Telegram neslužbeno doznaje: Vlada nudi podizanje koeficijenta, ali u tri navrata. I ne svima

U finalnoj ponudi Vlade sindikatima ipak bi se trebalo naći traženo povećanje koeficijenata za 6,11 posto

ZADNJA IZMJENA: pro 2, 2019

Danas u 14:30 nastavlja se sastanak predstavnika Vlade i sindikata kako bi se postigao konačan dogovor koji bi označio kraj štrajka u osnovnim i srednjim školama koji je danas ušao u 36. dan. Jučerašnji sastanak trajao je sedam sati, no dogovor nije postignut jer je zaključeno kako sve uključene strane “trebaju još malo vremena za razgovor”.

Kako Telegram neslužbeno doznaje, u finalnoj ponudi Vlade sindikatima ipak će se naći traženo povećanje koeficijenata za 6,11 posto. U toj ponudi, bitne su dvije stvari. Prvo, povećanje koeficijenata složenosti poslova neće dobiti svi zaposlenici u odgoju i obrazovanju, već samo nastavno osoblje – učitelji i nastavnici. S druge strane, nenastavno osoblje – čistačice, kuharice, domari – povećanje plaće u iznosu od 6,11 posto trebali bi ostvariti kroz dodatke.

Povećanje će se odviti u tri vala

Drugo, povećanje koeficijenata nastavnom osoblju neće se odviti jednokratno, već u tri rate, dinamikom 3+2+1. Pritom bi se posljednja rata povećanja koeficijenata trebala odraziti na plaće učitelja i nastavnika tek u 2021. godini.

Kako smo neslužbeno doznali, predstavnici Vlade bili su spremni dati veći postotak u dodacima, no kako su sindikati inzistirali isključivo na koeficijentima, razgovori su u jednom trenutku usmjereni na povećanje koeficijenata. Također, valja istaknuti kako su sindikati u svojim zahtjevima za povećanjem koeficijenata složenosti poslova, povišicu od 6,11 u koeficijentima, tražili za sve zaposlenike u sustavu – i nastavno i nenastavno osoblje.

Povećanje kroz dodatak nešto je manje

Prema nekim izračunima, povećanje plaće od 6,11 posto u dodatku za nenastavno osoblje u novčanom je smislu nešto manje od onog koje bi dobili kroz povećanje koeficijenta za 6,11 posto. Također, u tijeku su i pregovori o Temeljnom kolektivnom ugovoru, tj. osnovici, a ako sindikati u tim pregovorima prihvate ponudu Vlade, plaće bi u idućoj godini kroz osnovicu trebale rasti za još 6,12 posto.

Prema jutrošnjim informacijama, dogovor koji se danas utvrdi na sastanku u Vladi, sindikati neće slati na izjašnjavanje sudionicima u štrajku. Premijer Andrej Plenković otkazao je planirani put u Madrid kako bi danas u 14:30 osobno prisustvovao sastanku s predstavnicima sindikata. Ako će štrajk biti okončan danas, sutra bi trebala početi nastava, a učenici u nastavak školske godine odlaze s minusom od 16 dana zaostatka.

Dora Kršul
Telegram autor
348 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program