Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Telegram otkriva: Grad Petrinja prodao privatnoj firmi zemljište za 63.000 kuna. A onda ga opet otkupio za 565.000 kuna

Telegram je u posjedu dokumenata koji dokazuju novu aferu gradonačelnika Darinka Dumbovića

Telegram je upravo otkrio novu aferu u Petrinji, neugodnu za gradonačelnika Darinka Dumbovića. Kako dokazuju dokumenti do kojih smo došli, Grad je 2016. prodao 3157 kvadrata zemljišta privatnoj tvrtki za 63.000 kuna, a onda je u veljači ove godine tu istu parcelu ponovno otkupio za 565.000 kuna.

Tvrtka koja je 2016. od Grada kupila zemljište u poduzetničkoj zoni, tu je parcelu prošle godine preprodala drugoj tvrtki, a zatim ju je ubrzo opet otkupio Grad. U svakom tom koraku cijena je dramatično rasla, no Darinko Dumbović, koji je gradonačelnik Petrinje od 2013., za Telegram tvrdi da transakcije koje je izveo nisu sporne.

Prodali za mizeran iznos, izgradili infrastrukturu, kupili skupo

Gradonačelnik kaže kako je to zemljište sada Gradu hitno trebalo za “smještaj doniranih kontejnera nakon potresa”. Prema njemu, samo parcele u poduzetničkoj zoni imaju potrebnu infrastrukturu, a baš je ova imala i izrađen elaborat o vrijednosti i ishođenu građevinsku dozvolu.

Doduše, bivši vlasnici dozvole su mogli dobiti zato što su građani Petrinje platili infrastrukturu do poduzetničke zone. Ukratko, Grad je česticu prije pet godina prodao za mizeran iznos, potom do nje izgradio cestu i doveo priključke, da bi je onda ponovno otkupio za gotovo devet puta veću cijenu.

Čestica koju je Grad Petrinja kupio od tvrtke Bannia i na kojoj bi trebali biti smješteni donirani kontejneri

Tek osnovana tvrtka odmah počela raditi za Grad

Sporno gradsko zemljište u poduzetničkoj zoni prvo je dakle 28. travnja 2016. kupila tvrtka Skela Banovina iz Petrinje, osnovana samo šest mjeseci ranije. Iste te 2016. godine, ta je tvrtka dobila i više od 100.000 eura vrijednih poslova od Grada Petrinje putem bagatelne nabave. Telegram je zatražio dokumentaciju o tim pravnim poslovima, no iz gradske uprave dobili smo odgovor kako nije dostupna jer je stradala u potresu.

Tri i pol godine nakon kupovine zemljišta, 18. studenoga 2019., Skela Banovina za svoju česticu dobiva i građevinsku dozvolu za “građenje građevine: otkup, hladnjača i prerada voća i povrća u Mošćenici”.

Poduzetnička zona Mošćenica – Poljana

Čestici narasla vrijednost

Vlasnik Skele Banovine, Dejan Dobrečević iz Siska, nije odgovarao na Telegramove upite, no kronologija je vidljiva iz dokumenata do kojih smo došli. Unatoč dobivenoj građevinskoj dozvoli Skela Banovina nije pokrenula nikakve radove nego su prošle godine zemljište prodali drugoj privatnoj tvrtki, Banniji d.o.o. iz Petrinje, za 250.000 kuna.

Zbog ugovornih odredbi o pravu prvokupa, česticu su prvo morali ponuditi Gradu. Uprava Skele Banovine 29. rujna 2020. doista se obratila gradonačelniku Dumboviću i obavijestila ga da zemljište namjeravaju prodati tvrtki Bannia. Početkom listopada 2020., Dumbović im odgovara kako je s time suglasan te kako Grad neće koristiti pravo prvokupa jer u proračunu nema novca.

Zatim zemljište, za spomenutih 250.000 kuna, doista kupuje Bannia d.o.o., tvrtka koju vode Mladen Beljo iz Dugog Sela i Mislav Tadić iz Svetog Ivana Zeline. Oni za Telegram tvrde kako im je ta nekretnina bila zanimljiva jer je imala ishođenu građevinsku dozvolu za hladnjaču koja bi i njima koristila jer su se “namjeravali baviti uzgojem autohtonog kestena ili imati otkupnu stanicu za voće i povrće”. No, zatim im je, kažu, potres pokvario planove pa su odustali od daljnjeg ulaganja u tu parcelu.

Čestica koju je kupila Skela Banovina te ju potom prodala tvrtki Bannia, a ona Gradu Petrinji

Grad kupuje česticu za 9 puta veći iznos

No, manje od dva mjeseca nakon velikog potresa koji je devastirao Petrinju, zemljište je ponovno otkupio Grad. Gradonačelnik Dumbović ustvrdio je kako mu je baš zatrebala ta parcela zbog smještaja kontejnera. Dogovor je postignut 15. veljače za iznos od 565.000 kuna s PDV-om. Ugovor je potpisao gradonačelnik Dumbović, a Grad se isti dan uknjižio na tu nekretninu.

Telegram je, usput, obišao ovu česticu 25. veljače, odnosno deset dana nakon kupoprodaje, i na njoj još nije bilo nikakvih kontejnera.

Koliko doista vrijedi zemljište?

Kako je moguće da je cijena u šest mjeseci skočila s 250.000, koliko je krajem prošle godine platila tvrtka Bannia, na 565.000, koliko je sada dao grad? Iz Bannije to opravdavaju time da je, prema elaboratu, građevinska dozvola s projektom vrijedila 290.000 kuna, a zemljište 160.000 kuna. Ostatak cijene čini PDV. Zanimljivo, u tom elaboratu stoji kako je vrijednost zemljišta 50 kuna po četvornom metru, iako ga je Grad pet godina ranije prodao za 20 kuna po četvornom metru.

Naime Grad Petrinja je prvo u travnju 2014. oglasio prodaju 19 parcela u poduzetničkoj zoni Mošćenica – Poljana po cijenama od 25.20 pa do 58.80 kuna po kvadratu, ovisno o namjeni zemljišta. No manje od godinu dana kasnije, 3. ožujka 2015., gradsko vijeće donosi novu odluku o prodaji u kojoj su cijene zemljišta prepolovljene.

Iz Grada su nam odgovorili kako je to drastično smanjenje vrijednosti zemljišta bila mjera za privlačenja ulagača u poslovnu zonu. No zanimljivo je primijetiti kako, nakon te izmjene, parcele kupuje niz tek osnovanih tvrtki, među kojima je i Skela Banovina.

U poduzetničkoj zoni Mošćenica i dalje nema nikakve gospodarske djelatnosti

Grad na gubitku, dokumenti zatrpani

Tako na kraju ispada da je Grad izgubio na zaradi od prodaje zemljišta, proizvodnja nikada nije ni pokrenuta, a k tome je potrošio i više od pola milijuna kuna da bi sada tu parcelu iznenada otkupio nazad. Uz to, kako smo naglasili na početku priče, Grad je financirao i potrebnu infrastrukturu do te čestice.

Kada smo pak Grad pitali možemo li dobiti dokumentaciju o poslovnim planovima, koje su tvrtke koje su tamo kupile zemljište morale predati, odgovorili su nam kako je i ona uništena u potresu.

Telegram je pokušao doći i do kopija svih kupoprodajnih ugovora tvrtki i Grada od 2014. pa do 2017., kada je bio posljednji natječaj, ali su nam u lokalnoj gruntovnici još 11. veljače kazali da je sva dokumentacija nakon potresa prebačena u Zagreb na skeniranje. Od tada smo nadležnom Ministarstvu pravosuđa poslali tri upita kada će skeniranje biti gotovo i možemo li negdje ipak dobiti tražene kopije. Nisu odgovorili niti na jedan upit.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više