Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Telegram otkriva nevjerojatan kaos: Pitanja za ispite koje učitelji u školama daju djeci mogu se kupiti na Njuškalu

Brojni hrvatski učitelji ne sastavljaju sami pitanja za školske ispite nego koriste već gotove knjižice. Naravno, procurile su na internet

Brojni profesori u školama diljem Hrvatske kod pisanih ispita u svojim razredima koriste gotove testove koje priređuju izdavači školskih udžbenika. Kako je Telegram upravo otkrio, knjižice s tim testovima – koje inače nisu u slobodnoj prodaji – mogu se kupiti na jednom od najpopularnijih internetskih oglasnika za cijenu od šezdesetak do 400 kuna. Ukratko, učenici ili njihovi roditelji mogu jednostavno na internetu kupiti knjižicu s pitanjima za ispite koja će se cijele godine pojavljivati na školskim provjerama znanja.

Školsku upotrebu gotovih testova koje izrađuju izdavačke kuće omogućava država, odnosno Agencija za odgoj i obrazovanje koja ove testove odobrava kao tzv. druge obrazovne materijale koji se uredno mogu koristiti u školama. U školama ove testove na početku školske godine plaćaju roditelji od kojih učitelji za to zatraže novac. Kupovina ide preko škole i gotovi testovi nastavnicima stižu direktno na radno mjesto.

Ovakav model očekivano je negdje pukao jer je gotove testove izdavača moguće kupiti preko internetskih oglasnika. U višednevnom istraživanju, Telegram se tamo javio na jedan od mnogobrojnih oglasa. Ubrzo smo došli do dokaza da privatni internetski trgovac uistinu posjeduje i prodaje gotove testove izdavačkih kuća čiji je primarni posao izrada i tiskanje školskih udžbenika.

Sve plaćaju roditelji

Gotovi testovi izdavačkih kuća za cijelu paletu školskih predmeta, višegodišnja su praksa. Prema javno dostupnim podacima, najmanje od 2011. Agencija u pomoćna nastavna sredstva odobrava i ove gotove ispite znanja. Nakon odobrenja Agencije, ti su ispiti slobodni za odabir i korištenje učiteljima i nastavnicima. Popisi testova koje učitelji odaberu za korištenje u svojoj nastavi, vrlo su transparentno objavljeni na web stranicama škola.

Za razliku od osnovnoškolskih udžbenika, koji se financiraju iz državnog proračuna, tzv. druge obrazovne materijale komercijalnog karaktera – radne bilježnice, zbirke zadataka, nastavne listiće, radne listiće, vježbenice, slovarice, a očito i ispite znanja – plaćaju roditelji. U praksi, početkom školske godine učitelji na roditeljskim sastancima izvijeste roditelje o troškovima za ove materijale.

Spomenu se tu i troškovi za testove, no mnogim roditeljima nije jasno da se radi o gotovim testovima, već pomisle da je riječ o kopiranju ispita koje sastavlja sam nastavnik za svoje učenike. Međutim, riječ je o ovom prvom. Jedna ispitna knjižica gotovih testova izdavača obično je podijeljena u A i B grupu te sadrži gradivo cijele školske godine. Predviđena je za dva učenika i košta četrdesetak kuna, odnosno dvadesetak po učeniku. Kada učitelji prikupe novac od roditelja, ispiti se nabavljaju preko škole i na taj način dolaze direktno nastavnicima.

Internetski biznis

Da se gotovi ispiti nakladnika uistinu koriste za ispitivanje i ocjenjivanje znanja učenika, potvrđuje nam nekolicina ravnatelja s kojima smo razgovarali. “Učitelji koriste testove raznih nakladnika i u mojoj školi, na način da ih daju učenicima kao testove na temelju kojih ocjenjuju njihovo znanje iz određenog gradiva, a roditeljima se dostavlja uplatnica za navedeno”, kaže za Telegram ravnatelj jedne osnovne škole čiji su podaci poznati redakciji. Neki učitelji, nastavlja, sami sastavljaju testove, a neki ih naručuju od nakladnika.

Da ovaj model u kojem ispiti preko škola dolaze do nastavnika ne funkcionira kako je zamišljeno, pokazuje Telegramovo istraživanje. Cijeli niz oglasa za cijeli niz ispita iz raznih školskih predmeta pronašli smo na popularnom internetskom oglasniku. Tu je za ispite potrebno izdvojiti od 60 do 400 kuna. S jednim od prodavača, Telegram je stupio u kontakt. U nekoliko razmijenjenih poruka, primili smo dokaz da posjeduje i prodaje gotove testove nakladnika. Iz nakladničke kuće – čiji smo ispitni materijal pribavili preko interneta – Telegramu su potvrdili vjerodostojnost testa.

Inflacija odlikaša

Ako su ovi testovi vrlo lako dobavljivi preko interneta, pitanje je kako sve to funkcionira kada učenici (ili roditelji) bez problema do njih mogu doći i riješiti ih prije pisanja (istog) testa u školi. “Ako je doista istina da se ti isti testovi mogu nabaviti preko interneta ili na bilo koji drugi način i učenici ih prije samog ispitivanja mogu riješiti, onda zbilja ne vidim smisao svega toga.

Preispitat ću sve, razgovarati s učiteljima na sjednicama te s roditeljima na Vijeću roditelja i vidjeti kako dalje. Ako je sve navedeno točno i ako učenici testove riješe i prije samih testova, treba li nas uopće čuditi inflacija odlikaša”, kazao nam je jedan od ravnatelja. Iz nakladničkih krugova u neformalnim razgovorima kažu kako s njihovim testovima ništa nije sporno, osim činjenice da su procurili.

Na pitanje ne odrađuju li time važan dio posla učitelja, odgovaraju kako ih izrađuju kao pomoć u nastavi. Tvrde i da ovi testovi učiteljima daju dodatnu sigurnost pred roditeljima koji se žale na ocjene jer im mogu reći da s tim testom nemaju veze. Kažu i da su testovi provjereni te na neki način baždareni i odobreni od državne Agencije.

Zakonska regulativa

Regulativa relevantna za sve ovo sadržana je u Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima koji je 2018. donijela Fuchsova prethodnica, Blaženka Divjak. Zakon niti u jednom svom dijelu ne definira što su i koji su točno “drugi obrazovni materijali” – nema spomena o bilo kakvim ispitima – već samo definira da ih odobrava Agencija za odgoj i obrazovanje. O rezultatima našeg istraživanja informirali smo Ministarstvo Radovana Fuchsa.

Za Telegram su potom poručili kako “drugi obrazovni materijali” u postojećem Zakonu nisu adekvatno regulirani, pogotovo njihova cijena i upotreba u školama. “U novom Zakonu o udžbenicima će sve vezano uz druge obrazovne materijale biti puno bolje regulirano (odobravanje, upotreba u školama i cijena)”, zaključili su i za ostala pitanja uputili nas na Agenciju.

Agencija: ‘Nismo nadležni’

Iz Agencije, kojoj je na čelu profesorica hrvatskog jezika i književnosti Dubravka Brezak Stamać, kažu da odobravaju sva izdanja koja pomažu u ostvarivanju utvrđenih odgojno-obrazovnih ishoda. Na naše pitanje zašto odobravaju gotove ispite znanja izdavačkih kuća kao prihvatljive za školsku upotrebu, odgovaraju kako nisu nadležni niti za distribuciju niti za tumačenje što se sve i zašto ubraja u drugi obrazovni materijal. Potiču, zaključuju, samostalnost učitelja u sastavljanju ispita znanja i vrednovanju postignuća učenika.

“Svaki je učitelj/nastavnik osposobljen za izvođenje nastave kao i za vrednovanje ishoda učenja. Hoće li samostalno sastavljati zadatke za vrednovanje ili će koristiti odobrene ispite znanja, autonomija je samog učitelja/nastavnika o čemu odluku donosi/donose dogovorno na razini školske ustanove”, poručuju. U konačnici, spomenimo anketu koju je u rujnu proveo nišni portal Srednja.hr.

Svoje su čitatelje, mahom učenike, pitali traže li u školi od njih i njihovih roditelja da dodatno kupuju gotove testove nakladnika. Iz ankete proizlazi kako je 61,22 posto ispitanika odgovorilo da nastavnici na više predmeta od njih traže da se kupe gotovi testovi. Od njih 9,33 posto zatraženo je da gotove testove kupe na samo jednom predmetu, a preostalih 29,44 posto iskazalo je da takve testove ne moraju kupovati jer njihovi nastavnici sami sastavljaju svoje ispite.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više