Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Telegram otkriva: Dekanica PBF-a službenom karticom kupuje Polo i Boss odjeću, Chanel parfeme i namještaj

Jadranka Frece od listopada 2019. do kolovoza 2020. na karticu je potrošila 63.000 kuna. Troškove ne želi objasniti i tvrdi da Telegram o njima ne smije pisati

Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, i u naredne će tri godine biti na čelu tog fakulteta. Fakultetsko vijeće prije desetak dana premoćnom joj je većinom ukazalo povjerenje za novi mandat i njen izbor, doduše tek formalno, još mora potvrditi Senat Sveučilišta. Međutim, Telegram je došao u posjed dokumenata koji otkrivaju kako je dekanica tijekom aktualnog mandata trošila fakultetski novac na službenoj kartici.

U najmanju ruku neobični troškovi uključuju kupovinu u Peek & Cloppenburgu, Hugo Bossu, optici Ghetaldus, parfumeriji Douglas, ekskluzivnim dućanima u duty free zoni na aerodromu na Baliju, Chanel parfema… To je samo dio shopping odredišta koje bilježe računi službene, PBF-ove, kartice koju koristi dekanica.

Na primjer, u drugom mjesecu svog mandata, tijekom studenog 2019., dekanica Frece troši 1998 kuna u trgovini ženske odjeće Comma, zatim 2898 kuna u Peek&Cloppenburgu, još 1709 kuna u trgovini Hugo Boss, a tu je i 3909 kuna u trgovini namještajem Möbel Land. U veljači 2020. u optici Ghetaldus plaća račun na 1850 kuna, kao i 1075 kuna za Chanel u parfumeriji Martimex. U kolovozu prošle godine, kada su uobičajeni godišnji odmori na sveučilištu, dekanica plaća dva računa u parfumeriji Douglas, na iznose 1084 i 864 kune.

Dekanica nam je na upit suptilno priprijetila

Dekanicu Frece upitali smo o neuobičajenom korištenju službene kartice i zamolili je da nam objasni troškove. Umjesto objašnjenja, gospođa nam je priprijetila. “Financijska dokumentacija iz koje ste crpili informacije, ako ju posjedujete, pribavljena je na nezakonit način jer ju niste dobili od mene niti od PBF-a”, odgovorila nam je na službeni upit. Tome je dodala opasku da nam ne daje privolu da “na bilo koji način i u bilo kojem obliku” koristimo, kako je napisala, njene osobne podatke.

Kaže i da je kao dekanica PBF-a ovlaštena koristiti službenu karticu fakulteta za, redom, plaćanja u inozemstvu, plaćanja računa fakulteta koji zahtijevaju kartično plaćanje, troškove reprezentacije i ugošćivanja. “Troškovi po službenoj kartici su provjereni od strane revizije koja je utvrdila da s danom 30. lipnja 2020. nije bilo nepravilnosti u pogledu trošenja istih”, zaključuje Frece u odgovoru Telegramu.

Prodekan je za svoje troškove ponudio objašnjenje

Iz dokumentacije u čijem smo posjedu, vidljivo je da je službenu karticu jedno vrijeme posjedovao i prodekan PBF-a za financije i poslovanje, profesor Damir Ježek. Na naš upit, Ježek je za svoje različite troškove na službenoj kartici ponudio objašnjenje. Na primjer, u studenome 2019. i Ježek i Frece troše na Baliju. To nužno nije sporno ako se radi o službenom putovanju za potrebe prijevoza i smještaja radi sudjelovanja na znanstvenoj konferenciji.

I zaista, Hrvatska znanstvena bibliografija, baza objavljenih radova domaćih znanstvenika, bilježi predavanje koje su Frece i Ježek održali na znanstvenoj konferenciji na Baliju 18. i 19. studenog 2019. Ispisi računa sa službene kartice otkrivaju da je Ježek tamo platio više od 7900 kuna za smještaj u Conrad Bali Resortu&Spa. Profesor nam je potvrdio da se radilo o “plaćanju usluge hotelskog smještaja i prehrane za osam dana”.

Luksuzni resort Conrad u kojem su bili smješteni čelnici PBF-a

Velikodušan shopping u djutiću na Baliju

Osim smještaja, Frece i Ježek troše i na drugim mjestima; dekanica na primjer ostavlja 1361 kunu u Hard Rock Cafeu Bali, a tu je i nešto više od 1900 kuna koje je potrošila u trgovini Polo Ralph Laurent u zračnoj luci. Istoga dana, 20. studenoga 2019., prodekan Ježek na aerodromu u duty free shopu troši prvo 9885 pa 2169 kuna.

Za Telegram kaže da se, u tom slučaju, radilo o kupnji “poslovnih poklona organizatorima Znanstvenog kongresa na Baliju, za 12 članova znanstvenog odbora, kao uzvratne geste za poklone koje smo dobili od njih prilikom njihove posjete nama”.

Međutim, konferencija je održana od 18. do 19. studenog, a plaćanje u duty free shopu na aerodromu izvršeno je 20. studenoga što je ujedno i posljednji datum u kojemu su zabilježena plaćanja na Baliju. Ježek u studenome, po povratku s Balija, putuje u New York, gdje početkom prosinca sudjeluje na znanstvenoj konferenciji Food – Energy – Water Nexus 2019.

Suveniri ‘I love New York’ kao poslovni poklon

U New Yorku troši 792 kune u Adriennes pizza baru na Manhattanu, u pubu The Celtic Rail još 414 kuna, a tu je i 735 kuna u Phantom of Broadway gift shopu, koji inače prodaje popularne “I love NY” majice. Za kupovinu u Phantom of Broadway, Ježek kaže da se radi o “kupnji poslovnog poklona za predsjednika organizacijskog odbora kongresa u New Yorku”, a trošak u pubu Telegramu pravda kao “plaćanje poslovnog pića za članove domaćine organizacijskog odbora kongresa”.

Spomenimo kako su i Frece i Ježek značajne iznose ostavili u nizu zagrebačkih i restorana diljem Hrvatske. Profesor za svoja plaćanja tvrdi kako se mahom radi o službenim ručkovima. Tako je, primjerice, službenom karticom platio račun na 6272 kune u studenome 2019. u restoranu Potkova kod zagrebačkog Hipodroma. Radilo se, tvrdi, o poslovnom ručku za otprilike tridesetak dugogodišnjih suradnika fakulteta, a sve povodom inauguracije nove uprave fakulteta.

Osim u Zagrebu, dekanica je ručkove plaćala u restoranima u Zagorju, na Murteru, u zadarskom zaleđu, Šibensko-kninskoj županiji, no njena objašnjenja niti za jedan trošak nismo dobili. Frece je na dekansku dužnost stupila u listopadu 2019., a prema dokumentima u čijem je Telegram posjedu, do kolovoza 2020. na službenoj je Mastercard kartici potrošila najmanje 63.000 kuna. U razdoblju do ožujka 2020., prodekan Ježek na kartici je potrošio najmanje 92.000 kuna.

Dekanica ili prodekan amenuju troškove

Profesor Ježek u podužem nam je odgovoru objasnio i da se službenom karticom rješavaju i drugi troškovi koji uključuju plaćanja za sve djelatnike fakulteta koji sudjeluju na određenim znanstveno-stručnim i sličnim kongresima, simpozijima i konferencijama. Navedeni se troškovi, kaže, refundiraju s računovodstvenih kartica onih znanstvenih projekata, europskih ili projekata suradnje s gospodarstvom, koji su zatražili takvu vrstu plaćanja, “a koji u svom financijskom planu moraju imati za to predviđene troškove”.

Službenom se karticom, dodaje, plaćaju poslovni i radni ručkovi te odgovarajući poslovni pokloni za organizatore skupova s kojima fakultet posluje i surađuje, kao i za neke druge poslovne partnere. Procedura plaćanja službenom karticom propisana je, ističe, Pravilnikom o poslovnom financiranju po kojemu se napiše zahtjev za devizno ili neko drugo plaćanje, nakon čega “sve ide na odobrenje u ovisnosti o mjestu troška i raspoloživih sredstava na projektima”.

Odobrenje, dodaje, vrši prodekan za poslovanje ili dekan ili šef računovodstva, uz prethodnu suglasnost prodekana ili dekana. “Napominjem da navedenu službenu kreditnu karticu više ne posjedujem od veljače 2020. godine, već je ima jedino dekanica fakulteta”, zaključuje Ježek.

Frece će biti dekanica do rujna 2024.

Privatni troškovi na službenim karticama koje se financiraju javnim novcem, u slučaju bivšeg ministra kulture Berislava Šipuša, nedavno su rezultirali zatvorskom kaznom. Šipuš je prošloga tjedna na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog podizanja novca službenom karticom i plaćanja privatnih računa državnim novcem. USKOK ga je teretio da je od srpnja 2012. do prosinca 2015., na taj način oštetio državni proračun za više od 68 tisuća kuna.

Spomenimo i kako prvi, dvogodišnji dekanski mandat Jadranke Frece istječe u rujnu ove godine. Krajem prošle godine, izmijenila je Statut fakulteta, uz potvrdu Senata Sveučilišta, na način da dekanski mandat po novome traje tri godine, umjesto dvije kao dosad. Prije desetak dana, Frece je na fakultetskom vijeću premoćno potvrđena za novi dekanski mandat, koji će joj trajati do rujna 2024. godine.

Frece će kao dekanica, tijekom 2022., birati i novoga rektora Sveučilišta s obzirom na to da rektoru Damiru Borasu mandat istječe u rujnu sljedeće godine. Inače, Frece u senatskim krugovima slovi kao podržavateljica rektora Borasa pa joj se primjerice, na svečanosti povodom Dana PBF-a prošloga ponedjeljka, rektor Boras obratio kao “dragoj Jadranki”, zahvalivši njenom fakultetu na podršci. Tom je prigodom rektor govorio i o vrlo slabom financiranju Sveučilišta. Frece mu je uzvratila zahvalom na, kako je rekla, kontinuiranoj podršci koju pruža PBF-u.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više