Politika & Kriminal

Telegram otkriva: Obitelj odbjeglog tajkuna i obitelj Uskokovog optuženika bore se za vrijednu palaču u centru Zagreba

Kontroverze oko prodaje, sudske tužbe, novih i starih suvlasnika vrijednog zdanja u Smičiklasovoj 23

Vrijedna palača s početka prošlog stoljeća, smještena u središtu Zagreba, u Smičiklasovoj ulici 23, nedavno se našla u oglasnicima za prodaju nekretnina. Telegram je o ovom zdanju pisao krajem 2020. kada smo otkrili da zbog nesporazuma suvlasnika zapinje njezina obnova nakon zagrebačkog potresa. Potvrđeno nam je tada da je polovina palače godinama bila u vlasništvu tvrtke odbjeglog hrvatskog tajkuna Josipa Gucića.

Gucić je na toj lokaciji u centru grada planirao otvoriti hotel, a još prije godinu i pol najavljivao je ostalim suvlasnicima nova ulaganja te pokušavao od njih otkupiti preostale stanove u palači. Sada je, barem se tako čini prema podacima do kojih je Telegram došao iz više službenih i neslužbenih izbora, njegova obitelj od toga odustala.

Naime, nekretnina je lani prodana tvrtki čiji je vlasnik zet Roberta Palića, hoteljera i menadžera, koji je od 2019. pod optužbama USKOK-a za malverzacije s luksuznim vozilima. Najnoviji podatak iz zemljišnih knjiga govori pak da je dio palače nedavno i sudski blokiran, jer se Ante Gucić, brat odbjeglog tajkuna, usprotivio prodaji. Očito je, dakle, da se iza zidova palače sada vodi žestoka bitka između novih i starih vlasnika.

Prodaja palače u centru

Priča o ovom zdanju u centru Zagreba ponovno je aktualna od kada se prije nekog vremena pojavio oglas u kojem se na prodaju nudi nešto više od 1200 kvadrata na prvom, drugom i trećem katu. Kao kupoprodajna cijena oglašen je iznos od 2,6 milijuna eura. Telegram se zainteresirao za detalje jer prodaja ovakvih nekretnina nije svakodnevni slučaj u Zagrebu.

“Postoji projekt za hotel, a prostor je idealan za hostel, polikliniku, privatnu školu, urede, ambasade”, stoji u oglasu. Da je doista u Smičiklasovoj 23 Gucić planirao otvoriti hotel Telegram je već pisao. Otkrili smo ranije i intrigantnu činjenicu da je čak dobio građevinsku dozvolu iako nije bio vlasnik cijele nekretnine. Međutim, ostali suvlasnici na tu građevinsku dozvolu uložili su žalbe, pa je na kraju poništena. Idejni projekt je očito ostao. U njemu su ranije spominjane 34 smještajne jedinice, te depandansa.

Čija je bila ova palača?

Inače, već letimični pogled na ovu palaču potvrđuje da je riječ o građevinski, urbanistički i povijesno zanimljivom objektu. Radi se o zdanju koje je pripadalo imućnoj židovskoj obitelji Deutsch Maceljski, izgrađenom 1923. godine. Doduše, u oglasu kojim je sada ponuđena na prodaju navedeno je da datira iz 1910. godine.

Obitelj Deutsch Maceljski je, osim ove palače, imala vrijedne nekretnine na još nekoliko lokacija u Zagrebu, ali i diljem ondašnje Jugoslavije. U Crikvenici su tako 1938. kupili hotel Eden koji im je neko vrijeme služio kao kuća za odmor. Palaču u Smičiklasovoj oduzele su im, zajedno s ostalom imovinom, vlasti Nezavisne države Hrvatske, a nacionalizirana je za vrijeme komunističke vladavine. Umjetnine iz obiteljskog vlasništva stavljene su pod zaštitu ondašnjeg Hrvatskog muzeja.

Poseban detalj na krovu

Kako su se Deutsch Maceljski bavili drvnom industrijom veliki dio unutrašnjosti palače u Smičiklasovoj ulici izrađen je i uređen drvom. Telegramova novinarka bila je i na samom krovu palače na kojoj se nalazi gradski vrt, te se uvjerila kako se odande prostire pogled na gotovo cijeli Zagreb.

Dio imovine oduzete ovoj židovskoj obitelji vlasti su u međuvremenu prodale privatnim vlasnicima. Zato nakon osamostaljenja Hrvatske, Deutsch Maceljski nisu uspjeli vratiti sve što su nekoć posjedovali. Među rasprodanim nekretninama bili su i stanovi u palači u Smičiklasovoj ulici.

Među novim kupcima bila je i tvrtka Rudar koju će Gucić kasnije privatizirati.

Gucićev dio palače

O Guciću i pravosudnim repovima njegovih privatizacijskih poteza već se mnogo pisalo. I Telegram je neke od tih procesa detaljno pratio. Ti su postupci mahom neslavno propali, dok Gucić većinu vremena nije bio ni dostupan hrvatskom pravosuđu. Pobjegao je još 2007. i skrasio se u Srbiji.

U međuvremenu je, kako proizlazi iz javno dostupnih podataka izašao iz strukture tvrtke Rudar, kojom je, kada smo ih kontaktirali 2020., upravljao njegov brat Ante Gucić. Da o svojoj imovini na adresi u Smičiklasovoj Rudar nije posebno vrijedno brinuo uvjerili smo se kada smo na njihovim prostorima uočili debele slojeve prašine, a u unutrašnjosti poslovnih prostora nije bilo nikakvog namještaja. No, u odgovoru za Telegram u listopadu 2020. najavili su nova ulaganja.

Palača se ipak prodaje

Od tada se očito puno toga promijenilo. Naime, iako su Gucići i njihova tvrtka Rudar tvrdili da imaju planove za investiranje u palaču, izgleda da su do kraja 2021. ipak od njih odustali. Svoj dio palače Rudar, koji se tek 21. listopada prošle godine i službeno upisao kao suvlasnik, taj isti dan prodaje tvrtki Fi-Bo trade.

Riječ je o tvrtki koja je, prema službenim podacima iz Sudskog registra, svega tri dana ranije osnovana s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna. Direktor joj je Antun Berišić, inače zet Robera Palića, poduzetnika koji se prije par godina našao na meti USKOK-a. Suvlasnici iz Smičiklasove tvrde da je kupac zapravo Palić.

Njega se od 2018. povezuje s malverzacijama prilikom uvoza luksuznih automobila čime je država oštećena za 6.599.601 neplaćenoga PDV-a. Palić je široj javnosti poznat i kao osoba koja je svojevremeno na press konferenciji Dinama kontroverznoga istražitelja Uefe Robina Bokšića prozvala prevarantom. Kada je u siječnju 2018. finalizirano uhićenje skupine koju je prema sumnjama USKOK-a predvodio upravo Palić, on je bio nedostupan istražiteljima. Nalazio se na Tajlandu. Upravo na relaciji Tajland-Hrvatska Palić već godinama realizira svoje poslovanje.

USKOK-ove optužbe

Ubrzo je ipak po tjeralici uhićen u Beogradu, te izručen Hrvatskoj. Nije dugo bio u istražnom zatvoru i sada se u nastavku ovog sudskog procesa brani sa slobode.

USKOK tvrdi da su osumnjičenici, među kojima je i Berišić, po Palićevom nalogu kupovali od raznih tvrtki rabljena luksuzna vozila poput BMW-a 740 D, Mercedesa S 320 CDI 4 MATIC, Mercedesa BLUE TEC, Mercedesa -AMG GT, Porsche Macan, a zatim ih fiktivno po uvećanim cijenama prodavali Palićevim firmama.

USKOK dalje navodi da su Palićeve tvrtke Elite cars 7 d.o.o. i Paresis d.o.o. ta vozila preprodavale tvrtkama ostalih okrivljenika obuhvaćenih optužnicom, a fiktivne preprodaje Palić je, sumnja se, koristio da si umanji PDV.

Tko će kupiti dio palače?

No vratimo se palači u Smičiklasovoj. Nju tvrtka Berišićeva Fi-Bo trade očito nije odlučila duže zadržati u svom vlasništvu. Već sada ju, preko agencije za nekretnine nudi na prodaju. Tu bi im račune, barem na neko vrijeme, mogao pomrsiti Ante Gucić, koji je blokirao nekretninu pokrenuviši sudski postupak.

Naime, podnio je tužbu u kojoj tvrdi da ima potraživanja prema Rudaru, te da tvrtka zbog tih neplaćenih dugova nije smjela prodati dio palače. O kolikom se dugovanju radi s Općinskog građanskog suda u Zagrebu nisu nam mogli potvrditi jer Gucićeva tužba još nije uručena svima koji su tuženi. Osim Rudara Ante Gucić tužio je svog nećaka Josipa Gucića, inače unuka odbjeglog tajkuna, te tvrtku Fi-Bo trade koja je kupila dio nekretnine u Smičiklasovoj ulici. Gucić smatra da svoje potraživanje mora naplatiti baš preko palače u Smičiklasovoj.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu