao s nekim drugim firmama. Obećaje mu, proizlazi iz tajno snimljenih razgovora, da će njegove tvrtke Exact i R.T.S. staviti na listu takozvanih sposobnih izvoditelja GSKG-a, te mu nakon toga i osigurati unosne poslove na zgradama kojima GSKG upravlja.

Osim toga, Blažević je, tvrdi USKOK, Veljkoviću obećao da će mu svi obavljeni radovi biti prioritetno plaćeni, odnosno da će njegovi računi biti uzeti u obradu čim ih ispostavi.

“Sjeti se mene i Joška Jakelića”

Iz tajno snimljenih razgovora proizlazi i da je Veljković, kad je čuo takav prijedlog, ponudio Blaževiću postotak od ugovorenih poslova.

“Vidjet ćemo kako će poslovi ići. A ti se nakon toga sjeti mene i direktora GSKG, Joška Jakelića“, rekao je, tvrde istražitelji, Blažević Veljkoviću. U nastavku operacije snimljeno je kako dogovaraju da će Veljković šefu u GSKG-u isplaćivati najmanje 2,5 posto provizije od vrijednosti ugovorenih poslova.

Naknadno su, doista, Veljkovićeve firme dobile poslove vrijedne preko pola milijuna kuna. Svi su, utvrđeno je, sklopljeni izravnom pogodbom.

Koji su radovi ugovoreni?

Neslužbeno doznajemo da je Veljkovićeva firma u studenom prošle godine započela radove na sanaciji dimnjaka i svjetlarniku u Boškovićevoj ulici. Veljković je GSKG-u ispostavio nekoliko računa, a Blažević je sredio da svi odmah budu i plaćeni iz pričuve.

Zatim je Blažević, sumnja USKOK, osigurao Exactu hitno skidanje cigle i visećih dijelova nakon potresa na zgradi u Ilici 12, dok je u siječnju ove godine sredio da upravo Veljković dobije sanaciju dimnjaka na zgradi u Nazorovoj 8.

Od veljače ove godine Exact je počeo raditi i na zgradi u Ulici kneza Mislava 13, a Blažević je tajno snimljen kako požuruje sva plaćanja. Veljković je, kako smo već javljali, radio i na sanaciji nosivog zida zgrade u Gundulićevoj 23.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu