Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Telegram otkriva prikrivenu imovinu ministra Paladine: svoje udjele u Kuparima procjenjuje na 67 milijuna kuna

Ministar u imovinsku karticu nije upisao vrijednost svojih udjela u tvrtki Kupari Luxury Hotels, no doznali smo koliko za njih potražuje

Telegram je doznao nove detalje o imovini ministra graditeljstva Ivana Paladine, koja je u fokusu od trenutka kada je predložen za funkciju u Vladi RH. Prema podacima što ih je sam prijavio, imovina mu je teška 60-ak milijuna kuna, no izgleda da to nije sve.

U imovinsku karticu novi je ministar upisao i 10 posto svojih udjela u tvrtki Kupari Luxury Hotels (KLH). Ispunio je tako zakonsku obvezu, no nije otkrio kolika je vrijednost tih udjela. Kupari su jedan od strateških projekata hrvatskog turizma čija realizacija već godinama ozbiljno zapinje. Današnji ministar najavljivao je obnovu luksuznog projekta još od 2015., ali nije uspio.

Saznali smo da Paladina svoj udio u tom projektu procjenjuje na 67,5 milijuna kuna. Toliku, naime, naknadu traži od KLH kako bi izašao iz vlasničke strukture u kojoj još uvijek ima 10 posto. Smatra da mu se taj novac mora isplatiti jer tvrdi da toliko vrijede njegovi udjeli. Ovaj podatak pronašli smo u Paladininoj sudskoj tužbi protiv KLH na osnovu koje se postupak vodi na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Zbog Kupara moguć i sukob interesa

Ovaj sudski postupak još nije ni nepravomoćno okončan, a sam ministar ne želi javno otkrivati nikakve detalje o projektu Kupari. Na naš upit o sudskom procesu ne odgovara, tek nam šturo poručuje da će sva upravljačka prava nad svojim poslovnim udjelom u tvrtki Kupari Luxury Hotels prenijeti u zakonskom roku, odnosno u narednih 30-ak dana.

“Sve ovlasti vezane uz daljnje donošenje odluka po pitanju projekta ‘Kupari I’ prenio sam na državnu tajnicu nadležnu za resor državne imovine, te ću se u budućnosti izuzeti iz bilo kakve vrste odlučivanja ili komunikacije vezane uz predmetni projekt”, tvrdi. Naime, projekt Kupari u nadležnosti je upravo Ministarstva graditeljstva. Osim što hotelski resort ima koncesiju za korištenje pomorskog dobra do sada još nije ishodio sve potrebne građevinske dozvole. Upravo zbog izdavanja tih dozvola izvjesno je da će Paladinino ministarstvo biti u projekt izravno uključeno.

Saborska zastupnica Sandra Benčić u intervjuu za Telegram upozorila je će to dovesti do sukoba interesa. “Dakle, ideš mijenjati Horvata jer je pod istragom i za ministra staviš osobu koja je od prvog dana, od prve sekunde kad je stupila na dužnost, u jednom od možda najeklatantnijih primjera sukoba interesa! Znači, čovjek koji vodi resor zadužen za Kupare, državnu imovinu, koji je na čelu povjerenstva za projekt Kupari je ujedno – suvlasnik Kupara! Pa ono, hahahaha… Fakat bolje nisu mogli”, kazala je Benčić.

Cjenkanje sa suvlasnicima Kupara

Iako, dakle, o većini detalja za sada javno šuti, Paladina od 7. siječnja 2020. vodi sudski postupak za izlazak iz tvrtke KLH-a. Za svojih 10 posto, tom istom tužbom, traži spomenutih 67,5 milijuna kuna.

Još prije nego je pokrenuo sudski postupak, Paladina je, stoji u sudskom spisu, u rujnu 2018. bio spreman izaći iz projekta Kupari za 2,5 milijuna eura. U jednom trenutku predlagao je tadašnjim ruskim vlasnicima da zajedno prodaju cijelu firmu, a zatim je nudio i opciju da ga se od 1. travnja 2024. isplaćuje u godišnjim ratama od 650 tisuća eura sve do kraja trajanja koncesije ili zakupa resorta. Zadnja opcija, koju je nudio za svoj izlazak iz firme, iznosila je isplatu pet milijuna eura i to u dvije rate – do 31. prosinca 2020. i 31. prosinca 2021. godine.

No, kako do dogovora nije došlo, sve je završilo na sudu. Ovdje valja podsjetiti da je vlasnik KLH bio ruski investitor Sergej Gljadelkin i to preko svoje tvrtke sa sjedištem u Hong Kongu. Odnosi Gljadelkina i Paladine, kao što je poznato, od prvotne suradnje iz vremena dok su upravljali Institutom IGH ozbiljno su se narušili, te su zaredale brojne međusobne prijave i tužbe.

Vještaci utvrdili stvarnu vrijednost

Predstavnici KLH na sudu odbijaju Paladininu tužbu za izlazak iz vlasništva tvrtke uz plaćanje naknade od 67,5 milijuna kuna. Na jednom od ročišta tražili su da visinu te naknade, odnosno vrijednost Paladininih 10 posto udjela, utvrde vještaci.

Vještačenje je trajalo mjesecima, analizirana je cijela situacija oko projekta Kupari. Vještaci utvrđuju da je u KLH, prema podacima u Sudskom registru, u kolovozu 2021. došlo do promjene u vlasničkoj strukturi. Uz ruskog investitora, tada u KLH s 50 posto udjela ulaze i ulagači iz Singapura. U međuvremenu je, kako doznaje Telegram, hotelska tvrtka iz Singapura otkupila i preostale udjele, te je sada 90-postotni vlasnik. Paladina i dalje drži svojih 10 posto.

Uzevši u obzir sve parametre, vještaci su zaključili da je tržišna vrijednost projekta Kupari u siječnju 2020., kada je Paladina podnio tužbu, bila nešto manja od 250 milijuna kuna. Vještaci su imali u vidu i činjenicu da je KLH zapravo projektna tvrtka čiji projekt u hotelskog resorta u Kuparima još nije realiziran. Ipak, zanimljivo je da je kao relevantan statistički faktor u obzir uzeto buduće očekivano pozitivno poslovanje. Prema konačnom zaključku vještaka, Paladininih 10 posto vrijede 24.769.385 kuna. No ministar traži dva i pol puta veći iznos.

Što će sada učiniti Ivan Paladina?

Na posljednjem sudskom ročištu održanom krajem prošlog mjeseca njegovi odvjetnici ustvrdili su kako od zahtjeva iz tužbe ne odustaju. Predstavnik KLH tražio je pak dopunu vještačenja objasnivši da je cifra do koje su došli vještaci nerealna, budući da odskače, odnosno veća je od iznosa za koji su ulagači iz Singapura kupili 50 posto udjela u Kuparima.

Sudski postupak trebao bi uskoro biti nastavljen, a ministar Paladina nije još za Telegram odgovorio kako će se postaviti u ovom sudskom postupku. Imovinu će, ponavlja, prenijeti na druge osobe u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa.

Odvjetnika Frana Olujića, iz Odvjetničkog društva Olujić, Pezić i partneri koji je preuzeo zastupanje KLH, tražili smo izjavu vezanu za najnovije detalje sudskog postupka s obzirom na ulogu ministra Paladine, no u ovom trenutku odbio je komentirati slučaj.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više