Telegram otkriva: Bandić ljudima iz svog ureda daje gradske stanove za 297 kuna mjesečno

O građanima kojima su u potresu stradali domovi pobrinula se država, a ne njihov Grad. Gradski stanovi dijele se drugačije

ZADNJA IZMJENA: svi 18, 2020
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon velikog potresa u ožujku, za građane koji nisu imali kamo nije se pobrinuo Grad Zagreb, nego država, smještajući ih u studentski dom. Telegramu se stoga učinilo zgodno istražiti što se s druge strane događa s nekretninama koje zagrebačka uprava ima pod sobom. Jedna od najzanimljivijih, pokazalo se, pritom je kategorija “za službene potrebe”. Kako smo uskoro doznali, riječ je o stanovima koje u redikulozno jeftin najam dobivaju uglavnom zaposlenici Ureda gradonačelnika. I to odlukom Povjerenstva koje imenuje Milan Bandić.

Milan Čolić, pomoćnik pročelnika u Gradskom uredu za sport i mlade, Snježana Puškadija, voditeljica Odjela za socijalnu skrb pri Sektoru za socijalnu zaštitu u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Davor Žagar, voditelj Tribine grada Zagreba, Gordan Gregurić, Odjel za održavanje objekata u Sektoru za tehničke poslove Ureda gradonačelnika…

Ovo je tek dio zaposlenika gradske uprave Grada Zagreba, za koje vjerojatno nikad niste čuli, a koji su već godinama korisnici stanova koji su im dodijeljeni za službene potrebe.

Najviše ih je iz Ureda gradonačelnika

Kako su nakon višetjednog dopisivanja Telegramu potvrdili iz Gradskog ureda za upravljanje imovinom, Grad Zagreb na raspolaganju ima 17 stanova za službene potrebe, a trenutačno ih koriste djelatnici gradske uprave iz raznih sektora, od čega najviše oni iz Ureda gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Stanovi se nalaze diljem grada i u prosjeku imaju oko 55 kvadrata, a prosječna cijena najma iznosi nevjerojatnih 297 kuna mjesečno. Za usporedbu, letimičan pregled oglasnika za najam pokazuje da se cijene te kvadrature u Zagrebu, ovisno o kvartu, prosječno kreću od tri do šest tisuća kuna.

Prema kojim se kriterijima dodjeljuju?

Prema pročelniku Gradskog ureda za upravljanje imovinom, Damiru Lasiću, gradski su stanovi zaposlenicima dodjeljivani u razdoblju od 1998. do 2006. temeljem tada važećeg Pravilnika o najmu stanova koji je kasnije izmijenjen i preimenovan u Odluku o najmu stanova.

Prema njoj gradski stan može se dati u najam za službene potrebe, na određeno vrijeme i sa slobodno ugovorenom najamninom, osobama koje je izabrala ili imenovala Gradska skupština Grada Zagreba, te stručnim djelatnicima u gradskim službama i upravnim tijelima dok obavljaju tu dužnost ili su u radnom odnosu.

Plaćaju manje od pet i pol kuna po kvadratu

Tko će dobiti stan odlučuje pak Povjerenstvo koje imenuje gradonačelnik. Milan Bandić pritom određuje i visinu najamnine. Iz Grada su nam tek na naše uzastopno inzistiranje otkrili kako je ona utvrđena u dvostrukom mjesečnom iznosu zaštićene najamnine, te iznosi 5,40 kn po m2 stana.

Telegram je doznao i površine te lokacije tih stanova pa smo lako izračunali da korisnik najmanjeg stana na popisu – od 32.83 kvadrata – tako najamninu plaća 177, a korisnik najvećeg, od 81 kvadratnog metra, 439 kuna mjesečno.

Gradski ured za upravljanje imovinom zamolili smo da nam detaljnije obrazlože kriterije dodjele, te dostavi odluke Povjerenstva za dodjelu, za svakog korisnika tih stanova pojedinačno.

Odbili su nam poslati obrazložene odluke

Zanimalo nas je što točno utječe na odluku Povjerenstva da, primjerice, stan dodjeli u najam zaposleniku gradske uprave u Uredu gradonačelnika, a ne nekom drugom u Gradskom uredu za mjesnu samoupravu i obrnuto? Ovisi li to o funkciji, radnom stažu, socijalnim uvjetima ili nečem četvrtom?

Pročelnik Lasić nam je na to tek kratko odgovorio kako o ocjeni čelnika pojedinog upravnog tijela ovisi za kojeg će svog zaposlenika, cijeneći njegove radne, socijalne i ostale uvjete, dostaviti Povjerenstvu obrazloženu preporuku za davanje u najam stana kao stana za službene potrebe.

No detaljno obrazložene odluke Povjerenstva, ali i ocjene tih čelnika upravnih tijela, o tome zašto je netko dobio stan, a netko drugi ne – nije nam dostavio.

Najam pa prodaja po netržišnoj cijeni

Pritom, neki od zaposlenika nakon godina provedenih u redikulozno jeftinom najmu dobili su priliku iste te stanove i otkupiti, i to za cijenu daleko ispod tržišne. Kako je otkrio Večernji list, Boro Kisjelica, zaposlenik Ureda gradonačelnika i nekadašnji zamjenik pročelnice Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu, lani je od Grada kupio troipolsobni stan na Ferenščici za 990 eura po kvadratu. Prosječna cijena kvadrata u tom dijelu Zagreba tada je bila 1854 eura, a Kisjelica je bio jedini ponuditelj.

Nekoliko mjeseci kasnije, u listopadu 2019., Večernji list je izvijestio kako je za gradski stan od 69 kvadrata na Malešnici pomoćnica Gradskog ureda za upravljanje imovinom Branka Škrnjug izdvojila otprilike 1210 eura po m2. Prosječna cijena kvadrata u Zagrebu tada je bila 2067 eura.

U nekim su stanovima i bespravni korisnici

Podatke o lokacijama i površini stanova, ali i korisnicima, Telegram je pronašao na službenim stranicama Grada Zagreba. No, ubrzo smo shvatili da taj popis očito nije aktualan jer se, primjerice, Boro Kisjelica tamo i dalje vodio kao korisnik u najmu iako je, rekli smo stan otkupio, a dvoje navedenih korisnika više nije radilo u gradskoj upravi.

To pak postavlja i pitanje svrhovitosti objave tih podataka, ali baca sumnju i u transparentnost dodjele službenih stanova. Nakon što smo ih upozorili na ovu činjenicu, iz Grada su nam se zahvalili i ažurirali podatke.

Pritom su priznali da dva stana s neažuriranog popisa bespravno koriste bivši najmoprimci koji su sada iskazali interes za kupnju, a da u druga dva pak žive umirovljeni djelatnici za koje se, tvrdi pročelnik Lasić, “utvrđuju činjenice u svezi korištenja nastavno preuzimanja u posjed Grada Zagreba”. Drugim riječima unutra su ljudi koji na njih nemaju pravo, ali ih Grad, iz razloga koje nam nije otkrio, iz tih stanova nije izbacio.

Korisnici stanova i službe u kojima rade:

Budimlić Ljubica – Gradski ured za opću upravu
Bušić Marija – Gradski ureda za mjesnu samoupravu
Čolić Milan – Gradski ured za sport i mlade
Čosić Niko – član Upravnog vijeća Dječjeg vrtića “Zvončić”
Ćavar Ana – Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo
Dukarić Krešimir – Stručna služba Gradske skupštine
Gregurić Gordan – Ured gradonačelnika
Hajduković Svjetlana – Gradski ured za mjesnu samoupravu
Jambrek Krunoslav – Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba
Jovičić Nataša – Ureda gradonačelnika
Knežević Oliver – Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo
Kovačević Ana – Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo i komunalne poslove
Maroević Lada – Ured gradonačelnika
Puškadija Snježana – Gradski uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
Rukavina Željko – Ured gradonačelnika
Zeba Marija – Gradski ured za financije
Žagar Davor – Stručna služba gradonačelnika

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
198 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program