Politika & Kriminal

Telegram otkriva: Autor CijepiSe sad puca na posao od 80 milijuna kuna u HZZO. Na natječaju izveo rijetko viđenu fintu

Vinko Kojundžić na iznimno je zanimljiv način produžio rok za predaju kompleksne ponude: podnio je, doslovno, praznu žalbu

Jedan od brojnih valova digitalizacije, koji se već godinama najavljuju na obalama hrvatskih državnih institucija i birokratskih procesa, samo što nije zapljusnuo žal. Vrijedan je čak osamdeset milijuna kuna bez PDV-a i trebao bi Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje omogućiti “efikasnije upravljanje i nadzor u zdravstvenom sustavu”. Nazvali su ga, a kako drugačije, eHZZO.

Za posao izrade tog novog središnjeg IT sustava HZZO-a, koji pobjedniku natječaja nosi važnu referencu za buduće državne natječaje i ogroman novac, prijavila se i tvrtka Cuspis. Njezin vlasnik Vinko Kojundžić, koji u slobodno vrijeme fotografira ministra Vilija Beroša, posljednjih je tjedana zahvaljujući otkrićima Telegrama, postao poznat i kao autor nefunkcionalne platforme CijepiSe, za koju se odnedavno zanima i Uskok.

Osim višemilijunskih poslova s Ministarstvom zdravstva sklopljenih u posljednjih nekoliko godina, Kojundžić se sada natječe i za desetke milijuna kuna HZZO-a, u zajedničkoj ponudi s još dvije tvrtke. Pritom je, kako otkriva natječajna dokumentacija, na zanimljiv način produžio rok za predaju kompleksne ponude: putem svoje druge tvrtke koja se nije javila na natječaj podnio je, doslovno, praznu žalbu zbog koje je cijeli postupak po sili zakona morao zastati.

Sustav za otkrivanje prijevara

Prema opisu u dokumentaciji, novi sustav eHZZO sufinanciran europskim sredstvima trebao bi biti važan, ako ne i ključan segment digitalnog zdravstva: visoko integriran sa srodnim sustavima u Ministarstvu zdravstva i bolnicama te drugim institucijama poput Porezne uprave. U konačnici bi trebao donijeti efikasnije i transparentnije upravljanje troškovima, ali i bolji nadzor u duboko problematičnom zdravstvenom sustavu čiji su se troškovi, nije tajna, oteli kontroli.

Tako je jedna od predviđenih komponenti budućeg eHZZO-a i sustav za otkrivanje prijevara koji bi trebao biti “rješenje za kontrolu računa koje HZZO zaprima u zdravstvu”, što znači da će se financijske i druge anomalije u korištenju zdravstvenog sustava otkrivati automatski. No kompletan eHZZO koji će biti integriran u državni cloud, Centar dijeljenih usluga, trebao bi se završiti u najboljem slučaju tek 2023. Prije toga, predstoji bitka za dobivanje posla, a već iz prvog poluvremena jasno je da će biti žestoka.

Jednostavno je poslao praznu žalbu

Kako je vidljivo iz opširne službene dokumentacije, zainteresirane tvrtke imale su niz prigovora na samu natječajnu dokumentaciju; neki od njih su usvojeni, pa je HZZO čak dva puta produžio rok u kojem treba dostaviti ponudu. No, čini se da ni to nije bilo dovoljno gospodinu Kojundžiću, pa se odlučio na rijetko viđeni proceduralni manevar kojem je, teško je to protumačiti drugačije, jedina svrha bila još malo odgoditi rok za predaju ponuda.

Naime, 7. veljače, dva dana prije isteka roka za predaju ponuda, Kojundžićeva tvrtka Post nomine d.o.o. (osnovana prošle godine), podnosi žalbu na izmijenjenu natječajnu dokumentaciju. Ne bi tu bilo ništa neobično, da u rješenju Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave ne stoji kako žalba, zapravo, “ne sadrži žalbene navode ni dokaze”, pa je stoga odbijena kao neosnovana.

Žalba s jednom tvrtkom, na natječaj s drugom

Iako su neutemeljene žalbe uobičajeni i zakonski utemeljen način razvlačenja postupka ili odgode rokova, ovaj slučaj je zanimljiv jer je Kojundžićeva tvrtka žalbu uredno platila i potom – da budemo metaforični – poslala praznu kuvertu, ćorak. Kako stoji u odluci DKOM-a od 17. veljače, tvrtka se čak nije odazvala da u roku pet dana ispravi eventualni propust i napiše na što se točno žali; koji su to dijelovi dokumentacije navodno “zahvaćeni nezakonitošću”.

Stoga je, nakon što je žalba odbijena, produžen konačni rok za predaju ponuda na 26. veljače. Nakon javnog otvaranja ponuda, vidljivo je da u natječaju sudjeluje i Kojundžić, ali ne putem tvrtke Post nomine koja je podnijela praznu žalbu, nego preko tvrtke Cuspis, koja se prijavila u zajednici ponuditelja s Ericssonom Nikola Tesla d.d. i tvrtkom IN2, s kojima već ima povijest poslova u natječajima digitalizacije zdravstvenog sustava.

Zbog kompleksnosti sustava kojeg treba izgraditi, male tvrtke ne mogu samostalno nositi ovaj posao, a time ni zadovoljiti tražene uvjete, pa su uz zajednicu u kojoj je Kojundžićev Cuspis, pristigle još samo dvije ponude. Jedna je samostalna, od bivše Krstičevićeve tvrtke KING ICT-a, dok je druga od domaće filijale francuskog giganta Atosa koji u svijetu zapošljava 105 tisuća zaposlenika te makedonske tvrtke Nextsense, koji su predali zajedničku ponudu. Do ljeta, ako ne bude daljnjih žalbi, trebali bismo znati tko će dobiti ovaj velik posao.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu