Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Telegram otkriva: Bivši direktor mora Hrvatskim šumama vratiti milijun kuna. Koje je ukrao za HDZ

Darko Beuk priznao je krivnju u aferi Fimi media, pa su ga Hrvatske šume tužile da im vrati izvučena sredstva. Upravo je izgubio na sudu

Bivši premijer Ivo Sanader i ostali suokrivljeni u aferi Fimi media, lani su nepravomoćnom presudom drugi put proglašeni krivima za izvlačenje novca iz javnih poduzeća preko marketinške tvrtke po kojoj je cijela afera dobila ime. Novac je, stoji u toj presudi, služio za punjenje crnih fondova Hrvatske demokratske zajednice, zbog čega je krivom proglašena i sama stranka. O žalbama na tu presudu koju je izrekao Županijski sud u Zagrebu, idući mjesec odlučivat će, po drugi puta, Vrhovni sud RH.

U međuvremenu je stigla zanimljiva odluka Trgovačkog suda u Zagrebu u koju je Telegram dobio uvid. Njome je Darku Beuku, nekadašnjem predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma, pravomoćno osuđenom u ovoj aferi, naloženo da javnoj tvrtki koju je vodio, vrati nešto više od milijun kuna izvučenih preko poslova s Fimi medijom. Prva je to takva sudska odluka koja je posljedica sumnjivih poslova javnih poduzeća i Fimi medije za vrijeme mandata premijera Sanadera. Novac se navodno izvlačio za financiranje izbora, čime je, kako je uvjeren USKOK, HDZ utjecao i na njihove rezultate.

Kronologija postupka protiv Beuka

Beuk je uhićen još 2010. godine. U svibnju 2012. priznaje krivnju za izvlačenje novca iz Hrvatskih šuma preko poslova s Fimi medijom. Postiže nagodbu s USKOK-om i dobiva blagu kaznu – 11 mjeseci uvjetno uz rok kušnje od pet godina.

Tom je presudom priznao da je zlorabio svoju poziciju na čelu Hrvatskih šuma i sklapao poslove s marketinškom tvrtkom koju su mu preporučili bivši premijer Ivo Sanader i tadašnji šef Carinske uprave i glavni rizničar HDZ-a, Mladen Barišić.

Tako je između rujna 2006. i prosinca 2007. Beuk s Fimi medijom sklopio ugovore o nabavi roba i usluga u ukupnom iznosu od 2.394.998 kuna. Vještaci su utvrdili da ih je preplatio za 1.061.296,65 kuna, odnosno da je za taj iznos oštetio Hrvatske šume.

Detalji sudske tužbe Hrvatskih šuma

Naknadno će Hrvatske šume tražiti od Beuka da im taj milijunski iznos izvučen preko Fimi medije vrati. Pokreću proces na Trgovačkom sudu u Zagrebu i tvrde da je Beuk kao predsjednik uprave Hrvatskih šuma bio odgovoran za to javno poduzeće. Traže da nadoknadi štetu koju je napravio.

Beuk negira odgovornost za štetu, objašnjavajući kako je bio na dužnosti predsjednika uprave što propisuje Zakon o trgovačkim društvima, a ne Zakon o radu. No Hrvatske šume uvjerene su kako nije logično da prvo prizna krivnju i bude kazneno sankcioniran, a onda izbjegne odgovornost za štetu. Beuk pak ističe kako nije nužno da kazneni i parnični postupak budu povezani.

Zašto je Darko Beuk priznao krivnju?

“Ja sam isključivo zbog zdravstvenih razloga, kako bih izbjegao dugotrajan kazneni proces pristao na sporazum s državnim odvjetništvom. Bitni uvjet za to priznanje bilo je i nepostojanje negativnih radno pravnih i imovinskopravnih reperkusija, odnosno mogućnosti otkaza i eventualne odgovornosti za štetu”, naglasio je Beuk tražeći od Trgovačkog suda u Zagrebu da odbije tužbu Hrvatskih šuma.

Sud je tijekom procesa utvrdio da je Beuk doista priznao da je na zahtjev Sanadera i Barišića, ne bi li osigurao poslove Fimi mediji, sklopio niz ugovora za nabavku tzv. novogodišnjeg programa. Radilo se o kalendarima i olovkama što su ih Hrvatske šume platile 2.394.988 kuna iako je stvarna vrijednost bila 1.061.296,65 kuna niža. Zbog toga taj iznos, naveli su u tužbi, predstavlja štetu za Hrvatske šume.

Što su svjedoci pričali na sudu?

Tijekom postupka na Trgovačkom sudu u Zagreb ispitan je niz svjedoka. Među njima je bio i odvjetnik Mate Matić, koji je zastupao Darka Beuka nakon uhićenja.

Nakon što je oslobođen čuvanja odvjetničke tajne Matić je kazao da se Beuku doista zdravstveno stanje u istražnom zatvoru pogoršalo, pa je pristao na nagodbu. “Mladen Bajić, koji je tada bio glavni državni odvjetnik, rekao nam je da Beuk neće biti dužan naknaditi nikakvu štetu niti imati obvezu prema bilo kome.

Prema Kaznenom zakonu onaj koji pribavi neku imovinsku korist kaznenom djelom ne može ju zadržati, odnosno mora ju vratiti. Iz kaznenog spisa proizlazi da je eventualno Fimi media pribavila neku imovinsku korist i ona ju je dužna vratiti, a ne gospodin Beuk. Nitko ne može dva puta naplatiti istu štetu. Ja sam kontaktirao Hrvatske šume i predlagao im da se prijave u kaznenom postupku kao oštećenici ukoliko smatraju da im je nanesena neka šteta, ali, koliko mi je poznato, oni to nikada nisu učinili, svjedočio je Matić.

Beuk je sam tražio utvrđivanje štete

Nakon što je Beuk izašao iz pritvora zamolio je Matića da angažira vještaka koji će utvrditi je li poslovima s Fimi medijom učinjena šteta. Vještak je utvrdio da štete nije bilo, jer su cijene Fimi medije bile uobičajene, tvrdi Matić. Objašnjavao je i kako u onome što je USKOK stavio na teret Beuku zapravo nije bilo dokaza njegove krivnje, zbog čega je bio uvjeren da bi Beuk u konačnici bio oslobođen. No, kako bi u slučaju da je negirao krivnju zasigurno mjesecima bio u istražnom zatvoru odlučio se na priznanje, zaključio je odvjetnik.

Mirko Kovačev, koji vodi podružnicu Hrvatskih šuma u Koprivnici prisjetio se tijekom procesa da su negdje 2006. ili 2007. doista nabavljali zidne kalendare i kemijske olovke uoči Nove godine.

“Dobili smo zadatak raspisati natječaj i izabrati najvoljnijeg ponuditelja. Zato smo osnovali povjerenstvo koje je odabralo Fimi mediju kao najpovoljnijeg ponuditelja”, kazao je. Zatim su ga predstavnici Hrvatskih šuma podsjetili da je 2010. pričao nešto drugačije, odnosno da je naveo kako je povjerenstvo dobilo e-mail s popisom tvrtki koje su trebali kontaktirati oko nabavke novogodišnjeg programa.

Jesu li svjedoci lagali na sudu?

Još nekoliko svjedoka iz Hrvatskih šuma tvrdilo je na sudu kako ne znaju ništa o spornom e-mailu, ni o namještanju poslova za Fimi mediju. Isticali su kako im Beuk nije sugerirao koga da odaberu kao dobavljača. Sud, međutim, niti jednom od njih nije povjerovao. Za Matića su ocijenili da je pristran, jer je bio Beukov branitelj, dok su zaposlenici iz Hrvatskih šuma tijekom kaznenog postupka govorili potpuno drugačije. Tada su potvrdili da su morali odabrati upravo Fimi mediju.

Zanimljivo je da ni knjigovodstveni vještak u ovom postupku nije tvrdio da su Hrvatske šume oštećene. Zaključio je da su javni natječaju provedeni prema pravilima.

No, Trgovački sud u Zagrebu ipak je prihvatio pravomoćnu presudu protiv Beuka kao dokaz njegove odgovornosti za štetu učinjenu Hrvatskim šumama. Uz milijunski iznos naloženo mu je i da plati gotovo 170 tisuća kuna sudskih troškova. Na tu sudsku odluku Beuk je već uložio žalbu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više