Politika & Kriminal

Telegram otkriva: Berošev prijatelj dobio 596.000 kuna za PR poslove u zdravstvu. Pritom su izbjegli postupak javne nabave

Poslovi sa Drenislavom Žekićem ugovoreni su na iznose točno ispod 200.000 kuna bez PDV-a pa su mogli biti provedeni jednostavnom nabavom

U prvim mjesecima pandemije koronavirusa, kada se pobožno pratilo svakodnevne konferencije za medije Stožera civilne zaštite, novog i popularnog ministra zdravstva Vilija Beroša obilježila je rečenica “hvala vam na tom pitanju”, nakon gotovo svakog novinarskog upita na konferenciji.

Tijekom vremena, bilo je vidljivo da se ministrov način komunikacije mijenja, a tjednik Express otkrio je tko je glavni peglač ministrovog lika i djela: Drenislav Žekić, savjetnik za odnose s javnošću i kako su naveli, dugogodišnji Berošev prijatelj.

No ministrov prijatelj Žekić, odnosno njegova tvrtka, kako otkrivamo, nisu to radili ni volonterski ni jednokratno, samo na početku najveće krize u zemlji. Poslovna suradnja Beroševog Ministarstva zdravstva, ali i Capakovog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sa Žekićevom tvrtkom Preclarus d.o.o. traje već više od godinu dana, a cijena te suradnje mjeri se u stotinama tisuća kuna. Svi ti poslovi, vezani za komunikacijske i savjetodavne usluge, ugovoreni su isključivo jednostavnim postupcima javne nabave, za koje je Beroševo ministarstvo prethodno mijenjalo interni pravilnik po kojem se provode.

Savjetovanje i edukacija za 146.000 kuna

Prema službenim podacima navedenima u registru sklopljenih ugovora Ministarstva zdravstva za prošlu godinu, Žekićeva tvrtka četiri je puta dobila posao. Prvi, “usluga edukacije komuniciranja u kriznim situacijama kroz komunikacijski trening” sklopljen je 13. ožujka, za koji je isplaćeno 60 tisuća kuna s PDV-om. Kako stoji u registru ugovora, trajao je do 22. svibnja.

Drugi posao, “savjetodavne i komunikacijske usluge u području odnosa s javnošću za Ministarstvo zdravstva”, sklopljen je 4. kolovoza za 48.750,00 kuna s PDV-om. Trebao je trajati do kraja godine, no izvršen je gotovo mjesec i pol dana ranije, 17.11. Dan prije toga, sklopljen je još jedan novi ugovor.

“Pružanje savjetodavnih usluga na strateškim projektima Ministarstva zdravstva i aktivnostima Ministarstva zdravstva vezanim uz epidemiju Covid-19” treći je posao sklopljen u istoj godini, a iz proračuna ministarstva isplaćeno je još 37.500,00 kuna s PDV-om. Kad podvučemo crtu, za savjetničke je usluge prošle godine tvrtki Preclarus plaćeno 146 tisuća kuna s PDV-om, ali poslovi su rascjepkani na tri ugovora.

Ugovor sklopljen na samu Staru godinu

To nisu jedini poslovi plaćeni Preclarusu javnim novcem, s razdjela Ministarstva zdravstva prošle godine. Tvrtka je također radila i za Imunološki zavod, za što im je prema podacima Državne riznice u dva navrata isplaćeno ukupno 137.500,00 kuna s PDV-om. Ali suradnja s Beroševim ministarstvom će se nastaviti i tijekom cijele ove godine.

Naime, na samu Staru godinu sklopljen je i četvrti ugovor sa Žekićevom tvrtkom koji obuhvaća savjetovanje za 2021. godinu. Tako će za 199.000 kuna bez PDV-a pružati “savjetodavne usluge na strateškim projektima Ministarstva zdravstva i aktivnostima Ministarstva zdravstva vezanim uz epidemiju Covid-19”. Da je cijena posla bila tisuću kuna veća, morao bi se provesti standardni, otvoreni postupak javne nabave, a ovako se, ispod 200 tisuća kuna (bez PDV-a), Zakon o javnoj nabavi ne mora primijeniti.

Beroš poništio natječaj pa radili isto za HZZO

Žekićeva tvrtka prošle godine je radila i za Hrvatski zavod za javno zdravstvo, također “savjetodavne usluge u području odnosa s javnošću” za 225 tisuća kuna s PDV-om. I za ovaj posao, sklopljen krajem veljače 2020., provedena je jednostavna javna nabava. No, ovom poslu, indikativno, prethodio je natječaj Ministarstva zdravstva za istu stvar, ali je on naprasno poništen bez objašnjenja u službenoj odluci.

Naime, 7. veljače, Ministarstvo zdravstva uputilo je javni poziv na dostavu ponuda za nabavu komunikacijskih i savjetodavnih usluga odnosa s javnošću, vrijednosti 198 tisuća kuna bez PDV-a. Nekoliko dana poslije, neimenovana tvrtka Beroševom je ministarstvu u postupku nabave službeno postavila upit vezan uz postavljene kriterije u natječaju, koje je smatrala diskriminatornim.

Iskustvo stručnjaka posljednje tri godine

Kao uvjet za stručnjaka, Ministarstvo zdravstva propisalo je da mora u posljednje tri godine imati najmanje pet komunikacijskih i marketinških projekata, a za 12 i više projekata može dobiti najviše bodova. Neimenovanoj tvrtki koja se žalila na postavljene uvjete nije bilo jasno zašto se iskustvo starije od tri godine ne bi uvažavalo.

Ministarstvo je nadugačko i naširoko obrazlagalo zašto je postavilo uvjete kakve jest (rekoše, zbog stručnosti i potrebne razine kvalitete), no tri tjedna od raspisivanja natječaja, 24. veljače, postupak je bez pojašnjenja poništen.

HZJZ raspisao praktički isti natječaj

Dva dana nakon tog propalog natječaja, na kojem se tvrtka žalila na propozicije natječaja, raspisana je nova, vrlo slična jednostavna javna nabava, ali od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tako je za HZJZ-ove savjetodavne usluge u području odnosa s javnošću, u vrlo tijesnoj bitci, pobjedu odnijela Žekićeva tvrtka, iako nije bila najjeftinija. Bodovnu prevagu donijelo je iskustvo. Posao je vrijedan 180 tisuća kuna bez PDV-a, a uključuje pripremu konferencija za medije, organizaciju izrade priopćenja i odgovora na upite medija, savjetovanje i pripremu stručnjaka pri javnim nastupima, organizaciju oglašavanja i promocije tekuće aktivnosti i drugo.

Beroš mijenjao pravila za jednostavne nabave

Zbrojeno, vrijednost svih gore navedenih ugovora koje je Žekićeva tvrtka potpisala prošle godine, ne računajući poslove s Imunološkim zavodom, iznose gotovo 596 tisuća kuna s PDV-om. Kako je jasno, svi ti ugovori kojima je zajedničko komunikacijsko savjetovanje za čelne ljude borbe protiv pandemije i pripadajuće institucije, razbijeni su u više manjih poslova, a svi su dobiveni postupcima jednostavne javne nabave.

Pravila, uvjete i postupke za njih prema Zakonu o javnoj nabavi utvrđuje naručitelj, u ovom slučaju Ministarstvo zdravstva, posebnim naputkom. Početkom veljače, ministar Vili Beroš u članak 2. Naputka, koji govori u kojim situacijama je moguće izravno ugovaranje bez provođenja postupka jednostavne nabave, na temelju samo jedne ili više ponuda – dodaje novu točku. Uz postojeće iznimke (hitni avionski prijevoz, vrijednosti manje od 50 tisuća kuna), dodaje se još jedna: za slučaj iznimne, nepredviđene žurnosti.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu