Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Telegram otkriva: HDZ-ov gradonačelnik Vinkovaca u Njemačku odveo deset članova gradske uprave i pet tamburaša

Članovi neobičnog izaslanstva dobili su i dnevnice na koje je potrošeno 17.786 kuna

Gotovo da nema grada i općine u Hrvatskoj koji se ne diče prijateljskim odnosima sa sličnim sredinama u zemlji i inozemstvu, pa popis gradova prijatelja često ističu na tablama postavljenim uz ceste kojima se ulazi na njihovo područje.

Vinkovački oporbeni gradski vijećnik Goran Kajkić, iz stranke Ključ Hrvatske, na svom Facebook profilu nedavno je objavio koliko građane koštaju takva prijateljstva. Radilo se o nedavnoj posjeti izaslanstva Vinkovaca 1200 kilometara udaljenom njemačkom gradu Kenzingenu, kamo je posebnim autobusom vinkovačkog Poleta putovalo 30-ak osoba.

Trošak 17 tisuća kuna

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić (HDZ) rekao je za Telegram da je u izaslanstvu bilo 12 osoba iz gradske uprave, dok je Kajkić na svojoj Facebook stranici pobrojao da su u ”izabranoj ekipici” uz gradonačelnika na put išli i njegov zamjenik, tajnik i članovi Gradskog odbora HDZ-a, te pročelnici gradskih upravnih odjela.

No, iz službenog odgovora koji je Kajkiću stigao iz vinkovačke gradske uprave proizlazi da je na trošak lokalnog proračuna u Kenzingen putovalo deset osoba. Svakoj od njih isplaćena je jedna kunska dnevnica u iznosu od 200 kuna te po tri devizne; svakom dakle još po 210 eura. Na dnevnice, kunske i devizne, za put u njemački grad Kenzingen, ukupno je potrošeno 17.786,10 kuna.

Smještaj osigurao domaćin

Po onome što tvrdi Kajkić – da su članovi izaslanstva ”rodbinski povezani zaposlenici gradske uprave ili gradskih tvrtki” – čini se da su neki od njih tim putovanjem popravili kućni budžet, s obzirom da gradonačelnik Bosančić tvrdi kako im je domaćin, grad Kenzingen, osigurao smještaj i prehranu.

Veli, mahom su bili smješteni u njemačkim obiteljima, a samo dio izaslanstva u apartmanima, ali također o trošku grada Kenzingena. U razgovoru za Telegram opravdava se da je zakonska obveza grada osigurati dnevnice osobama koje idu na službeni put, a put u prijateljski grad Kenzingen tako je tretiran.

Kako su putovali?

Najam autobusa koji je prevalio oko 2500 kilometara, Grad Vinkovce stajao je 28.900 kuna s PDV-om, no Bosančić tvrdi kako se nije radilo o luksuznom vozilu, jer veli, vinkovačka tvrtka Polet nema luksuznih autobusa.

Opovrgava ono što je Kajkić rekao Telegramu, da je autobus bio na kat i imao 60-ak mjesta (dvostruko više nego što je bilo putnika) te uz sjedala i stoliće za kartanje. Bosančić tek veli da je put, u oba smjera, trajao 36 sati, od ukupno 90 koliko su proveli na četverodnevnom službenom putu.

Honorar za tamburaše

Uz 12 članova gradske uprave, kako kaže gradonačelnik Bosančić (ili 10 koliko stoji u službenom odgovoru s potpisom Sanje Lozić, pročelnice upravnog odjela za proračun i financije) u Kenzingen su putovali i predstavnici vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Relkovića, Srednje strukovne škole Vinkovci, Ogranka Matice hrvatske Vinkovci, te Gradskog društva Crvenog križa. No, njima dnevnice nisu isplaćene iz Gradskog proračuna.

Ali zato je javnim, gradskim novcem isplaćen honorar tamburaškom sastavu Čudni’ 5 koji je također putovao s izaslanstvom Grada Vinkovaca u Kenzingen.

Što sve piše u ugovoru

Kako stoji u ugovoru kojeg su 18. lipnja ove godine potpisali gradonačelnik Bosančić i član tamburaškog sastava Čudni ‘5, Krunoslav Aladić, petero glazbenika u Kenzingen je putovalo ”u sklopu tradicionalne manifestacije ‘Stadfest’ povodom 20. obljetnice službeno potpisanog prijateljstva i 15. obljetnice službeno potpisanog partnerstva gradova Vinkovci i Kenzingen”.

Zadatak tamburaša Čudni’ 5, stoji u članku 3. ugovora, bio je ”osigurati sve uvjete” kako bi ”umjetničko-izvođački nastup bio izveden na korektan način”, a bili su dužni koristiti vlastite instrumente, ”kao i osigurati poštivanje ugovorenih satnica programa”.

Grad Vinkovci, pak, bio se obvezao tamburašima ”o svom trošku osigurati prijevoz, smještaj i prehranu u vrijeme trajanja gostovanja u gradu Kenzingenu”. Ali i 7500 kuna honorara neto, dok će troškove poreza, prireza i ostalih doprinosa također platiti Grad Vinkovci.

Molba njemačkog kolege

Pitali smo vinkovačkog gradonačelnika Bosančića, koji je ujedno i predsjednik tamošnjeg gradskog odbora HDZ-a, je li vođenje tamburaša bilo nužno s obzirom da su proračun stajali najmanje 10.000 kuna. Rekao je kako posjeduje e-prepisku s gradonačelnikom Kenzingena Matthiasom Guderjanom (65), koji ga moli da u Njemačku dovede i vinkovačke tamburaše.

Veli da je Guderjan po prirodi veseljak i voli slavonsku tamburicu, no gradonačelnik Kenzingena ipak ih nije mogao slušati s obzirom da je, ”iz zdravstvenih razloga iznenada morao izostati”, kako stoji u plaćenom oglasu na jednom lokalnom vinkovačkom portalu.

‘Trebao je voditi studente’

Ali da su vinkovački tamburaši imali itekako važnu ulogu u Kenzingenu, vidi se i na fotografiji gdje se gradonačelnik Bosančić, iza kojeg stoji zamjenik gradonačelnika Kenzingena, Karlo Weiss, u nazočnosti Čudni’ 5, upisuje u knjigu dojmova.

Gradski oporbeni vijećnik Goran Kajkić kaže kako bi daleko više smisla imalo da je Bosančić umjesto tamburaša i brojnog izaslanstva Grada Vinkovaca (što je gradsku blagajnu olakšalo za 60-ak tisuća kuna) u Kenzingen, umjesto ”odabrane ekipice” poveo deset studenata s najvećim prosjekom i deset mladih sportaša sa zapaženim rezultatima. ”To bi bilo tako kad bi imali poštenog i dobronamjernog gradonačelnika”, napisao je Kajkić.

Što veže dva grada?

Pitali smo gradonačelnika Bosančića imaju li Vinkovci (s oko 35 tisuća stanovnika) i Kenzingen (oko 9.000 stanovnika) bilo kakvu gospodarsku suradnju, što bi prijateljstvu i partnerstvu dva grada dalo dodatnu dimenziju. Kaže kako te suradnje ”baš i nema”, te da je ranije, koliko zna, bilo pokušaja jednog obrtnika koji radi ograde od kovanog željeza da se plasira na tamošnje tržište.

Ali, dodaje Bosančić, s Kenzingenom je teško uspostaviti gospodarsku suradnju jer je ta sredina puno razvijenija od ovdašnje. Ističe, međutim, kako korijeni prijateljskih odnosa dva grada sežu još u vrijeme Domovinskog rata kada je Kenzingen Vinkovcima pružao izdašnu materijalnu pomoć te da već i zbog tog razloga valja održavati i njegovazi prijateljske odnose s tim gradom. I zaključuje kako će izaslanstvo Kenzingena biti gosti grada na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više