Politika & Kriminal

Telegram ima dokaz: Iz redova koalicijskog partnera nagovarali ljude da ne glasaju za HDZ na EU izborima

Suradnik saborskog zastupnika Roberta Jankovicza, inače koalicijskog partnera HDZ-a, pozivao je ljude da na EU izborima ne daju glas HDZ-u

Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

”Sutra su izbori za Europarlament. Tko može neka ode na glasovanje i što je najbitnije neka glasa za bilo koga, samo ne za HDZ, a to je bitno iz taktičkih razloga”. Dvije citirane rečenice koje su dan prije EU izbora kružile društvenim mrežama, do sada su prvi dokaz da je HDZ, baš kao što je to prvih dana nakon izbornog fijaska tvrdio predsjednik te stanke, premijer Andrej Plenković, bio izložen opstrukciji. Ovo je dakle za javnost prvi, konkretni, materijalni dokaz da je opstrukcije HDZ-a uistinu bilo.

Poruku slao suradnik saborskog zastupnika

No, citirani poziv na bojkot HDZ-a nije došao iz te stranke, ali za predsjednika HDZ-a nije ništa manje bolan: stiže iz redova njegovog koalicijskog partnera, štoviše jednog od najvjernijih – Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH). Citiranu poruku dan prije EU izbora, slao je Daniel Hordosi (27), jedan od najbližih suradnika saborskog zastupnika Roberta Jankovicza (na glavnoj fotografiji). Štoviše, Hordosi se predstavljao i kao Janakovicsev savjetnik.

O odanosti Jankovicza HDZ-ovoj većini u Hrvatskom saboru, možda najbolje svjedoči svojedobna izjava Milorada Pupovca, također zastupnika jedne nacionalne manjine, koji je o svom kolegi iz mađarske nacionalne manjine rekao: ”Pa nisam ja Robert Jankovics da u dvije rečenice pet puta spomenem Plenkovića i podršku Vladi”. Janković je, kao što je poznato u Hrvatskom saboru šef zastupničkog kluba stranke Milana Bandića i jedan od najvjernijih saveznika HDZ-a.

Za Telegram dao neuvjerljivo objašnjenje

No, zašto je onda Jankovicsev čovjek na društvenim mrežama pozivao na bojkot HDZ-a i iza leđa radio Plenkoviću. Na Telegramov upit Hordosi je odgovorio prilično neuvjerljivo:

”Prijedlog sam poslao na adrese 11 poznanika u zatvorenoj Facebook-grupi, većina kojih uopće nisu članovi DZMH-a. Razlozi zbog kojih sam pozvao da se ne glasa za HDZ bili su vezani uz nezadovoljstvo lokalnim HDZ-ovim vodstvom Općine Kneževi Vinogradi, gdje sam nezavisni oporbeni vijećnik”, objašnjava Hordosi. To su dakle, prema Hordosijevom tumačenju, ”taktički razlozi”.

Dolazi iz baranjskog sela gdje je Živi zid pomeo HDZ

Hordosi je inače iz baranjskog mjesta Suza, u Općini Kneževi Vinogradi. Na glasačkom mjestu u Suzi, na izborima za EU parlament, HDZ je dobio samo 15,58 posto, daleko iza Živog zida, koji je u tom mjestu pobijedio, osvojivši čak 22,67 posto glasova. Je li to rezultat Hordosijevog poziva na bojkot teško je reći, no činjenica je da u Suzi pretežno žive Mađari, nacionalna manjina čiji su pripadnici najbrojniji upravo u Baranji.

Na nekim glasačkim mjestima u Baranji HDZ je doživio pravi potop na izborima za EU parlament. Tako je primjerice na glasačkom mjestu u Novom Bezdanu dobio samo 13,36 posto glasova, na jednom mjestu u Jagodnjaku tek 2,94 posto, u Bolmanu još manje, samo 2,05 posto, a najmanje u Uglješu, tek 1,94 posto. Svakako je zanimljiv i rezultata u Zmajevcu, mjestu koje se naslanja na Suzu u kojoj živi Hordosi: ondje je rezultat HDZ-a i SDP-a bio na dlaku izjednačen: obje stranke osvojile su 23,37 posto glasova.

Na LinkedInu se predstavlja kao savjetnik mađarske vlade

Na društvenoj mreži LinkedIn Hordosi se predstavlja kao savjetnik mađarske Vlade i savjetnik u Hrvatskom saboru. Na naš upit koga savjetuje u Mađarskoj odgovorio je sljedeće: ”Što se tiče LinkedIn stranice to ne bih previše komentirao, tamo su stari podaci, ne ažuriram baš tu stranicu, ali hvala što ste me podsjetili, ažurirat ću ih. Volonterski sam davao savjete za vrijeme trajanja svog studija u Mađarskoj. Uglavnom se radilo o općim i vrlo jednostavnim stvarima”, napisao je vezano uz savjete koje je, kako tvrdi, davao mađarskoj Vladi.

Što se pak tiče njegove savjetničke uloge u Hrvatskom saboru, rekao je: ”To sam krivo naveo prije više godina na LinkedInu možemo reći iz ‘šale’ ali već sam brisao, nikome ne dajem savjete tamo”. I uistinu, nakon što je odgovorio na naša pitanja, Daniele Hordosi je obrisao svoju stranicu.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu