Politika & Kriminal

Telegram otkriva: Ministarstvo zdravstva dalo IT posao od 1,6 milijuna kuna tvrtki koja je dosad radila cvjetne aranžmane

Tvrtka Navada, kojoj je dodijeljen ovaj veliki posao, godinama nema zaposlenih. Lani je ostvarila prihod od tisuću kuna i gubitak od tri tisuće kuna

Ministarstvo zdravstva, otkrivaju javno objavljeni ugovori, dodijelilo je kompleksan posao za IT sustave bolnica nepoznatoj tvrtki iz Gornje Stubice, koja se dosad bavila cvjetnim dekoriranjem svadbenih proslava.

Kako otkriva Telegram, tvrtka Navada d.o.o. angažirana je na poslu ukupne vrijednosti 3,3 milijuna kuna bez PDV-a, za izradu “projektne dokumentacije i tehničke specifikacije te usluge stručnog koordinatora-ice (Key Expert) u projektu eBolnice”.

Dodjela ugovora službeno je objavljena u veljači ove godine, nakon uredno provedenog javnog natječaja tijekom prošle godine. Od ukupnog iznosa od 3,3 milijuna kuna, stoji u projektnoj dokumentaciji, gornjostubička tvrtka Navada dobit će 1,6 milijuna kuna.

‘Pogledajte registar trgovačkog suda’

Prema zadnje dostupnim podacima, tvrtka godinama nije imala nijednog zaposlenog, a 2019. godine ostvarila je prihod od tisuću kuna i gubitak od tri tisuće kuna. Ostatak iznosa za projekt eBolnice dobit će tvrtka DiMeros, s kojom Navada čini zajednicu dobavljača.

DiMeros i Navada u zajedničkoj su ponudi istaknuli kako će za projekt angažirati nekolicinu vrsnih stručnjaka, među kojima su neki doista ugledni sveučilišni profesori i, zanimljivo, suprug vlasnice Navade, Goran Žagar, inače dugogodišnji šef IT službe Doma zdravlja zagrebačke županije.

Telegram je poslao službene upite vlasnici Navade Mireli Žagar kako bismo doznali kako je cvjećarska tvrtka bez zaposlenika i bez prihoda došla do tako velikog i kompleksnog posla te suradnje s vrhunskim stručnjacima u medicini i IT industriji.

“Od osnivanja tvrtke, dio predmeta i opsega poslovanja je i IT djelatnost, što je vidljivo i u registru Trgovačkog suda”, odgovorila nam je Mirela Žagar. Prema tom registru tvrtka je registrirana za pedesetak najrazličitih djelatnosti kao što su proizvodnja sjemena, uvoz sadnica i nautički turizam, a među njima su i računalne usluge.

Screenshot službene stranice tvrtke angažirane na milijunskom poslu za digitalizaciju bolnica

‘Aranžiramo svadbene svečanosti’

U javnom predstavljanju tvrtke dominiraju cvjećarski poslovi. Navada se prije nekoliko godina spominjala u Zagorskom listu, kao jedan od izlagača na lokalnom sajmu vjenčanja, a osnivačica i direktorica Mirela Žagar na društvenim profilima promovira svoje cvjećarske usluge.

“Vršimo kompletnu uslugu aranžiranja svadbenih svečanosti, poslovnih evenata i drugih proslava”, piše na Pinterestu, na kojem se predstavlja kao “cvjećarka”. Na Facebooku je ponudila 50 posto popusta na usluge aranžiranja sale za potrebe vjenčanja. Zaposlenika nije imala ni prethodnih godina, a prihodi su se uglavnom kretali oko nekoliko tisuća kuna.

Tko stoji iza druge tvrtke

Krajem prošle godine, ministar Beroš poslao je dopis Navadi i DiMerosu, tražeći da specificiraju koja će tvrtka raditi koliki dio posla od ukupnih 3,3 milijuna kuna. Odgovorili su mu, navodeći da DiMerosu pripada 1,7 milijuna kuna, a Navadi 1,6 milijuna.

U specifikaciji za Navadu, na čijoj web stranici i dalje stoje cvjećarske usluge za potrebe vjenčanja, stoji da će pružati “uslugu izrade projektne dokumentacije i tehničke specifikacije u projektu e-Bolnice”, te da će odraditi 48 posto ukupnog posla na tome.

DiMeros je u vlasništvu Miljenka Jakopovića, menadžera u IT industriji koji je prethodno radio u renominiran tvrtkama kao što su SAP i Sedam IT. Prema zadnjim javno objavljenim podacima, tvrtka je imala jednog zaposlenog, a 2019. godine ostvarivala je prihod od 2,8 milijuna kuna.

‘Oni su angažirali stručnjake’

Na Telegramov upit zašto je na natječaj izašao s tvrtkom Navada, Jakopović je kazao kako je prema pravilima natječaja trebalo uključiti stručnjake, pa se odlučio za ovu tvrtku. Na naš telefonski upit za što je Navada točno stručna, nije odgovorio, tražeći da mu sva pitanja pošaljemo na mail.

“Navada d.o.o. je radila na poslovima pružanja IT usluga i izrade dokumentacije, te i na ovom konkretnom projektu ponudivši raspoložive suradnike traženih stručnosti, specifičnog iskustva koji su bili neophodni tvrtki DiMeros zadovoljiti tražene uvjete nadmetanja. DiMeros nije ugovorio usluge direktorice tvrtke nego usluge angažiranih ključnih i ne-ključnih stručnjaka koje je ponudila Navada”, kazao nam je Jakopović.

Gigantski projekt informatizacije

Na web stranici Navade, osim reklama za cvjećarske usluge, spominje se da tvrtka pruža i IT usluge. U vrlo generičnom tekstu navodi se kako pružaju usluge savjetovanja te s brojnim dobavljačima nabavljaju računalnu opremu. Međutim, od 2015. do lani, tvrtka je ostvarila svega dvadesetak tisuća kuna prihoda ukupno, pa nije jasno o kakvoj bi se točno opremi radilo.

Usput, e-Bolnica je gigantski, višegodišnji projekt informatizacije hrvatskih bolnica, ukupne vrijednosti 132 milijuna kuna i financira se većinom iz sredstava Europske unije. “Projekt e-Bolnica će provoditi Ministarstvo zdravstva kao nositelj i HZZO kao partner, u svim javnim bolnicama RH, odnosno u svih 20 županija i Gradu Zagrebu”, stoji na stranicama ministarstva zdravstva.

Još jedan u nizu sumnjivih natječaja

I ministru Viliju Berošu poslali smo službeni upit kako bi nam pojasnio detalje dodjele ovako važnog posla tvrtki koja se dosad uglavnom bavila cvjetnim aranžmanima. Kratko nam je napisao kako će njegove službe poslati odgovor koji ćemo objaviti, čim stigne.

Ovo je još jedan slučaj sumnjivih natječaja i dodijeljenih poslova u Ministarstvu zdravstva. Telegram je prethodno otkrio slučaj tvrtke Cuspis, u vlasništvu ministrovog poznanika, koja je netransparentno angažirana za stranicu Cijepise, te PR stručnjaka Drenislava Žekića, čija je tvrtka dobila 596 tisuća kuna za PR u zdravstvu, bez postupka javne nabave.


* NOVO U međuvremenu se oglasilo i ministarstvo zdravstva, kažu kako je pri dodjeli posla tvrtki Navada sve bilo prema zakonu. Njihov dopis u cijelosti možete pročitati ovdje.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu