Politika & Kriminal

Telegram otkriva: Nova šefica Nadzornog odbora Holdinga bila je ravnateljica državne banke. I uzela iznimno povlašten kredit

Suzana Brenko 2015. bila je predsjednica Uprave Croatia banke i kredit u švicarcima refinancirala je novim, pod uvjetima koji građanima nisu bili dostupni

Suzana Brenko, predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga koju je na tu funkciju postavila nova gradska administracija na čelu s Tomislavom Tomaševićem, prije otprilike šest godina – u vrijeme dok je bila direktorica Croatia banke – refinancirala je kredit koji je imala u švicarskim francima. To je učinila kunskim kreditom pod izuzetno povoljnim uvjetima, koji tada nisu bili dostupni običnim građanima. Croatia banka je, inače, u potpunom vlasništvu države, odnosno Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

Prije nego što je u rujnu 2012. godine imenovana predsjednicom Uprave državne Croatia banke, Brenko je radila u Hypo banci gdje je 2006. podigla nekoliko kredita u švicarskim francima kojima je financirala kupnju stana od otprilike 140 četvornih metara u zagrebačkim Šestinama.

Kredite u švicarcima zamijenila kunskim – u banci na čijem je čelu

Nekretnina, kako je vidljivo iz zemljišnih knjiga, financirana je korištenjem dva kredita Hypo banke u iznosu od 44 i 146 tisuća švicarskih franaka, u kunskoj protuvrijednosti. Osim ta dva kredita, u teretovnicu tog stana upisan je i treći, također kod Hypo banke u iznosu od 84 tisuće švicarskih franaka, također u kunskoj protuvrijednosti. Znači, sve skupa oko 274 tisuće švicarskih franaka ili po sadašnjem tečaju oko 1,9 milijuna kuna.

Brenko dolazi na čelo Croatia banke, postaje predsjednica Uprave s mandatom od tri godine – od listopada 2012. do listopada 2015. i u zadnjoj godini mandata, u banci koju vodi, podiže kredit od 934 tisuće kuna.

Radilo se o stambenom kreditu, u kunama, s fiksnom kamatnom stopom od – za tadašnje prilike – vrlo povoljnih četiri posto. Inače, u Croatia banci su tada kamate na oročene depozite bile 3,80 posto.

Kredit kakav nisu mogli dobiti obični građani

Da je ovakav kredit bio dostupan samo povlaštenima, vidljivo je iz Odluke o kamatnim stopama po kreditnim proizvodima Croatia banke, od 1. siječnja 2015. godine. Naime, tada je Croatia banka u komercijalnoj ponudi imala stambene kredite isključivo denominirane u eurima s promjenjivim kamatnim stopama te je visina kamatne stope tada, za takve kredite iznosila 5,68 posto.

Iz zemljišnih knjiga očito je da je Brenko taj kunski kredit iskoristila za zatvaranje nepovoljnih kredita u švicarskim francima, s obzirom na to da su ubrzo nakon što je Croatia banka upisala zabilježbu založnog prava na toj nekretnini, brisana založna prava Hypo banke za kredite u švicarskim francima.

Brenko: Kredit je odobren pod tadašnjim uvjetima za zaposlenike

To se sve događalo, naravno, prije nego što je u rujnu 2015. stupio na snagu zakon koji je i drugim građanima koji su imali kredite u švicarskim francima omogućio konverziju. Za komentar smo zamolili i gospođu Brenko koja nam je pisanim putem kratko odgovorila da joj je kredit “odobren pod tadašnjim redovnim uvjetima za zaposlenike banke” i da su “uvjeti su bili jednaki za sve” Dodala je i da su trenutni uvjeti za navedeni kredit jednaki redovnim uvjetima za klijente banke.

Što bi značilo da je državna banka koju je vodila početkom 2015. građanima odobravala stambene kredite isključivo u eurima, dok su svojim zaposlenicima omogućavali kredite u kunama i s povoljnijim kamatama.

Do dolaska na čelo NO holdinga bila je nepoznata široj javnosti

Brenko je do dolaska na čelo Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga bila prilično nepoznata široj javnosti. Karijeru je 1993. godine započela u deviznom inspektoratu Ministarstva financija. Nakon toga 2002. prelazi u Fond za naknadu oduzete imovine, u kojem se zadržala sve do 2006. kada prelazi u tadašnju Hypo banku.

Iz Hypo banke, kao što smo već spomenuli, dolazi na čelo Croatia banke gdje ostaje tri godine, do listopada 2015. godine. Nakon toga kraće vrijeme bila je u tvrtki Razvoj golf, poznatoj po projektu golfa na Srđu iznad Dubrovnika. Posljednjih nekoliko godina vodi vlastitu konzultantsku tvrtku.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu