Politika & Kriminal

Telegram istražuje: Kako je, nakon debakla s Hebrangovom tvrtkom, nastao totalni kaos s nabavom igli i šprica za cjepivo

Nakon propalog natječaja HZJZ raspisao je novi, u zadnji trenutak i sa sniženim kriterijima

U tijeku je ponovljeni natječaj za nabavu milijuna igala i šprica za masovno cijepljenje građana protiv koronavirusa. Prvi pokušaj je propao. Potrošni materijal trebala je nabavljati tvrtka Kormedix u suvlasništvu Andrije Hebranga. Ali od milijunskog posla nije bilo ništa. Istoga dana kada je Telegram otkrio tko je osvojio natječaj, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kako je ta odluka poništena.

Formalni razlog? Nemogućnost tvrtke da u dogovorenim rokovima isporuči nešto više od četiri i pol milijuna igala i otprilike još toliko šprica. Jamstvo će im zbog toga, kažu, naplatiti, a natječaj ponoviti. Prvi epidemiolog u Hrvata, Krunoslav Capak, umiruje javnost i tvrdi kako zastoja u cijepljenju neće biti.

Kakve igle i šprice svima trebaju

No, nije stvar u zastoju cijepljenja, već u tomu koliko ćemo brzo cijepiti što veći broj stanovništva. Situacija na svjetskom tržištu je napeta jer u pomanjkanju dovoljnih količina cjepiva, svi žele iduću najvažniju stvar – preciznije igle i šprice kojima se iz bočica može izvući nezanemarivo više doza, a time i cijepiti više stanovnika, što pak donosi brži izlazak iz pandemije.

Telegram je proučio cjelokupnu službenu dokumentaciju novog natječaja u kojem rok za dostavu ponuda ističe ovaj tjedan. Iz dokumenata je razvidno kako ponovljeni natječaj nije posve isti: u troškovniku su promijenjene specifikacije traženih igala, a jasno je naznačeno i kako ipak žele sklopiti posao s više dobavljača. Da citiramo dva tjedna staru rečenicu iz priopćenja HZJZ-a: “Možemo se jedino nadati kako ćemo uspjeti nabaviti dovoljne količine za sve trenutno planirane doze koje trebaju stići.”

Ugovori u listopadu, nabava u prosincu

Iz nekog razloga, znanog samo HZJZ-u, za nabavu velikih količina nužnog potrošnog materijala za cijepljenje čekalo se dva mjeseca od trenutka kada su ugovori za milijune doza cjepiva već bili potpisani i kada se očekivala i najavljivala velika isporuka početkom ove godine.

“Spremni smo da nam cjepivo dođe u 12. mjesecu. Sklopili smo ugovor za skladištenje i distribuciju, ali nije vrlo vjerojatno da će doći u 12. mjesecu, vjerojatno je da će doći u prvom kvartalu iduće godine. Spremni smo da cjepivo dođe i ranije”, izjavio je Capak početkom studenog na konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

Cjepivo, poznato je svima, ne samo da nije došlo ranije, već nije došlo ni kada je trebalo u količinama koje su prethodno dogovorene. A nema ni milijuna igala i šprica koje su do sada, barem u značajnoj količini, trebale biti na raspolaganju. Ima, doduše, manjih količina koje su nabavljene jednostavnim postupcima javne nabave, ali pitanje je koliko ih je preostalo nakon što je dosad cijepljeno nešto više od 155 tisuća osoba, na koje je otišlo više od 214 tisuća doza. Za svaku dozu, jasno, treba nova igla i šprica.

Tvrtke u vlasništvu poznatih HDZ-ovaca

U priopćenju za javnost koje je HZJZ objavio 18. veljače, nakon što je nastala gungula objavom informacija kako su poslove vezane za cijepljenje dobile tvrtke HDZ-ovaca Biance Matković i Andrije Hebranga, stoji rečenica koja se tiče dostupne količine preciznih igala i šprica kojima se mogu izvući dodatne doze. Ona glasi: “imamo takve igle i šprice do početka ožujka”.

Već idućeg jutra, 19. veljače, čelnik HZJZ-a Capak za Jutarnji list ustvrdio je nešto drugo, da smo mirni dva tjedna duže, do polovine ovog mjeseca. Koja god informacija bila točna, početak ožujka je prošao, polovina mjeseca se bliži, a nove ponude za velike količine potrošnog materijala tek će se otvoriti za nekoliko dana.

Kako su mijenjali propozicije natječaja

Iako je ostavljen dojam da će se natječaj samo ponoviti, tekst natječajne dokumentacije, kao i pripadajući troškovnik, značajno su promijenjeni u usporedbi s prvim natječajem iz polovine prosinca, na kojeg se javila samo Hebrangova tvrtka. Dok je u toj verziji namjera bila sklopiti ugovor o javnoj nabavi robe, sada se namjerava sklopiti “okvirni sporazum s više gospodarskih subjekata čija će se realizacija odvijati putem narudžbenica”.

Da prevedemo iz javnonabavnog rječnika, umjesto da se natječajem sklopi posao s jednim ili eventualno dva ponuditelja, koji potom nabavljaju sav potrošni materijal u dva navrata, sada će se sklopiti neobvezujući sporazum s više tvrtki koje budu zadovoljile uvjete. Potom će se od svake posebno tražiti ponude za isporuku igala i šprica u količini koje u tom trenutku mogu ponuditi, kako stoji u dokumentaciji, “u skladu s mogućnostima na tržištu”. Dakle, na nedefinirane rate.

Sad više nije tako važne kakve su igle

Još jedna razlika od prvog, poništenog natječaja krije se u troškovniku. HZJZ je prvo propisao iznimno precizne dimenzije jednokratnih sterilnih igala, točnije veličine 0,6 puta 25 mm. Tvrtka koja nije mogla ponuditi igle baš ovih dimenzija, po zakonu ne bi ni mogla biti odabrana. Sada je to značajno relaksirano, pa će se u ponudama, prema novom troškovniku, prihvaćati i ponude igala u veličini od 20-30 milimetara.

Rokovi su, kao i za prvi natječaj, zbog hitnosti skraćeni na 15 dana; a cijela operacija nabavljanja igala i šprica stajat će 1,1 milijun kuna bez PDV-a. To je 370 tisuća kuna manje nego za natječaj u prosincu, jer je u toj protuvrijednosti nabavljena već spomenuta manja količina igala i šprica putem jednostavne javne nabave.

Zašto se s nabavom čekao zadnji tren?

Ako oduzmemo točan broj igala i šprica iz prvog natječaja od manje količine koju upravo nabavljaju u ponovljenom, do sada je dobavljeno oko sto tisuća šprica i nešto više od 150 tisuća preciznih igala koje su poslužile za cijepljenje pristiglim dozama cjepiva. A trebat ćemo ih milijune.

Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo poslali smo pitanja o nabavci igala i šprica, odnosno, zašto se ranije nije krenulo s procesom nabave potrošnog materijala za cijepljenje kojeg se navodno pomno planiralo; te zašto ovakve, fleksibilnije uvjete natječaja nisu propisali već u prosincu. Odgovore nismo dobili, već su nas lijepo zamolili da upit prvo pošaljemo Ministarstvu zdravstva i Stožeru civilne zaštite. Ukoliko nam oni odgovore na pitanja koja se tiču postupanja HZJZ-a, objavit ćemo ih čim pristignu.

U natječaju smo pronašli i bizarnu omašku

U novoj natječajnoj dokumentaciji uočili smo i bizarnu omašku nastalu vjerojatno prilikom kopiranja dijela starog teksta. Naime, prošli je natječaj bio podijeljen u dvije grupe nabave, jedna za igle i druga za šprice, a to u novom nije slučaj.

Ipak, u dokumentaciji su pomalo zbunjujuće naveli, citiramo, kako “predmet nabave nije podijeljen je na grupe”. Nije ovo prvi put da se odjelu nabave u HZJZ-u potkrade sitnija ili krupnija pogreška. Kako je Telegram otkrio još prošle godine, prilikom nabave reagensa potrebnih za automatiziranu izolaciju virusne DNK i RNK, zaboravili su ponuđače tražiti testni uzorak, pa im je natječaj propao.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu