Politika & Kriminal

Telegram otkriva novi poraz države: Nakon presuda koje potvrđuju da je prevarant, Eko Sever dobio milijun kuna poticaja

U agenciji Ministarstva poljoprivrede ignorirali su pravomoćne sudske presude; dali su javni novac vlasniku Eko Severa, kojeg je Telegram raskrinkao još 2015.

Politika & Kriminal

Telegram otkriva novi poraz države: Nakon presuda koje potvrđuju da je prevarant, Eko Sever dobio milijun kuna poticaja

U agenciji Ministarstva poljoprivrede ignorirali su pravomoćne sudske presude; dali su javni novac vlasniku Eko Severa, kojeg je Telegram raskrinkao još 2015.

Nakon afere koju je Telegram otkrio 2015., tržište je kaznilo tvrtku Eko Sever i biznis im je krahirao. Prihodi su im s 3,2 milijuna kuna pali na 147.000, završili su u stečaju i na kraju su izbrisani iz Registra Trgovačkog suda. No, onda im je država odlučila pomoći javnim novcem

Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Jednog jutra krajem veljače 2018. godine, sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, Marijan Bertalanič, donio je presudu kojom su potvrđeni navodi Telegramovog istraživačkog specijala o prevari koju je izveo najveći ekološki proizvođač hrane.

U listopadu 2015., Telegramovi novinari i fotoreporteri nakon nekoliko tjedana istraživanja dokazali su kako je tvrtka Eko Sever bezočno varala svoje kupce, podvaljujući im najjeftiniju robu s veletržnice kao ekološku.

U spomenutoj presudi iz veljače 2018., sudac Bertalanič Telegramov je specijal u obrazloženju opisao kao, citiramo, “svijetli primjer istraživačkog novinarstva”. Nije to pritom jedina presuda u ovom slučaju. Vlasnik Eko Severa podnio je desetak tužbi protiv naše redakcije i u svim tim postupcima, različiti suci pojedinci te sudska vijeća presudili su identično: Telegram je pisao istinu. U međuvremenu je sedam presuda postalo i pravomoćno.

Mario Sever snimljen na svom štandu na tržnici Dolac prošlog vikenda

Kako to opravdava agencija Ministarstva poljoprivrede?

Iste te 2018. godine, kada je trud Telegramovih reportera na sudu opisan kao “svijetli primjer istraživačkog novinarstva”, državna tijela RH dodijelila su Mariju Severu, vlasniku tvrtke Eko Sever, 252.546 kuna javnog novca. Godinu ranije, kada je već bila donesena prva presuda Općinskog suda u Zagrebu, dobio je 406.288 kuna, a 2019. još 381.829 kuna. Pritom mu je, u odluci koja djeluje kao da je iz nekog vica, nadležna agencija Ministarstva poljoprivrede taj novac dodijelila kao “potporu za ekološki uzgoj”.

Kada smo, nasumično pretražujući dodijeljene poticaje, sredinom prošlog tjedna shvatili da je država u samo tri godine dala 1.031,197 kuna proizvođaču koji je dokazano varao svoje kupce, obratili smo se nadležnoj Agenciji za plaćanje u poljoprivredi. U odgovoru su se, među prvim navodima, ogradili zgodnom tezom kako Agencija koja dodjeljuje potpore za ekološki uzgoj, “nije nadležna za kontrolu ekološke proizvodnje i prodaje”. Navedeni dio odgovora naglasili su boldanjem slova.

Problem je upravo u tome što državna kontrola ne valja

U nastavku dopisa, pokušavajući objasniti kako odluka o dodjeli poticaja ni po čemu nije sporna, iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi detaljno su opisali kako se u RH kontroliraju ekološki proizvođači.

No, dokazao je Telegramov specijal iz 2015. godine, suština problema leži upravo u manjkavostima sustava kontrole; država evidentno ne štiti svoje građane odnosno potrošače. I tada, kada smo ih uhvatili u prevari, Eko Sever imao je ekološki certifikat i potvrdu da je prošao sve potrebne kontrole. Redovito ih je nadzirao Bioinspekt, jedna od privatnih tvrtki koje je država ovlastila za kontrolu ekoloških proizvoda.

Svejedno, Telegramova novinarka u njihovoj je trgovini u Tratinskoj ulici u Zagrebu kupila jabuke i odnijela ih u Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar. Nakon postupka analize, koji su djelatnici Zavoda proveli dvaput, ustanovljeno je da jabuke nisu ekološke, kako je tvrdio Eko Sever i s tim ih argumentom prodavao za 19,90 kuna po kilogramu.

Ekološka inspekcija 10 godina nije ušla u njihov dućan

Nekoliko tjedana kasnije izveli smo akciju tajnog praćenja koja je pokazala i kako su to točno najjeftinije jabuke s veletržnice završile u dućanu tada najpoznatijeg proizvođača ekološkog voća i povrća.

Telegramove ekskluzivne fotografije iz 2015.: Vozač Branko Šimec kupuje jeftino voće i povrće na veletržnici…
…i noću ih dovozi u sjedište Eko Severa

Kako smo također dokazali na primjeru Eko Severa prije pet godina, inspekcije ekološke prodaje u Hrvatskoj funkcionirale su ovako: Nadzorno tijelo Bioinspekt svako bi toliko obišlo imanje Eko Severa i ustvrdilo da se tamo doista vrši ekološka proizvodnja. No, prodaju li oni u svojim trgovinama doista isključivo ekološke proizvode, nitko nije kontrolirao. Do Telegramovog istraživačkog specijala, Eko Sever desetak je godina bio najveći proizvođač organske hrane u državi, a nikada im niti jedna ekološka kontrola nije izvršila provjeru bilo kojeg prodajnog mjesta.

Bioinspekt dakle uopće nije kontrolirao trgovine Eko Severa nego samo imanje na kojem proizvode voće i povrće, no ni to nisu činili prema pravilima. Iako je propisano da nadzorna tijela dio svojih inspekcija moraju obavljati nenajavljeno, prema priznanju inženjera Dubravka Kupčinovca, iz Bioinspekta su uvijek unaprijed obavještavali kada će doći u provjeru Eko Severa. Ovo je citat iz svjedočenja inženjera Kupčinovca na Općinskom sudu u Zagrebu: “mi i nenajavljene kontrole ipak najavimo, kako ne bismo naišli na zatvorena vrata”.

Nakon našeg teksta, inspektor lažirao izvješće. On i dalje radi

Nadalje, nakon što je u listopadu 2015. izašao Telegramov istraživački specijal, inženjer Dubravko Kupčinovac lažirao je izvješće kako bi zataškao prevaru. Ni nakon toga država nije učinila ništa. Bioinspekt tako i dalje, uz licencu Republike Hrvatske, kontrolira ekološke proizvođače. Štoviše, prihodi su im u 2019. narasli na 3,3 milijuna kuna, a Dubravko Kupčinovac, koji je lažirao izvješće, još uvijek je uredno naveden među osnivačima tvrtke.

Prije dvije godine htjeli smo razgovarati sa šefovima Bioinspekta i ponuditi im da iznesu svoju stranu. Kao što se vidi na ovoj fotografiji, pobjegli su od Drage Hedla, zaključali se u ured i čekali da ode

Za razliku od Bioinspekta, tvrtki Eko Sever prihodi su dramatično pali nakon razotkrivanja u Telegramu. Zbog radikalno smanjene potražnje za njihovim proizvodima, morali su zatvoriti prodavaonicu u zagrebačkoj Vlaškoj ulici te webshop uz pomoć kojeg su distribuirali robu po cijeloj Hrvatskoj.

Zadržali su dućan u Tratinskoj te štand na tržnici Dolac, no biznis im je krahirao. U 2014., odnosno u godini prije afere, imali su 3,2 milijuna prihoda, a 2018. pali su na 147.863 kune. Podataka za kasnije poslovanje nema, jer je tvrtka 29. travnja 2019. završila u stečaju i 9. srpnja te godine brisana je iz registra trgovačkog suda.

Vozač na sudu priznao: ‘godinama sam to za njih radio’

Tržište je, dakle, kaznilo prevarante. No onda im je u pomoć priskočila država koja je OPG-u Marija Severa, prokazanom osnivaču tvrtke Eko Sever, isplatila 1.031,197 kuna javnog novca. Važno je spomenuti kako prevara s ekološkim proizvodima nije bila sporadična niti je tek krenula, kada smo je razotkrili. Tijekom svjedočenja u jednom od sudskih postupaka Eko Sever VS Telegram, slomio se vozač Branko Šimec, kojeg smo uhvatili kako u Severovo skladište noću dovodi robu s veletržnice.

“Radio sam to godinama”, priznao je opisujući dinamiku i detalje kojim je tvrtka s milijunskim prihodima varala svoje kupce.

Pokušao oteti zemljište koje mu je država dala u zakup

Nakon Telegramovog istraživačkog specijala iz 2015., o Mariju Severu usput se doznalo štošta. Primjerice, iako se godinama u javnosti predstavljao kao “uspješni arhitekt koji je iz ljubavi prema zemlji odbacio velike projekte i posvetio se ekološkoj poljoprivredi”, ključni dijelovi njegove biografije bili su fabricirani.

Prije nego što je počeo uzgajati voće i povrće, na istoj je adresi imao registriranu stolariju. I taj mu je biznis propao uz skandalčić; jedna braniteljska udruga optuživala je članove obitelji Sever da su im, umjesto custom made namještaja originalne hrvatske proizvodnje, za velik novac uvalili jeftinu talijansku konfekciju.

Državnim tijelima koja su Mariju Severu nakon dokazane prevare s eko hranom transferirale novac građana, mogle su biti poznate još neke njegove epizode. Primjerice, kako je također izvijestio Telegram, 2018. donesena je presuda iz koje se može rekonstruirati kako je vlasnik Eko Severa neobičnim lupingom pokušao državi otuđiti zemljište koje je, kao perspektivni ekološki proizvođač, dobio u jeftini zakup.

Kupci ekološke hrane često su roditelji i ljudi s dijagnozama

Medijsko razotkrivanje prevara s hranom, usput, nije isključivo hrvatska pojava. U Njemačkoj je prije desetak godina također izbila velika afera, no institucije su reagirale posve drugačije; prihvatili su medije kao partnere i njihova otkrića pomogla su u suzbijanju prevara i uspostavi boljih kontrola.

U Hrvatskoj su institucije pokušavale zataškati aferu, iako je Telegram objavio neprobojne dokaze. Tajnim praćenjem dokumentirali smo uigranu prevaru koja je, dokazat će se kasnije, trajala godinama: neformalni suradnik Eko Severa, vozač Branko Šimec, noću bi izveo svoj kamion s parkirališta u Borovju i otišao na zagrebačku Zelenu tržnicu. Prtljažnik bi nakrcao kašetama najjeftinijeg voća i povrća koje bi zatim, najčešće između 2 i 4 ujutro, dovozio u sjedište Eko Severa, u zagrebačku Vukomerečku cestu.

Dvorišna vrata uglavnom mu je otvarala Ivka Sever. Kamion bi se dovezao do skladišta u stražnjem dijelu obiteljskog posjeda, vozač bi šutke istovario kašete u skladište i otišao.

Mario Sever i njegova supruga Ivka tu su robu zadnje kategorije zatim plasirali na svoja prodajna mjesta, lažno ih deklarirajući kao vrhunske ekološke proizvode. Tako su kupcima, nerijetko bolesnicima s najtežim dijagnozama i roditeljima male djece, najjeftinije voće i povrće prodavali po desetak puta višim cijenama.

Agencija Ministarstva ignorirala sudske presude

Djelatnici nadležnih državnih institucija ignorirali su fotografije koje nepobitno dokazuju noćni transport s veletržnice u sjedište Eko Severa, iskaze svjedoka i laboratorijska izvješća. U svim javnim istupima državni službenici branili su sustav i demantirali ozbiljne rupe u kontroli. Na kraju, kako pokazuje ova upravo otkrivena afera s poticajima, u slučaju Marija Severa državne službe ignorirale su i pravomoćne sudske presude.

Od specijala o Eko Severu izmijenilo se četvero ministara poljoprivrede. Te 2015. aktualan je bio SDP-ov Tihomir Jakovina koji je javno nasrnuo na Telegram, tražeći od nas da “prestanemo istraživati”. Nakon njega, resor je preuzeo Mostov Davor Romić, zatim HDZ-ov Tomislav Tolušić, da bi 2019. na tu funkciju premijer postavio Mariju Vučković.

U međuvremenu su, kako smo rekli, donesene i pravomoćne presude koje potvrđuju prevaru no glavni protagonisti prošli su nekažnjeno. Notorni Bioinspekt i dalje nadzire ekološke proizvođače, protiv Marija Severa država nije pokrenula nikakve korake niti mu je oduzela ekološku licencu; dapače, nakon što je izgubio na tržištu, krenula ga je spašavati javnim novcem.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu